Család

Gyakran indokolatlanul fekszenek kés alá a tinik

Egyre több tinédzser fekszik plasztikai sebész kése alá, a szakember szerint azonban a beavatkozásokat csak alapos indokkal szabad elvégezni. A plasztikai sebész az orvosok felelősségéről és a beavatkozások hatásairól beszélt.
 Gyakran indokolatlanul fekszek  kés alá a tinik Plasztika, de mikor?

A megalapozottság döntő

Növekvő számban fordultak az amerikai tinédzserek plasztikai sebészhez az elmúlt években – derül ki az American Society for Aesthetic Plastic Surgery felmérésből. A 18 év alattiak közt a fülplasztika a legnépszerűbb beavatkozás, de előfordul, hogy kémiai hámlasztás vagy akár hajbeültetés miatt is keresték a szakembereket. Az orvosok egyetértenek abban, hogy ha megfelelő az indíttatás és a beavatkozás mikéntje, az ilyen műtétek nagyfokú fizikai és lelki erősödést eredményezhetnek.    

A leggyakoribb beavatkozások:

  • Fülplasztika: ezt a fajta műtétet már akkor el lehet végezni, amikor befejeződött a fül növekedése, vagyis 5-6 éves kor után. Egy jól sikerült beavatkozás megelőzheti az iskolai csúfolódások okozta lelki traumákat.  
  • Orrplasztika: amint az orr elérte a végső méretét és formáját, lehet változtatni rajta, ha szükséges. Ez lányoknál 16 éves korra, fiúknál 18 éves korra tehető.
  • Mellkisebbítés, -nagyobbítás: a túl nagy mell zavarhat egy tinédzsert a sportolásban, illetve hát- és vállfájdalmat is okozhat. Ha a mell elérte végső méretét, sor kerülhet a beavatkozásra. Mellimplantátum azonban 18 éves kor alatt nem helyezhető be. Egyes fiúknak komoly lelki terhet jelent a megnövekedett mellük, ez is korrigálható már tizenévesen.

4 szempont, amit érdemes átgondolni

Mielőtt bármely tizenéves kés alá feküdne, érdemes néhány szempontot átgondolnia, a szüleivel és esetleg plasztikai sebésszel átbeszélnie – javasolja dr. Kathó Jenő, az Oxygen Medical plasztikai sebésze.

  1. Legyünk tisztában a fizikai érettséggel! Ha abban az életkorban szeretné egy fiatal megoperáltatni magát, amikor még nem fejeződött be a növekedése, az operáció esetleg megzavarhatná a zavartalan fejlődést és csökkenthetné a beavatkozás által elért pozitívumokat.
  2. Vegyük figyelembe az érzelmi érettséget és az elvárásokat! Ahogyan a felnőtteknek, úgy a fiatal pácienseknek is tésztában kell lenniük a beavatkozások előnyeivel, kockázataival, a plasztikai sebészet korlátaival és reális eredményeket kell célul tűzniük.
  3. Válasszunk megbízható szakembert! A plasztikai sebész kiválasztásában a tinédzsereknek fontos körültekintőnek lenni, és hagyatkozni a szülők véleményére is. A korrekt szakember felvilágosít a lehetőségekről és esetleges veszélyekről, és nem tesz beválthatatlan ígéreteket.
  4. Ismerjük meg a részleteket! Mind a fiataloknak, mind a szüleiknek pontosan ismerniük kell a műtét velejáróit, a gyógyulás idejét, a lábadozás időtartama alatti szabályokat, és be is kell azokat tartani.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top