Család

A születésszám csökkenése ellenére is terjeszkedik a Krio Intézet

Interjú dr. Balogh Istvánnal, a Krio Intézet vezérigazgatójával.

A születésszám csökkenése ellenére is terjeszkedik a Krio IntézetA Krio Intézet a Magyarországon működő sejt- és szövetbankok közül egyedüliként rendelkezik az AABB, ISO 14001 és az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványok mindegyikével.

A jelek szerint az egyébként szkeptikus magyarok nagyon is díjazzák, hogy az őssejtbankban távlatokban gondolkoznak: az országos születésszám esése ellenére az ügyfelek száma több mint 30 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest – nyilatkozta dr. Balogh István, a Krio Intézet vezérigazgatója.

 

– A Krio Intézet ISO 14001-es minősítést kapott, mi ennek a jelentősége?

– Ez egy minőségbiztosítási tanúsítvány, ami azt bizonyítja, hogy a vállalat a mindennapi működése során – a többi között önként vállalt környezetvédelmi alapelveket betartva – a fenntarthatóságra törekszik. Számunkra évek óta természetes, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet és kizárólag újrafeldolgozott papírt használunk az adminisztráció során, továbbá a gépkocsiparkunkat is modernizáltuk: már csak a legjobb környezetvédelmi osztályba tartozó járműveket használunk. Ezt a jó gyakorlatot ismeri el a minősítés.

A születésszám csökkenése ellenére is terjeszkedik a Krio Intézet

 

– Üzleti szempontból miért fontos ez?

– Tapasztalataink szerint az emberek nagyon is díjazzák, ha egy-egy cég távlatokban gondolkodik. A Krio Intézet ügyfeleinek száma és ezzel együtt piaci részesedése például annak ellenére folyamatosan nő, hogy Magyarországon a születések száma tavaly mélypontra, évi 90 ezer alá csökkent, az idei első negyedéves KSH-adatok pedig újabb 10 százalékos esést mutatnak. Következetes, korrekt üzletpolitikát folytatunk, odafigyelünk a babát várók igényeire, és ügyfeleink visszajelzéseire a szülés után. Igyekszünk közérthetően kommunikálni az őssejtlevételről és ennek jelentőségéről. Mindez meghozza gyümölcsét: a tavalyi első fél évhez képest ebben az évben 30 százalékkal nőtt a megrendeléseink száma, pedig sokan szkeptikusak Magyarországon.

 

– Pedig a Krio Intézet neve korábban már összeforrt a Magyarországon tárolt őssejtek első sikeres beültetésével, ami egy leukémiás kislány életét mentette meg.

– Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. A leukémiás kislánynál a szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek voltak a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. A transzplantációt a beteg csontvelő teljes kiirtása után végezték el: az őssejtek által olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, melyekben nem volt rosszindulatú elváltozás. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány – kezelőorvosai szakvéleménye alapján – a gyógyulás útjára lépett. Az azóta eltelt majd egy év minden reményt megad a gyermek teljes és végleges felépülésére.

 

– Más területeken is vannak hosszú távú terveik?

– A kutatás-fejlesztést sem hanyagoljuk el. Két éve a Krio Intézet csatlakozott egy már folyó, magyar találmányra épülő kutatáshoz, amelynek célja a jelenleg használtnál sokkal hatékonyabb sejtmélyfagyasztási eljárás kidolgozása. Az élő sejtek a ma használt technológiával 70 százalékos hatékonysággal fagyaszthatók, ami nem jelent gondot, ha a minta eleve sok őssejtet tartalmaz. Hatékonyabb technikával azonban az olyan alacsonyabb sejtszámú mintákat is le lehetne fagyasztani, amelyek eddig megsemmisítésre kerültek.

 

– Hogyan választották ki azt a kutatást, amihez csatlakoztak?

– A mi jövőbeni munkánkat is nagyban segítené, ha ez az eljárás egy új technológia révén még hatékonyabbá válna, ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Az első fázis augusztus végén zárul. Két év azonban egy komoly kutatás esetében nem elegendő az átütő sikerhez. Mivel azonban az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, mindenképpen folytatni szeretnék a munkát. Ez a projekt nemcsak orvosi szempontból fontos, hanem az ISO minősítéshez hasonlóan erősíti a bizalmat a Krio iránt. Már meglévő és leendő ügyfeleinknek fontos, hogy minden téren az élvonalba tartozzunk, ami az őssejtekkel kapcsolatos technológiákat, terápiákat illeti, és mi mindent meg is teszünk ezért.

Hosszú távon gondolkodva is a Krio Intézet mottóját tartjuk szem előtt: felbecsülhetetlen értéket őrzünk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top