Foglalkozása: háztartásbeli

Ki lehet lépni a „főállású anya” szerepéből?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Egy-két év gyed után sem könnyű újra munkába állni, hát még ha valaki több gyermeket szül egymás után. Fel lehet venni a fonalat majd egy évtizednyi kihagyás után?
2011. 04. 30. Család rovat 
Foglalkozása: háztartásbeliNők, akik nem akarnak gyereket

A statisztikák szerint két anyából egy nem tud visszamenni a gyes lejárta után régi állásába. A nagycsaládosoknak különösen nehéz a helyzetük, de nem reménytelen. „Az újrakezdés záloga a rugalmasság – mondja Győri Ildikó pszichológus, a Human Menu vezetési tanácsadó cég ügyvezetője. – Csak kevesen olyan szerencsések, hogy ugyanott folytathatják a pályájukat, ahol abbahagyták a gyerekek születése előtt. Egyetlen cég sem vár nyolc-tíz évig valakire – háromig se nagyon. Az életmódja, a napirendje is nagyon más egy anyának, mint amikor még független volt. Valószínűleg váltani kell. Ebben semmi rendkívüli nincs – és ezt tudatosítani kell magunkban! A szüleink egy szakmában, olykor egy munkahelyen nyugdíjazásukig boldogultak. A 21. század életútmodellje más: szakmai karrierünk negyven éve alatt nagy valószínűséggel lesz egy-két »kényszerpihenő«, és a sikeres visszatérés érdekében át kell képezni magunkat. Nincs ez másként a nálunk gazdagabb országokban sem.”

Milyen állást válasszak?

Lőrincz Ágnes főállású anya, de a három gyerek mellett otthonról dolgozik
Lőrincz Ágnes főállású anya, de a három gyerek
mellett otthonról dolgozik

„Nemcsak magamon, az ismerőseimen is látom, hogy az anyaság elgondolkodtatta őket, helyükön vannak-e a világban – mondja Lőrincz Ágnes újságíró, fordító, PR-szakember, háromgyermekes anya. – Sok nő gyáván választ szakmát, nem mer ellenkezni a szüleivel. Aztán beszáll a mókuskerékbe, és nincs ereje azon morfondírozni, szereti-e egyáltalán azt, amit csinál. De amikor a gyerekekkel otthon marad, jobban rálát a korábbi életére. És szerencsés esetben nemcsak arra döbben rá, valami hiányzott, hanem arra is, mi az, amit szívvel-lélekkel akar csinálni.”

Ágnes a gyerekei születése előtt élte a médiában dolgozók izgalmas-stresszes életét. A gyes nyolc éve alatt végig dolgozott – amikor a gyerekei aludtak. Beszél két nyelven, így fordítással egészítette ki a családi büdzsét. Újabban filmekhez ír magyar szöveget. Most, hogy a legkisebb gyerek óvodáskorba lépett, több megbízást tud vállalni. Főállású anya marad, így havonta egy gyes nagyságrendű támogatást kap, de törvény adta jogánál fogva emellett dolgozhat is – otthonról akár nyolc órát is naponta.

Ágnesnek a nyelvtudása hasznosítható pluszszakmát jelentett. Akinek viszont nem egyértelmű, mihez kezdjen, annak Győri Ildikó azt tanácsolja, mindenekelőtt üljön le, és készítsen haditervet. Írja le, mit szeretne csinálni, ahhoz milyen tapasztalatok szükségesek, hozzá tud-e jutni ilyen álláshoz a lakóhelye környékén, valamint mennyi pénzt kellene keresnie (itt a várható fizetésből le kell vonni az új kiadásokat: például az ebédrendelés és házikoszt költsége közötti különbséget, a bérlet árát, a bébiszitter óradíját stb.) Azt is át kell gondolni, mennyiben változik meg a család élete azáltal, hogy ő munkába áll. Lesz-e, aki elmegy a gyerekért a bölcsődébe, óvodába, mi lesz, ha neki túlóráznia kell, vagy a csemete hirtelen megbetegszik? Fontos kérdés az is, lelkileg felkészült-e, hogy nyolc-tíz-tizenkét órát távol tölt majd az otthonától, a szeretteitől? Nemcsak a gyerekeknek nehéz a leválás az anyáról, az anyának is a gyerekekről. Ezeket azért érdemes előre pontosan átgondolni, mert kevesebb konfliktust hoz az átmenet, ha a családban előre tisztázzák, ki mire számítson, miután az anya munkába áll. „Ne ragaszkodjunk a korábbi szakmánkhoz – tanácsolja szakértőnk. – Számos sikertörténet bizonyítja, hogy ha valaki szívének kedves foglalkozást választ, akár nagycsalád mellett is szép karriert futhat be.”

Szedd össze magad!

„A kismamák többsége önbizalomhiánnyal küzd, mert elhiszi, hogy szakmailag értéktelen, hisz kicsi gyerekei vannak, és így nem fog kelleni egy cégnek sem – sorolja Lőrincz Ági, aki szerint egy gyesről visszatérő anyuka nemhogy rosszabb, de sokkal jobb munkaerő, mint korábban volt. – A gyereknevelés megtanít arra, hogy minden másodpercet hasznosíts. Akinek gyerekei vannak, tudja, hogyan kell ésszerűen szervezni a munkát, mi az üresjárat. A munkahelyen nem lóg a büfében, nem trécsel órákat a konyhában, mert siet haza. Nem a blokkolóóra tart fegyelmet, az belülről jön” – magyarázza. Ági tapasztalatát pszichológus szakértőnk is megerősíti.

„Az anyaság nem szellemi leépülés. Sőt vannak képességek, melyek épp hogy javulnak (problémamegoldás, koncentráció, lényeges és lényegtelen dolgok közti szelektálás), és erre büszkének kell lenni, ezt hangsúlyozni kell. Mindazonáltal fontos, hogy a gyes alatt a kismama piacképes állapotban tartsa magát. Őrizze a kapcsolatot a kollégákkal. Tisztázza magában, mire képes, és frissítse, fejlessze tudását. Egy tanfolyam, szakmai továbbképzés vagy a szakkönyvek, folyóiratok olvasása jó felkészülési alap lehet. Az általános tájékozottság az internet világában viszonylag kis erőbefektetéssel megszerezhető – ez azért is fontos, hogy a kismama ne érezze elszigeteltnek magát.”

Ki lehet főállású anya?

Győri Ildikó pszichológus
Győri Ildikó
pszichológus

Ami a köznyelvben főállású anyaság, az a törvényben gyermeknevelési támogatás, amelyet az a szülő (nevelőszülő, gyám) vehet igénybe, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 8 éves koráig jár (illetve amíg a legnagyobb be nem tölti a tizennyolcat), az apa is igénybe veheti, és független az előzetes biztosítási időtől, illetve a család jövedelmi, vagyoni helyzetétől. A gyermeknevelési támogatás havi összege – a gyermekek számától függetlenül – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (2010-ben 28 500 Ft). Az ellátás időtartama szolgálati időnek számít. A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igényt a lakóhely szerint illetékes Államkincstárnál kell benyújtani. (Itt megtalálhatod, melyik államkincstári ügyfélszolgálathoz fordulj: www.allamkincstar.gov.hu/mithol). E támogatási forma mellett a szülő dolgozhat, de nem többet heti húsz óránál (otthonában akár napi nyolc órát is).

Tippek kisgyermekes pályaújrakezdőknek

  • A JÓL-LÉT Alapítvány célja segíteni az anyaság és a karrier összeegyeztetésében. A nonprofit anyabarát állásközvetítő és tanácsadó műhely felkészít az önálló álláskeresésre. Térítésmentes szolgáltatásaik többek közt: önéletrajz és motivációs levél írása, önismeret- és önbizalom-fejlesztés, próbainterjú, nyelvi készségfejlesztés, távmunkára való felkészítés és lehetőségek kínálata. www.jol-let.com
  • A Regina Központ és Nőház egy közösségi tér elsősorban, de nem kizárólag a Gödöllőn és vonzáskörzetében élő nők, női közösségek, női vállalkozások számára. Fő tevékenységei közé tartozik a képzésszervezés, az állás- és a szociális szolgáltatások közvetítése. www.reginakozpont.hu
  • A Budapest Esély Munkakalauz a dolgozó szülőknek című tájékoztató füzet a család és a munka összehangolásához nyújt segítséget. Tippeket ad az álláskereséshez, a gyerekfelügyelet megoldásához, és tájékoztat a jelenlegi családtámogatási rendszerről is. A Munkakalauz ingyenesen letölthető a Budapest Esély honlapjáról: www. pestesely.hu/doc/kismama.PDF
Ajánlott oldalak: Állás, Munka, Karrier, Állásajánlat
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma343
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma184
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma101
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma89
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma89
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma87
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma58
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma51

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem