Család

Testképzavar már általános iskolában

8 éves gyerekek küzdenek étkezési zavarokkal, és már 6 éves lányok is arról panaszkodnak, hogy túl kövérek.
Testképzavarok ellen kell küzdeni már az általános iskolában is Tilos a fogyókúra gyermekkorban

Minden harmadik lány és ötödik fiú a 10 éves korosztályban aggódik az alakja miatt. A celebek és a reklámok hatásának betudható testképzavarok egyre gyakoribbak a brit iskolákban. Az oktatási szakemberek figyelmeztetnek, az általános iskolák falain belül kell megállítani a veszélyes folyamatot. Testkép az általános iskolában címmel adtak ki egy könyvet, hogy a tanárok és szülők segítségére legyen.

Jellemzően a kamaszokra terjed ki a megelőző munka, pedig a külsővel kapcsolatos aggodalmak már korábban jelentkeznek – emelték ki a szerzők, akik 1997 óta kutatják a témát. A könyv ötlete azután született meg, miután egy 150 000 gyermek bevonásával készült kutatás 2008-ban megállapította, hogy 10 éves korra a lányok harmada, a fiúk 22%-a a testüket, mint a legnagyobb aggodalomra adó okot jelölték meg.

Egy friss tanulmány 1000 brit lány megkérdezésével arra a következtetésre jutott, hogy a 7–11 éves korosztály háromnegyede szeretne valamit megváltoztatni a külsőjén. 10–11 év között 8-ból 1 vékonyabb szeretett volna lenni.

A zavarok kialakulásában meghatározó szerepe van a médiának; a gyerekek évente 40 000 hirdetéssel találkoznak szembe, ami nyomot hagy az önértékelésükön.
Az általános iskoláknak úttörő szerepet kell vállalniuk a tendencia megállításában. A könyv feladatokat, szituációs játékokat ajánl a tanároknak, hogyan vértezzék fel önbizalommal a gyerekeket, miközben a testképről beszélgetnek az osztályban.

A szülők is sokban hozzájárulhatnak az egészséges testkép kialakításához. Amikor tévézünk, magazinokat nézünk, bátorítanunk kell gyerekeinket, hogy megkérdőjelezzék, amit látnak.  Meg kell erősítenünk őket a külsejükkel kapcsolatban, nem szabad negatív kommentekkel bombáznunk őket és túlhangsúlyozni a külső jelentőségét.

 

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top