Minden éjjel bepisil…

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismama Klub vezetője válogat a hozzá érkező kérdésekből. Anikó hétéves kisfia bepisil éjjel. Hova forduljanak, mihez kezdjenek?
2011. 03. 20. |

Kövess minket!

f Ajánlom
 Minden éjjel bepisil…  Mindig tele a bugyor!

Kedves Judit!

Tapasztalatában és szakértelmében bízva írok önnek, mert tanácstalan vagyok a kisfiammal kapcsolatban, aki szeptemberben lesz hétéves, és még mindig bepisil, szinte minden éjjel. Az éjszakai szobatisztaság soha nem alakult ki nála, inkább csak voltak (vannak) időszakok, amikor esetleg több egymást követő napon sikerül szárazon ébrednie. Családi hátterünkről annyit, hogy az édesapjával kétéves kora óta külön élünk, a kapcsolatunk kiegyensúlyozott.

Az óvodában barátok és szerető óvó nénik veszik körül, a hétköznapjaink remek hangulatban telnek.
Az éjszakai bepisilésnek nem találom az okát, nem tudom mihez kötni. Akkor is előfordul, ha iszik vizet lefekvés előtt, akkor is, ha nem, akkor is, ha jó napja volt, akkor is, ha rossz.

Anikó, e-mail

Kedves Anikó!

Minden éjjel bepisil…Első körben mindenképpen érdemes urológus vagy nefrológus gyerekgyógyászt keresni, hiszen előfordulhat, hogy semmiféle lelki probléma nincs a háttérben. Ellenőrizni kell a hormonszinteket (a vízvisszatartást, -kiválasztást hormonok szabályozzák), de az is lehet, hogy egy korai, észrevétlenül lezajlott gyulladás okoz problémát, vagy a túl kicsi hólyag. Erre utal, hogy a kisfiú éjjel soha nem volt megbízhatóan szobatiszta, és az is, hogy nem tudod eseményekhez, hangulathoz kötni a bepisiléseket. Ha az orvos nem talál elváltozást, akkor érdemes pszichológust keresni, de jó, ha előkészíted kicsit a dolgot. Vezess naplót néhány hétig, esténként írd le, milyen volt a hangulat, mi történt aznap, hogy érezte magát a kisfiad. Majd reggel írd oda az előző napi feljegyzéshez, hogy száraz maradt-e a lepedő.

A másik teendő, hogy beszélgessetek, ha eddig nem tetted volna, arról, hogy érzi magát, milyen a többi gyerek az oviban. Beszélhetsz te is arról, hogy te miket csináltál, amikor ekkora voltál, miként folyt az életed. És vele vajon mi történik most? Fontos, hogy ez szóba kerüljön, mert éppen ebben az időszakban alakítanak ki a fiúk rangsort egymás közt, vetélkednek, klikkesednek, és ilyenkor könnyen a társaság szélére lehet sodródni. Előfordulhat, hogy a fiad szégyelli az éjszakai bepisilést. Az is lehet, hogy akkor szembesül majd a probléma komolyságával, amikor a barátai közül valaki nálatok akar aludni, vagy őt hívják pizsamapartira. És mi történik majd az erdei iskolában, a nyári táborokban?

Az, hogy milyen terápiát javasol a szakember, természetesen a bepisilés okától függ: lehet, hogy hormonpótlásra, izomlazítóra lesz szükség, vagy hólyagtréninget tanítanak meg nektek, aminek segítségével megtanul bepisilés előtt felébredni. Ha lelki ok áll a háttérben, a pszichológus játékos terápiás foglalkozásokat tart neki, és veled is megbeszéli a további teendőket. A lényeg, hogy minél hamarabb forduljatok szakemberhez, még mielőtt kínossá válik a dolog a barátai előtt. Olvasóinknak azt javaslom, ha hasonló helyzetbe kerülnek, ötéves kornál tovább ne várjanak a szakember felkeresésével!

 

Minden éjjel bepisil…Cikkünk a Kismama márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szex és szoptatás. Szerinted?
  • 8 trükk nyafi ellen
  • Szülés: vedd át az irányítást?
  • Vészhelyzet. Figyelmeztet a gyermekmentő

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Olvass tovább

Hozzászólások

Tricksee 2011-03-25 14:05

Én sem értem, hogy miért nem közismertebb, a védőnénink például tőlem hallott róla először, pedig nem most kezdte a munkáját. Mi ugyan újat vettünk, de nem bántam meg, hogy kiadtam érte ennyit, mivel megoldotta a gondunkat.

cicamice 2011-03-25 11:38

Nekünk is nagyon bevált a Cseppcsengő!:)

 

Fiam 6 éves múlt, kisebb-nagyobb intenzitással másfél évig küzdöttünk az éjszakai bepisilés problémájával, közben végigjártuk ugyanazokat, amit te is említettél. (Napi lepedőmosás, matrac-forgatás, büdös gyerekszoba, nyaraláskor éjszakára pelenka, brrr....)

a Cseppcsengő néhány hét alatt eredményes lett, és azóta sincs semmi ilyen gondunk! 

 

már csak azt nem értem, ez mért nem közismertebb?? nyilván ha valakinek a hormonszintje nem megfelelő, annak valóban kell a gyógyszer, pszichés okra meg pszichoterápia,  de ha a Cseppcsengő közismertebb lenne, talán több szülőnek és gyereknek válna hamarabb könnyebbé az élete. 

 

ja és mi használtan vettük a neten, huszonezrek helyett 10 ezerért, ez sem elhanyagolható szempont. ;)

Tricksee 2011-03-25 10:28

Kedves Anikó!
Az én kislányom 4,5 éves. Nálunk tavaly tavasszal kezdődött az éjszakai bepisilés. Eleinte még felébredt utána, aztán már úgy aludta végig az éjszakát. Lelkiismeretesen végigcsináltuk az összes orvosi vizsgálatot, kizártuk a felfázást, a gyerek hormonszintje is normális volt, a gyerekpszichológus sem talált semmilyen okot. A gyerekorvos tanácsára éjjel felkeltettem abban az időben, amikor előtte magától is felébredt, hogy pisilnie kell. De az sem vált be, reggelre ugyanúgy bepisilt. A megoldást egy Cseppcsengő nevű szerkezet jelentette, ami másfél hét alatt megoldotta azt, amivel már hónapok óta küzdöttünk. A szerkezet úgy működik, hogy egy érzékelőt kell erősíteni a pizsamanadrágra kívülről, a pizsamafelsőre pedig egy "riasztó" egység kerül, ami változó dallammal, rezgéssel felébreszti a gyereket, már néhány csepp nedvesség hatására.
Sajnos, kevesen ismerik, nekünk a gyerekorvos ajánlotta, és nagyon bevált. Lányom azóta is szárazon ébred reggelente.
Üdvözlettel
Beatrix

N?k Lapja Café 2011-03-25 10:28

Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismama Klub vezetője válogat a hozzá érkező kérdésekből. Anikó hétéves kisfia bepisil éjjel. Hova forduljanak, mihez kezdjenek?

Tovább a cikkre...