Család

Az anyai túlsúly növeli a gyerek halálozási kockázatát

A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egyéves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat.
Az anyai túlsúly növeli a gyerek halálozási kockázatát Az együttalvás megment a csecsemőhaláltól

Brit kutatók összesen közel 41 ezer egyszeres terhesség adatát tekintették át 2003 és 2005 között 5 észak-angliai szülészeti központban. A méhen belüli elhalás, illetve az egyéves születésnap előtti halál (csecsemőhalálozás) kétszer olyan magas a kövér kismamák esetében (30-as BMI fölött) a kora terhesség időszakában, mint a normál súlyú édesanyák gyermekei között (BMI 18,5 és 24,5 között).

Majdnem nyolccal több magzatot és csecsemőt veszítünk el 1000 kövér édesanya gyerekei közül, mint normál testsúly esetén. A kockázat 23-as BMI esetén a legalacsonyabb. A BMI egy, a testmagasságból és testsúlyból számolt érték, 25 és 29,9 közötti BMI esetén beszélünk túlsúlyról, míg 30-as BMI és a fölötti értékek esetén kövérségről. A közlemény a Human Reproduction áprilisi számában jelent meg.

„Számos oka lehet annak, hogy a túlsúly megemeli a gyerekek halálozási kockázatát, de a pontos mechanizmust még nem ismerjük – magyarázza a cikk társszerzője, Judith Rankin, a Newcastle Egyetem professzora. – Magasabb ugyanis a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulási kockázata is. A pontos mechanizmus megértése azért is fontos, hogy a kismamákat szorosabban ellenőrizve megvédjük őket az esetleges szövődményektől.”
A fejlett országokban, így az Egyesült Királyságban is a legtöbb édesanya egészséges gyerekeknek ad életet, függetlenül attól, hogy milyen testsúllyal esik teherbe, nyugtatja meg a kismamákat dr. Ruth Bell szülész-nőgyógyász. Fontos, hogy a kismamák még teherbe esésük előtt törekedjenek az ideális testsúly elérésére és hogy az ehhez szükséges segítséget is megkaphassák. Ezzel sokat tehetünk gyermekük egészségéért is. Terhesség alatt nem célszerű testsúlycsökkentésre törekedni, de figyelni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top