Család

Minden éjjel bepisil…

Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismama Klub vezetője válogat a hozzá érkező kérdésekből. Anikó hétéves kisfia bepisil éjjel. Hova forduljanak, mihez kezdjenek?
 Minden éjjel bepisil…  Mindig tele a bugyor!

Kedves Judit!

Tapasztalatában és szakértelmében bízva írok önnek, mert tanácstalan vagyok a kisfiammal kapcsolatban, aki szeptemberben lesz hétéves, és még mindig bepisil, szinte minden éjjel. Az éjszakai szobatisztaság soha nem alakult ki nála, inkább csak voltak (vannak) időszakok, amikor esetleg több egymást követő napon sikerül szárazon ébrednie. Családi hátterünkről annyit, hogy az édesapjával kétéves kora óta külön élünk, a kapcsolatunk kiegyensúlyozott.

Az óvodában barátok és szerető óvó nénik veszik körül, a hétköznapjaink remek hangulatban telnek.
Az éjszakai bepisilésnek nem találom az okát, nem tudom mihez kötni. Akkor is előfordul, ha iszik vizet lefekvés előtt, akkor is, ha nem, akkor is, ha jó napja volt, akkor is, ha rossz.

Anikó, e-mail

Kedves Anikó!

Minden éjjel bepisil…Első körben mindenképpen érdemes urológus vagy nefrológus gyerekgyógyászt keresni, hiszen előfordulhat, hogy semmiféle lelki probléma nincs a háttérben. Ellenőrizni kell a hormonszinteket (a vízvisszatartást, -kiválasztást hormonok szabályozzák), de az is lehet, hogy egy korai, észrevétlenül lezajlott gyulladás okoz problémát, vagy a túl kicsi hólyag. Erre utal, hogy a kisfiú éjjel soha nem volt megbízhatóan szobatiszta, és az is, hogy nem tudod eseményekhez, hangulathoz kötni a bepisiléseket. Ha az orvos nem talál elváltozást, akkor érdemes pszichológust keresni, de jó, ha előkészíted kicsit a dolgot. Vezess naplót néhány hétig, esténként írd le, milyen volt a hangulat, mi történt aznap, hogy érezte magát a kisfiad. Majd reggel írd oda az előző napi feljegyzéshez, hogy száraz maradt-e a lepedő.

A másik teendő, hogy beszélgessetek, ha eddig nem tetted volna, arról, hogy érzi magát, milyen a többi gyerek az oviban. Beszélhetsz te is arról, hogy te miket csináltál, amikor ekkora voltál, miként folyt az életed. És vele vajon mi történik most? Fontos, hogy ez szóba kerüljön, mert éppen ebben az időszakban alakítanak ki a fiúk rangsort egymás közt, vetélkednek, klikkesednek, és ilyenkor könnyen a társaság szélére lehet sodródni. Előfordulhat, hogy a fiad szégyelli az éjszakai bepisilést. Az is lehet, hogy akkor szembesül majd a probléma komolyságával, amikor a barátai közül valaki nálatok akar aludni, vagy őt hívják pizsamapartira. És mi történik majd az erdei iskolában, a nyári táborokban?

Az, hogy milyen terápiát javasol a szakember, természetesen a bepisilés okától függ: lehet, hogy hormonpótlásra, izomlazítóra lesz szükség, vagy hólyagtréninget tanítanak meg nektek, aminek segítségével megtanul bepisilés előtt felébredni. Ha lelki ok áll a háttérben, a pszichológus játékos terápiás foglalkozásokat tart neki, és veled is megbeszéli a további teendőket. A lényeg, hogy minél hamarabb forduljatok szakemberhez, még mielőtt kínossá válik a dolog a barátai előtt. Olvasóinknak azt javaslom, ha hasonló helyzetbe kerülnek, ötéves kornál tovább ne várjanak a szakember felkeresésével!

 

Minden éjjel bepisil…Cikkünk a Kismama márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szex és szoptatás. Szerinted?
  • 8 trükk nyafi ellen
  • Szülés: vedd át az irányítást?
  • Vészhelyzet. Figyelmeztet a gyermekmentő

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top