Család

Vérfertőző pár: egymásba szeretett apja és lánya

Fény derült egy évek óta titkolt viszonyra szülő és gyermeke között, most mindketten az ítéletet várják.

Ezúttal nincs szó sem liliomtiprásról, sem kisgyermek megrontásáról: a 26 éves birminghami Nicola Yates felelőssége teljes tudatában lévő, felnőtt nő, csakhogy 46 éves apjának szeretője. Senki sem kényszerítette, mindent a saját akaratából tett. Most pedig viselnie kell tettei következményét.

„Csimpaszkodott az apjába, mintha soha többé nem akarná elveszíteni”

Nicola húsz évig nem találkozott apjával: éppen 5 éves volt szülei válásakor, és teljesen elszakadt édesapjától. Anyja később újra férjhez ment, és a lánynak két féltestvére is született, ő mégis úgy érezte, nem teljes az élete, ha nem kapja vissza vér szerinti apját. Pedig látszólag a fiatalok boldog életét élte: barátai voltak, eljárt szórakozni, elvégezte iskoláit, és könyvelőként még rendes állást is talált.

A magyar vérfertőző párost börtönbüntetésre ítélték

2010 novemberében hozott ítéletet a bíróság annak a sárospataki 56 éves férfinek, és 36 éves lányának ügyében, akik éveken át vérfertőző kapcsolatban éltek egymással, sőt három gyermekük is született.

A férfi két év letöltendő börtönbüntetést kapott, és két évre eltiltották a közügyektől; lányát egy év börtönre ítélték, de a végrehajtást 3 évre felfüggesztették.

Mégsem nyugodott addig, míg egy erre szolgáló weboldal, a Genes Reunited segítségével fel nem kutatta apját, Andrew Butler. Mindketten döbbenten konstatálták, alig néhány utcányira éltek egymástól két évtizeden át.

Nicola boldogsága nem ismert határokat: a rokonok elmondása szerint szinte gyermeki örömmel csimpaszkodott apjába, mintha soha többé nem akarná elveszíteni. Sajnos rajongása idővel túlnőtt a szülő és gyermeke közti érzelmek normális határain: a nő beleszeretett apjába. A férfinek ekkoriban még egy korban hozzáillő élettársa volt, és egy ideig ellenállt lánya vonzalmának, később azonban elfogadta a helyzetet. Bármit is gondolt az így létrejött viszonyról, tény, közös elhatározásból lépték át azt a határt, amit nem lett volna szabad: szexuális kapcsolatba kerültek egymással.

Persze, mint minden titok, ez is lelepleződött: a család gyanút fogott, ami nem csoda, hisz a boldogságtól ragyogó Nicola egyre többször találkozott apjával, és érzelmeit egyáltalán nem rejtette véka alá. Amikor a lány anyja már nem tudta magában tartani egyre nyomasztóbb megérzéseit, szembesítette kételyeivel a párost, ők pedig nem titkolták helyzetüket – beismerték, hogy kapcsolatuk már messze túljutott a megengedett határon.

Természetesen azonnal őrizetbe vették őket, és eljárás indult ellenük. Végül a lányt 18 hónap közmunkára ítélték, nevét pedig felvették a szexuális bűnözők jegyzékébe. Apját 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és 18 hónapnyi szoros felügyelet alá vették, emellett őt is szexuális bűnözőként regisztrálták. Mindez 2007-ben történt.

Ott folytatták, ahol abbahagyták

Azt hihetnénk, hogy itt véget ért a józan ítélőképességét vesztett pár története, de nem. Alig szabadultak az őrizetből, ott folytatták, ahol abbahagyták – azzal a különbséggel, hogy most már jobban igyekeztek titokban tartani szerelmüket.

Vérfertőző pár: egymásba szeretett apja és lánya
Vérfertőző pár: egymásba szeretett apja és lánya

A lány úgy tett, mintha új barátja lenne, és hozzá járna randevúzni, de furcsa módon párját sem a barátainak, sem családjának nem mutatta be. A rejtélyes fiúról senki nem tudott semmit, Nicola pedig látványosan virult a boldogságtól, és nem bírta magában tartani: a Facebookra sikamlós hangulatjelentéseket írt, úgy mutatta be magát, mint akinek kedvenc hobbija a „szex, szex és még több szex”. Törvényszerű volt, hogy előbb vagy utóbb lebuknak, az már szinte részletkérdés, hogy épp a lány féltestvére, Natalie leplezte le a tilosban járó szeretőket.

Egy éjszaka ugyanis Natalie Nicolánál aludt, és meghallotta, hogy a ház egy másik szobájában a lány szeretkezik valakivel, sőt, a hangokból rájött, hogy a férfi Nicola apja. A szemfüles Natalie ezek után képeket és egyéb bizonyítékokat gyűjtött a házban, sőt még Nicola telefonjáról is átmásolt olyan kompromittáló fotókat, melyek a lányt és apját ábrázolták félreérthetetlen helyzetben. Az összegyűjtött bizonyítékokat aztán megmutatta az anyjának, innentől pedig már nem volt megállás. Az apát és lányát újból őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellenük. Egyelőre nem született ítélet, csak annyit lehet biztosan tudni, hogy az egyenes ági rokonokkal létesített szexuális kapcsolatot akár két év börtönnel is büntethetik Angliában.

Apját és lányát óvadék fejében az ítélethozatalig szabadlábra helyezték, de megtiltották nekik, hogy találkozzanak egymással.

Veszély a társadalomra?

Mostanára Nicola állítólag mélyen megbánta, amit tett. Az apa nem nyilatkozott.

Bármit is mondhatnak már, nem sokat számít: mindketten regisztrált szexuális bűnözők lettek, nyilvántartják őket, hiszen az írott és íratlan törvények szerint is veszélyt jelentenek a társadalomra; vélhetőleg börtönbe kerülnek tettükért. Olyan tabut sértettek, ami a Föld legtöbb országában megtalálható, bár ők maguk talán nem is értik, kinek ártottak egymás iránt érzett vonzalmukkal.

Hazánkban jelenleg is büntetendő az egyenes ági rokonok közti szexuális kapcsolat. A magyar büntető törvénykönyv így fogalmazza meg a vérfertőzést:

203. §
(1) Aki egyenesági rokonával közösül vagy fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető a leszármazó, ha a cselekmény elkövetésekor tizennyolcadik életévét nem töltötte be.
(3) Aki testvérével közösül, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

Vannak azonban olyan államok, ahol a felekre bízzák a dolgot: Argentínában például ma sem tiltják a felnőttkorú rokonok nemi kapcsolatát, ha az közös beleegyezéssel történik, és ugyanez a helyzet Brazíliában is. Ami még különösebb: egészen napjainkig Franciaországban sem büntették a vérrokonok közt létesített szexuális viszonyt, mert a vérfertőzést tiltó korábbi törvényt még az 1789-es francia forradalomban eltörölték, és csak nem olyan rég, 2010 januárjában léptették újra hatályba.

Ezzel együtt elmondható, a történelem során mindig többségben voltak, és vannak az olyan társadalmak, ahol a közösség elítéli a vérfertőzést. Többféle elmélet született már arról, hogy miért alakult ez így: a legkézenfekvőbb a lappangó genetikai betegségek elkerülésének kényszere, de van olyan hipotézis is, amely szerint az egyes törzsek keveredését, így a békés egymás mellett élést szolgálta, ha a párkereső fiataloknak megtiltották, hogy otthonról válasszanak társat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top