Család

Kétmillió gyerek születik halva évente

Több mint kétmillió gyerek születik halva évente a világon, akik felét megmenthetnék, ha az anya jobb orvosi ellátást kapna.
Kétmillió gyerek születik halva évente Az anya étkezési szokásai miatt halt meg a baba

The Lancet című brit orvosi folyóiratban publikáló szakértők úgy vélik, évente egymilliónál több gyerek életét menthetné meg a jobb terhesgondozás, olyan állapotok kezelése a várandós anyáknál, mint a szifilisz, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

A fejlődő országokban a halvaszületések zömét a szülési szövődmények, a terhesség alatti anyai fertőzés, a magzati növekedés zavara és a veleszületett rendellenességek okozzák. A fejlett országokban a halvaszületés oka gyakran ismeretlen, a nyilvántartási adatok megbízhatósága változó.

Kétmillió gyerek születik halva éventeMint kiderült, a rendelkezésre álló becslések hibahatára igen nagy, 2,1 milliótól 3,8 millióig terjedhet a halvaszületések száma évente világszerte. A tanulmányban összesített adatok 33, főként nyugati országból származtak, további 160 ország esetében azonban csupán durva becslésekre hagyatkozhattak a kutatók, holott ezekben történik a halvaszületések többsége. Egyes szakértők az adatok bizonytalanságát túl nagynak tartják. „Jórészt kiagyalt adatok” – mondta William Easterly, a New York Egyetem szakértője.

A tanulmányban a legkisebb halvaszületési arányt, 2 ezreléket Finnországban és Szingapúrban találták, míg a sor végére Nigéria és Pakisztán került 42 és 47 ezrelékkel. Az Egyesült Államokban ezer születésre átlagosan hat halvaszületés jut, a feketék körében az arány kétszerese a fehéreknél tapasztalható rátának.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top