Család

Így szoptasd a koraszülöttet!

A szoptatás egyedülálló csodájára különösen nagy szükség van akkor, ha kisbabád koraszülött. Sokszor egészen váratlanul szembesülsz az idő előtti születéssel, ezért biztos, hogy türelemre, sok időre és önbizalomra lesz szükséged.

Indulj ki abból, hogy képesek vagytok a nehézségek legyőzésére, te is és a kisbaba is! Máris rengeteget tettél, ha kezdetben csak arra összpontosítasz, hogy anyatejet biztosíts neki. Ez a legjobb táplálék és egyben gyógyszer is számára.

Szoptatott babáknál kisebb a hirtelen csecsemőhalál kockázata. Az anyatej fehérjetartalma csökkenti a stresszt, elősegíti a szem ideghártyájának fejlődését. Immunhatása különösen fontos a koraszülöttségből fakadó sérülékenység miatt. Mindig saját kisbabád érettségi szintjének megfelelő tejed termelődik!

Így szoptasd a koraszülöttet!

10 fontos lépés a szoptatás sikeréért

  • Kezdd el a fejést a szülés napján, és 24 óra alatt hétszer-nyolcszor fél órát szánj rá!
  • Minél előbb próbálkozz a szoptatással!
  • Az első szoptatási kísérletekre azokat a rövid perceket találd meg, amikor a babád ébren van!
  • Vedd kézbe, ha lehet, öleld magadhoz, simogasd, mert megérzi, hogy a kezedben van, és ez javíthatja állapotát.
  • Préselj előtejet a mellbimbódra, ennek illatát megérzi a pici babád, és remélhetőleg lesz annyi ereje, hogy lenyalogassa.
  • Ha túlságosan tele van a melled, és a bimbóudvar nagy és duzzadt, a koraszülött pici szájával nem tudja bekapni. Ezen előfejéssel segíthetsz.
  • A szoptatás előtti fejésre azért is szükséged lehet, hogy a hígabb „első tejet” kiürítsd, és a kis mennyiséget szopó koraszülötted a sűrűbb, magasabb zsírtartalmú „hátsó tejet” kapja. Ha cumisüvegből etetsz, zsírdús tejjel töltsd meg.
  • A pici súlyától és erejétől függően napi tíz–tizennégy szoptatásra is szükséged lehet.
  • Akkor is kitartóan próbálkozz a szoptatással, ha kisbabád rövidebb vagy hosszabb ideig cumisüvegből kapott vagy kap enni.
  • A tejmennyiséget csak rendszeres fejéssel tudod növelni és szinten tartani, amíg kisbabád erőtlen és aprócska.
Így szoptasd a koraszülöttet!

Ő is társas lény!

A piciknek is szükségük van családjukra, testközelségre. Menjetek be minél gyakrabban hozzá, mert az inkubátorban fekvő kicsinek is fontosak az ismerős hangok, kellemes érintések. Segítik kisbabádat a gyorsabb fejlődésben és az „éretlenségéből” eredő bajok legyőzésében. Vigyetek be neki cédét, amin meséltek neki, beszéltek hozzá, mert amikor nem tudtok mellette lenni, az ápolók bekapcsolják neki. Ha már túl van a nehezén, jöhet a kengurumódszer, amely bizonyítottan nagyon hatékony, és jó hatással van a szoptatásra. Lényege a bőrkontaktus, amikor pici babád függőleges helyzetben a mellkasodon helyezkedik el úgy, hogy összeér a bőrötök. Kérd, hogy minél több időt tölthessetek el így, és akkor se feledkezzetek el róla, ha már hazamehettetek. Az ideális az volna, ha kisbabádat nem, vagy csak rövid időre választanák el tőled. Ma már néhány koraszülöttosztályon kettőtök együttes elhelyezésére is van lehetőség. Ez rengeteget segít abban, hogy megismerd igényeit, és folyamatosan ki tudd elégíteni, nemcsak testi, hanem érzelmi szempontból is.

Remélem, javaslataim segítségedre lesznek abban, hogy kisbabád a lehetőségekhez képest a legtöbbet kaphassa tőled!

 

Így szoptasd a koraszülöttet!Cikkünk a Kismama novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Sovány baba, dundi baba?
  • Vírusok várandósan
  • Szuperhős az apukám!
  • Válassz lázmérőt!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top