Család

Szüleiket is verik az erőszakos gyerekek?

Manapság egyre engedékenyebbek a szülők, pedig a következetesség és a szabályok betartása nélkül könnyen elkényeztetett zsarnokká válhatnak a csemeték.

A gyerekek egyre erőszakosabbak a szüleikkel szemben, ha azok nem azt teszik, amit ők akarnak. Az elkényeztetett generáció kis zsarnokai nemcsak otthon, hanem az óvodában és az iskolában is gyakran agresszívek az útjukba álló felnőttekkel szemben. A szakemberek szerint a tisztelet azért hiányzik a gyerekekből, mert nincs világos és következetes szülői szabályállítás, és mindenhol a gyermekek jogait hangsúlyozzák.

Szüleiket is verik az erőszakos gyerekek?A helyzet pedig folyamatosan romlik, és az agresszivitás egyre korábban, már óvodáskorban elkezdődik. Az elkényeztetett generáció erőszakosságának leginkább az anyák esnek áldozatul. Egy amerikai felmérés szerint az esetek túlnyomó többségében, 82 százalékában őket érinti a gyerekek agressziója. A tíz év alatti korosztály 11 százaléka fizikailag bántalmazza a szüleit. Egy másik felmérés szerint Angliában naponta 15 hat és tíz év közötti gyereket zárnak ki iskolákból, mert rátámadnak a tanáraikra. Az erőszakos gyerekek aránya pedig évről évre növekszik: káromkodnak, sőt előfordul, hogy székeket dobálnak a tanáraikra.

A szülőkkel szembeni erőszak is egyre jellemzőbb: a következetlenség, a szabályok hiánya miatt az anyának és az apának nincs tekintélye. A szakemberek szerint ennek azonban leginkább a gyenge, engedékeny szülői magatartás az oka: a gyerekek mindent azonnal akarnak, nem tudnak várni, a szülők pedig egyből ugranak. Ha pedig a csemetéknek nem teljesül az akaratuk, gyakran verekedni kezdenek. A tendencia a kislányokat is érinti, ők is ugyanolyan erőszakosan viselkednek, az anyák pedig szégyellik a dolgot és nem mernek segítséget kérni. A pszichológusok szerint ez egy sötét terület, amellyel nem igazán foglalkozik senki.
 
Egy londoni kórházban olyan szülőknek segítenek, akik elvesztették az irányítást a gyerekük felett. Az intézmény vezetője szerint az elkényeztetés akaratlanul is rossz viselkedéshez vezet: olyan generációt nevelünk, amelynek tagjai nem kapnak egyszerű szabályokat, nincsenek korlátaik. Nem éreznek tiszteletet és határokat, a fegyelmezést nem fogadják el. Manapság sokkal inkább elfogadott a dicsérő, támogató szülői modell, pedig a megoldást a szakemberek számára egyértelműen az jelentené, ha a szülők egyszerű szabályalkotással visszaszereznék elveszített tekintélyüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top