Munka gyes után – Változások, 2011

Munkajog, munkaszerződések, álláskeresési technikák, önéletrajz, állásinterjú, kisgyermekes szülőknek járó juttatások és kedvezmények – ezekben a témákban kaphatnak elméleti és gyakorlati útmutatót a kisgyermekes szülők...

...akik részt vesznek a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál által szervezett konferencián.

– Gyes után visszatérni a munkába nem könnyű: az ember nincs már benne a körforgásban, a gyermekek miatt hátrányban érezheti magát, ráadásul olyan kérdésekben kell rövid idő alatt döntenie, amihez komoly munkajogi, pénzügyi ismeretek kellenének. Ezeknek a legtöbb kisgyermekes anya nincs, vagy csak részben van birtokában, miközben a (leendő) munkaadó igyekszik a saját érdekeit lehető legjobban a érvényesíteni. – mondja el Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, a Babafalva portál főszerkesztője. – 2011-ben ráadásul nagyon sok jogszabályváltozás várható, melyek érintik a gyest, az adót, az adókedvezményeket, a családtámogatási rendszert, a bölcsődéket, családi napköziket… Még felsorolni is nehéz, nemhogy naprakészen tisztában lenni minden egyes jogszabály tartalmával.

Ezért határozta el a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál, hogy szakemberek segítségével tiszta vizet öntenek a pohárba. Felkértek egy munkajogászt, egy könyvelő-adótanácsadót és egy HR-szakembert, hogy foglalják össze egy-egy előadásban – nemcsak a 2011-es változásokat, hanem a legfontosabb tudnivalókat a munkajog, a tb, a bérszámfejtés és az álláskeresés területéről.

Munka GYES után – Változások 2011


– A kisgyermekes anyák többsége szeretne visszamenni dolgozni, de sokszor fogalmaznak meg olyan igényeket, amelyeket a hazai vállalatok még nem tudnak teljesíteni.  Ráadásul változott a munkaerő-piaci helyzet is az elmúlt években/évtizedekben, a kisgyermekes anyák már nem kereshetnek úgy munkát, mint azelőtt – tudjuk meg Csiszér Évától, a Tudatos Életért Egyesület elnökétől. – A gyerekek megszületése után fontos szempont lesz az is, hogy a munkahely közel legyen az otthonhoz, és csak olyan munkát tudnak elvállalni, amit gyerek mellett is el tudnak végezni.

A konferencián a résztvevők megismerkednek a munkaadó és a munkavállaló alapvető kötelezettségeivel és jogaival, így akár régi munkahelyre akarnak visszatérni, akár újat keresnek, tisztában lesznek a saját helyzetükkel, lehetőségeikkel. Friss információkat kapnak a családtámogatások és a családi kedvezmények változásairól és arról is, hogy milyen kedvezményeket, könnyítéseket vehet utánuk igénybe a leendő munkaadójuk.

Ráadásul megtanulnak ütős önéletrajzot írni, és tudni fogják, mit válaszoljanak a kényes kérdésekre az állásinterjún, így magabiztosabbak lesznek az álláskeresés során. – Sok cégvezető nincs tisztában a kisgyerekes nők erényeivel. Mintha csak a félelmekről és tévhitekről hallanánk nap mint nap. A munkaadók nem rejtik véka alá aggályaikat, hiszen az állásinterjún rendszeresen rákérdeznek a gyerekekre. Pedig ha egy vállalat megadja az anyukáknak azt a kis pluszt, amire szükségük van, akkor a lehető leglojálisabb munkaerővé válnak. Két-három év babázás után többnyire alig várják, hogy felnőttek között legyenek és bizonyíthassanak. Ehhez azonban rugalmasságra van szükség mindkét fél részéről – mondja Rosta Ágnes humánerőforrás-szakértő, a rendezvény egyik előadója.

A Munka gyes után – Változások, 2011 című konferencia 2010. december 11-én, szombaton, 9.30 és 13.30 óra között kerül megrendezésre Budapesten.

Bővebb információt itt találhatsz.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

sabanka 2010-11-22 14:12

http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=53933

 

http://www.szuloklapja.hu/baba/body/cikkek.php?VALASZTAS=teljes_cikk&CIKK_CIME=A+munkaviszony+megsz%FCntet%E9se+a+terhess%E9g%2C+illetve+Gyes+ideje+alatt+

 

itt van néhány ide vonatkozó téma

sabanka 2010-11-22 13:30

úgy gondolnám, hogy nem küldhetnek át másik üzletbe. A munka törvénykönyvében ez is benne van, de most nem tudom megnézni, hogy melyik paragrafusban. Van egy olyan rész, hogy ha más munkakört (gondolom ez vonatkozik a munkavégzés helyére is) ajánlanak fel, és te nem fogadod el, téged ezért hátrányos megkülönböztetés nem érhet.

 

Ha beírjátok a google keresőbe, hogy munka gyes után, munka gyes mellett, stb, akkor kidob egy csomó oldalt, amiben ezeket taglalják és azokból mindent ki lehet silabizálni, és még a munka törvénykönyve is fenn van a neten, hát nem mondom, értelmezni azt kell, meg tudni kell, hogy hol keressen az ember, de azért sok mindent meg lehet tudni a netről.

sabanka 2010-11-22 13:25

ha te a munkaerő közvetítő cégnél rendesen be voltál jelentve, tehát az volt a munkáltatód, akkor bizony rá is vonatkozik.

Gazocska 2010-11-22 12:55

Ez az állásidő amit ki kell fizetnie a munkáltatónak ez a munkaerő közvetitő cégekre is vonatkozik? Mert én egy ilyen cégen keresztül dolgoztam, és most nem találnak nekem olyan melót ami nekem is megfelelő lenne, és én is megfelelő lennék a cégnek.

Amicimalacka 2010-11-22 12:35

Sziasztok!

 

Próbáltam topikot indítani, de nem jelent meg, ezért itt kérdezem, hátha tud valaki válaszolni, hogy ha a munkahelyemre ugyan visszavesznek, de a munkavégzés helyét máshol határozzák meg, tehetek e ellene valamit?

A szerződésemben ugyan benne van, hogy az áruházlánc bármely üzletébe áthelyezhetnek, de már több kismamát is szó nélkül visszavettek ugyan abba az üzletbe, ahonnan elment szülni, velem meg közölték, hogy valószínűleg másik üzletbe vesznek vissza. Ami csak azért kellemetlen, mert ahol dolgoztam tíz percre volt gyalog, ha meg máshová kell utazni, az meg legalább egy óra oda, egy vissza és reggel a gyerekeket nekem kéne majd vinni oviba-bölcsibe. Tudtok valami erre vonatkozó törvényt, vagy valamit, amire hivatkozhatnék? Köszönöm! 

sabanka 2010-11-22 11:57

Szia, elvileg vissza kell, hogy vegyenek, a Munka Törvénykönyve szerint gyes alatt a gyerek 3 éves koráig nem lehet felmondani, ha nem tudnak munkát adni, akkor a fizetést kell adniuk az "állásidőre". Úgy tudom, hogy még nem fogadták el az új törvényt, miszerint az államigazgatásban a gyes alatt is fel lehet mondani, ha meg nem fogadták el, akkor meg kötelező, hogy visszavegyenek!

sztikécske 2010-11-22 11:48

Ja, 7.500 meg 9.000 Ft-ért, hát marha jó, így karácsony előtt ennyit legombolni kismamákról? Nem épeszűek, az biztos. Pedig nekem nagy szükségem lenne okításra, mert én tavasszal szeretnék visszamenni dolgozni (nem jár le még a gyed-em sem), viszont a főnököm nem akar visszavenni (államigazgatásban dolgozom) és nem igazán vagyok tisztában a jogaimmal. Pontosan a rossz anyagi helyzetünk miatt mennék vissza dolgozni, szóval sajna én nem tudok ennyit kifizetni egy ilyen dologért.

N?k Lapja Café 2010-11-22 11:48

Munkajog, munkaszerződések, álláskeresési technikák, önéletrajz, állásinterjú, kisgyermekes szülőknek járó juttatások és kedvezmények – ezekben a témákban kaphatnak elméleti és gyakorlati útmutatót a kisgyermekes szülők...

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>