Család

Imádunk más anyákat kritizálni?

Te is sokszor azon kapod magad, hogy más anyák és gyerekeik viselkedésével foglalkozol, pedig te sem szeretnéd, ha beleszólnának abba, hogyan neveled a csemetéd?

A nők szinte minden gyerekneveléssel kapcsolatos dologban versengenek egymással, a szoptatástól kezdve a fegyelmezésig – derült ki egy 26 ezer anya részvételével végzett angliai felmérésből. A résztvevők 90 százaléka bevallotta, hogy előszeretettel ítélkezik más szülők fölött, elsősorban akkor, ha ért egyet azok nevelési módszereivel. Egy, a témában jártas szakember szerint azért ítélkezünk mások fölött folyamatosan, mert attól jobban érezzük magukat.

Imádunk más anyákat kritizálni?A megkérdezettek egyötöde nem tartja jó szülőnek például azokat az anyákat, akik meg sem próbálnak szoptatni, míg azokat, akik túl sokáig teszik mellre a csemetéjüket, a társaik 43 százaléka értékeli rossz szülőként. A felmérésben résztvevők 66 százaléka mondta azt, hogy elítélné szülőtársát, ha annak rosszul viselkedne a gyereke, 32 százalék pedig azért, ha az túl sokat engedné tévézni a csemetét. A táplálkozás is kulcskérdés volt a megkérdezettek számára: az anyák 37 százaléka mondta azt, hogy a szülő hibája, ha a gyereke túlsúlyos, mint ahogy az is, ha a kicsi túl sok gyorsételt eszik.

Sokan azt is bevallották, hogy kisebbségi érzésben szenvednek, amikor más anyákkal találkoznak, ugyanakkor bűntudatuk van, amikor másokat kritizálnak. Olyan is akadt, aki állítólag azért ment vissza dolgozni, mert nem bírta a szülők közötti versengésben rá nehezedő nyomást. Sokan ugyanis túlságosan tökéletes anyák szeretnének lenni, és különösen mások előtt akarnak kifogástalannak látszani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top