Család

Hűségesebbek a párok, mint negyven éve

A házaspárok manapság sokkal hűségesebbek egymáshoz, mint a hetvenes években – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

Hűségesebbek vagyunk, mint negyven éveA hűtlenség témájában készült amerikai felmérés szerint, míg a hetvenes években férfiak 28 százaléka, a nőknek pedig 23 százaléka megcsalta a házastársát, addig ez az arány a kétezres évekre férfiak esetében 10, míg nőknél 14 százalékra esett vissza.

Tartós kapcsolatban élő egynemű pároknál a hetvenes években a homoszexuális férfiak 83 százaléka és a leszbikusok 28 százaléka csalta a partnerét, a kétezres években viszont előbbieknek 59, utóbbiaknak pedig mindössze 8 százaléka hűtlenkedik.

A kutatók szerint a jelenség magyarázata a házaspárok esetében az, hogy manapság jóval kevesebb a nem szerelemből, hanem például a társadalmi elvárások miatt, családi kényszer hatására vagy épp egy nem tervezett terhesség okán kötött házasság. Az egynemű párok pedig vélhetőleg azért hűségesebbek, mert – a négy évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest – az ilyen típusú kapcsolatok elfogadottabbá, vállalhatóbbá váltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top