Az inkubátorprogram sem megoldás a csecsemőgyilkosságok ellen?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Mosószeres dobozba gyömöszölve, holtan találtak egy csecsemőt nemrégiben. Az inkubátorprogram elvben megoldás lenne, de az általunk megkérdezett szakember szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Mosószeres doboz helyett inkubátor
Csecsemőgyilkosok: Szörnyetegek, vagy magukra hagyott, rettegő áldozatok?

Mosószeres dobozba gyömöszölve, a Hadriánusz utca egyik konténerében találták meg május elején egy csecsemő holttestét. A rendőrség 100 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. Azt kérték, hogy jelentkezzen az, aki az elkövetővel, a csecsemő szüleivel, gyanús kismamákkal, a konténerbe pakoló, illetve oda bármit elhelyező személyekkel vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik. A konténerről videofelvétel és képanyag is elérhető. Igencsak gyenge szalmaszál, halvány remény, hogy valaha is kiderül, ki találta épp ezt az újabb embertelen módját, hogy megszabaduljon nem kívánt gyermekétől.

Fotó: police.hu
100 ezer forintot ajánlottak fel a nyomra-
vezetőnek.

Fotó: police.hu

Messze nem az első, s szinte biztosan nem az utolsó eset az idén: évente 15–20 csecsemőnek nem adatik meg még a minimális esély sem az életre: a születését követően vagy egészen rövid időn belül válik szülei, édesanyja nehéz helyzetének, félelmének vagy pszichés problémájának áldozatává. Ennyi az ismertté vált esetek száma, szakemberek szerint viszont ennek egészen biztosan sokszorosa a tényleges esetszám. Ezek ugyanis csak akkor válnak leginkább ismertté, ha az anya a szülés után rosszul lesz, orvosi ellátásra szorul, így nem tudni pontosan, hány kezdődő élet végzi szinte azonnal emésztőgödörben, kályhában, válik kutyák martalékává, vagy kerül épp egy mosószeres dobozba. Hazánkban átlagosan havonta fordul elő, hogy egy édesanya megölik a saját gyermekét; az elkövetők között több a házasságban élő, mint a leányanya.

S hogy miért nem kapnak, kaphatnak ezek a „szülők” olyan támogatást, amivel a tragédiák idejekorán felismerhetők és megelőzhetők lennének? S hogy miért nem tudnak legalább a krízis pillanatára kitalált inkubátorok sokkal több életet megmenteni?

Az inkubátorprogram sem megoldás a csecsemőgyilkosságok ellen?Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember szerint az inkubátorprogram régóta vergődik és messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyelőre pedig még azt sem tudni, pontosan hány gyermeket is mentettek meg az ország különböző pontjain felállított eszközök.
– Ugyan az inkubátor nem tekinthető megoldásnak, de még ez sem adhat segítséget. Az egri kórházban például körbe kell menni az egész intézményen, hogy valaki megtalálja a berendezést, az pedig nem túl életszerű, hogy majd valaki a hóna alatt egy pólyával keresi meg, miközben épp az inkognitó lenne a lényeg. De amúgy is nonszensz, tiszta cinizmus, hogy maga az egészségügyi törvény is azt írja elő, hogy a védőnő köteles felhívni a kismamák figyelmét az inkubátorra. Ahelyett, hogy tanácsadással, szakmai támogatással segítené a döntésben, hogy akár meg is tartsa kisbabáját” – mondja a szakember.

Herczog Mária szerint a helyzetet nehezíti az is, hogy az új törvény most már egyben kezeli a csecsemőgyilkosságokat a 14 év alatti gyerekek sérelmére elkövetett gyilkosságokkal, vagyis fogalmuk sincs, valójában hány olyan eset van, amelyre egyébként fény derül. Szerinte azonban az is sokat ront a helyzeten, hogy ma ugyan az inkubátor automatikusan jognyilatkozatnak tekinthető, vagyis a csecsemő azonnal örökbe adható, míg ha az anya az intézmény falain belül hagyja újszülöttjét, hosszas eljárásra számíthat: nyomoznak utána, a baba pedig a procedúra végéig nem adható örökbe.        

Olvass tovább

Hozzászólások

birerzsi 2011-05-21 20:43

Nem volna szükség egyetlen inkubátorra sem, ha az emberek nem lennének álszentek. Ha valaki nyíltan vállalhatná a lakókörnyezetében, hogy babát vár, akire nincs szüksége, de etikai okok miatt nem akarja elvetetni, ezért örökbe adja. Vagy lemaradt az abortuszról, és legális úton a kórházban kívánja hagyni a babát. Ezek sem csúnyább dolgok, mint az abortusz. És úgy tudom, azt manapság már nem nagyon ítélik el. 

heilla 2011-05-20 21:31

Valaki nézzen már utánna hogy Nógrád(VÁR)megyébe, hány inkubátor van kihelyezve?
Meg úgy az egész északi féltekén?
De ne egyetemi klinikáknál kezdje kutakodást.

Torolt_felhasznalo_904145 2011-05-20 18:38

Mélyen egyetértek.

regan 2011-05-20 18:32

TÖKÉLETESEN EGYETÉRTEK 10/10 PONTOS HOZZÁSZÓLÁS!!!!!!

Torolt_felhasznalo_507422 2011-05-20 18:31

Hát pontosan ez az. Undorító...

Torolt_felhasznalo_507422 2011-05-20 18:28

Nagyon szépen megkérlek titeket, hogy ne hazudozzatok, mert undorító dolog, és nem leszünk tőle előrébb.

 

Amint megszüli egy nő a csecsemőjét és inkubátorba teszi, a kórház a médiát értesíti először.

 

A Blikktől kezdve az összes klotyópapír lapban ott a cikk: inkubátorba tettek egy gyereket. Az összes cikk végén: A RENDŐRSÉG KERESI AZ ANYÁT. A cikkek alatt online 150 hozzászólás. Mindenki elkezd gondolkodni, ismer-e terhes nőt, aki nemrég szülhetett, és már se hasa se gyereke...

 

Azonnal egy egész ország tud róla, plusz a zsaruk, holott a gyerek biztonságban van.  Egy-két ilyen eset után a megesett nő, főleg ha az élete múlik rajta, meg fogja inkább ölni a gyereket, mert nem akar se a híradóban, se a nyomtatott, vagy onlájn sajtóban kutyacsont lenni, amin a fél ország csámcsoghat, és kerestetik, ezért lebukik. Meg fog halni a gyerek, mert nem hagyják abszolút békében, aki megkíméli az életét a babának és az incu-ba teszi, pedig lehet, hogy az a maximum tőle.

 

Ami ebből a cikkből lejött: egy kétszínű, álszent, ítélkező, koszos körmökkel mutogató, hazug ország vagyunk, és amikor pont ezek miatt megtörténik a baj, akkor vinnyogunk, forgatjuk a szemünket, sápítozunk, és 'nem értjük, mijééééé'. Tényleg? Valóban? 

 

Ha egy gyereket az inkubátorba tesznek, egyvalakire tartozik: a gyámhatóságra. Nem a sajtóra, főleg a rendőrségre. Amíg nem kezelik maximális tapintattal, diszkrécióval az ilyet, sok nő félelmében meg fogja ölni a gyereket. Ti meg bőghettek, hogy jaj szegény. 

 

Hát ennyit akartam mondani. A gyomrom kifordul az álszentségtől, meg az olyan jótékonyságtól, ami egy kézzel simogat, másikkal üt!

eda-1952 2011-05-20 17:03

Mióta nem nyomoznak? Mert olvastam, hogy talán nem fognak, mert ez visszatartja a nőket az inkubátorba helyezéstől, de nem tudom valóban megváltozott-e  a helyzet.

Aztán más baj is van az inkubátorokkal: az elhelyezésük. Láttam már olyant, hogy jó helyen volt, hamar odaér a személyzet és az anya is biztonságban el tud addigra tünni....de pl a mi városunkban olyan helyet találtak neki, hogy hacsak nem autóval van az anya, mire odaérnek és kinéznek, még láthatják....