Család

Kitehetik a bölcsiből?

Mi történik, ha a bölcsődés gyereknek kistestvére születik? Járhat ezután is bölcsibe? Maradhat délutánig, vagy elvárhatják, hogy anyukája hazavigye őt ebéd után?
Kitehetik a bölcsiből? Iskolát vagy tanárt válasszunk?

Két és fél éves kislányom már egy éve jár a körzeti bölcsődébe. Jelenleg a második babát várom. Az egyik bölcsis csoporttársunk anyukája szintén nemrég szülte meg a második gyerekét, és neki azt mondták a bölcsődei gondozónők, hogy a nagyobb gyerek a kistesó két hónapos koráig maradhat még egész napra, utána csak fél napot, ebéd után (!) vigye őt haza. A kérdésem, hogy ez jogszerű-e a bölcsőde részéről. Egyik problémám, hogy a körzeti bölcsődei ellátásért napidíjat fizetünk minden hónapban előre, amely a gyerek napi négyszeri étkeztetését foglalja magában (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna). Ha tört napidíjat nem lehet befizetni (mert ilyen nincs), akkor miért ne járna még az uzsonna is a gyerekemnek? A dolog emberi része szintén vitatható: a kislányom végre beleszokott a bölcsőde napi ritmusába, most pedig fel kellene rúgni a bölcsi kérésére mindezt? Azt sem értem, miért épp ebéd után kellene elvinni, amikor a többiek mind mennek rögtön aludni.
Lilla

Lilla gondja korántsem egyedi. Szinte minden szülő szembesül vele, aki ötévesnél fiatalabb gyerekét óvodába vagy bölcsődébe szeretné járatni a kistestvér születése után, miközben ő maga még nem dolgozik. Az, hogy vajon jogszerűen járnak-e el az intézmények, ha kiteszik vagy ebéd után hazaküldik azt a gyereket, akinek az anyukája otthon van egy vagy több kistestvérrel, könnyen megválaszolható, bár némi utánajárást azért nem fogsz megúszni.

Mit mond a törvény?

Kitehetik a bölcsiből?A bölcsődei felvételre vonatkozó törvény elég általános feltételeket szab meg. Nagyon kevés a férőhely, ezért a bölcsődék saját felvételi szabályzatukban rögzítik a részleteket. Az a korrekt eljárás, ha a bölcsődének van írásban rögzített felvételi szabályzata – mondja Sebestyén Bianka, a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde vezetője. Ez a szabályzat nem más, mint a vonatkozó jogszabály részletesebb taglalása, melyet az intézmény és a fenntartó (önkormányzat) szociális bizottsága határoz meg. Ebben pontosan megfogalmazzák azt a sorrendiséget, melyet a gyerekek felvételénél követnek.

Sokszor a szülő munkába állását veszik feltételnek. Az édesanyának azt javaslom, olvassa el bölcsődéjük felvételi szabályzatát. Amennyiben nincs ilyen (sok bölcsődében nincs), akkor vegye elő azt az írásos megállapodást, melyet a bölcsőde megkezdésekor kapott, melyen a saját és a bölcsőde aláírása is szerepel. Ami ebben van leírva, azt lehet alapul venni. Ha itt például megfogalmazzák, hogy az anya munkavállalásának lejártakor (ez lényegében a húszhetes szülési szabadság vége utáni időszakot jelenti) a gyerek délig látogathatja az intézményt, akkor nincs mit tenni. Viszont jogosult arra, hogy az étkezésért arányosan kevesebb díjat fizessen, hacsak nem kötötték ki ennek az ellenkezőjét a megállapodásban. Ha kötelezi az intézmény a szülőt, hogy ebéd után vigye haza a gyereket, akkor jogosulatlanul szedi be a teljes étkezési díjat. Annak, hogy szóban mit közölnek az édesanyával, nincs jelentősége. Jogorvoslatért az intézményvezetőhöz vagy a fenntartóhoz lehet fordulni. Vagyis: nincs olyan jogszabály, hogy ha valakinek kistestvére születik, akkor nem járhat bölcsődébe – ám a bölcsőde saját szabályzata mindezt felülírhatja!

Így szól a jogszabály
1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Gyermekek napközbeni ellátása
41. § (1) A gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik.

A bölcsődei ellátással kapcsolatos jogszabályokat megtalálod honlapunkon, a babaszoba.hu-n!

Mi a gyerek és a szülő érdeke?

Amikor valaki a Lilláéhoz hasonló helyzetbe kerül, könnyen megkaphatja a jóakarók véleményét: a nagyobb gyereknek kimondottan jó, hogy hazamehet ebéd után a bölcsiből, mert így legalább a fél napot az anyukájával töltheti. Csakhogy egyetlen szülő sem dönt puszta kedvtelésből a bölcsőde mellett, hanem nyomós oka van rá. Vagy a munkája, vagy az, hogy úgy érzi, nem képes egyedül megbirkózni két vagy több ilyen kicsi gyerek ellátásával, vagy úgy gondolja, gyerekének jót tesz a környezetváltozás és a hasonló korú kicsik társasága. Baba mellől nem olyan könnyű éppen délben eljutni a bölcsődébe, óvodába. Ez sokszor az alvásidő alapos megbolygatásával jár, nem is beszélve arról, hogy menni kell, ha esik, ha fúj. Gyakori, hogy ilyenkor a nagy számára otthon elmarad az alvás, amire pedig még szüksége volna, a pici pedig olyannyira kizökken és felélénkül hazajutás közben, hogy kész bűvészmutatvány lefektetni. Ha pedig nem alszik délután két ilyen apróság, öt-hat óra körül már kezelhetetlenek, annyira kifáradnak.

Valójában rejtély, mit nyer a bölcsőde azzal, ha alvás előtt hazaküldi a gyereket. Plusz férőhely így nem szabadul fel, csak annyi történik, hogy néhány ágyacskával kevesebbet kell elővenni, kevesebb gyereket kell vetkőztetni, öltöztetni, biliztetni vagy tisztába tenni. Nem véletlen, hogy újságírónknak erre a kérdésre sehol sem akartak nevüket is vállalva válaszolni a bölcsődei gondozók.

Mindenki jobban járna…

  • ha a bölcsőde nyílt kártyákkal játszana, és előre felhívná a jelentkező szülők figyelmét arra, hogy pontosan mire számíthatnak, ha kistestvér születik.
  • ha a bölcsődei jelentkezést, ha tervezel ilyesmit, már a gyerek születésekor elintéznéd, hogy több esélyed legyen férőhelyet kapni.
  • ha a bölcsődeválasztásnál figyelembe vennéd, hogy esetleg kisbabával kell majd hetente tízszer oda-vissza megtenned ezt az utat pontban délben. A délutáni hazavitelnél sokkal rugalmasabb, tágabb idősáv áll rendelkezésedre.

Piaci rés

A magánintézmények pontosan felmérték, milyen hatalmas az igény arra, hogy olyan ötévesnél fiatalabb gyerekek is járhassanak oviba, bölcsibe, akiknek kistestvérük születik. Sokan így hirdetik magukat: mi akkor is szívesen látjuk a gyereket, ha az anyuka otthon van a kicsivel. Csakhogy a magánintézményekben legalább havi hetven-nyolcvanezer forintot kérnek a teljes ellátásért. Ez a családok többségének megfizethetetlen. Ugyanakkor azért akad olyan egyházi fenntartású, nem fizetős ovi is, amelyik nyitott arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a családok igényeihez, ilyen például a budafoki Halacska Református Óvoda. A bölcsis korosztály ellátásában azonban nyilvánvaló a súlyos férőhelyhiány.

 

Cikkünk a Kismama márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szex és szoptatás. Szerinted?
  • 8 trükk nyafi ellen
  • Szülés: vedd át az irányítást?
  • Vészhelyzet. Figyelmeztet a gyermekmentő

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top