Család

Munka gyes után – Változások, 2011

Munkajog, munkaszerződések, álláskeresési technikák, önéletrajz, állásinterjú, kisgyermekes szülőknek járó juttatások és kedvezmények – ezekben a témákban kaphatnak elméleti és gyakorlati útmutatót a kisgyermekes szülők...

…akik részt vesznek a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál által szervezett konferencián.

– Gyes után visszatérni a munkába nem könnyű: az ember nincs már benne a körforgásban, a gyermekek miatt hátrányban érezheti magát, ráadásul olyan kérdésekben kell rövid idő alatt döntenie, amihez komoly munkajogi, pénzügyi ismeretek kellenének. Ezeknek a legtöbb kisgyermekes anya nincs, vagy csak részben van birtokában, miközben a (leendő) munkaadó igyekszik a saját érdekeit lehető legjobban a érvényesíteni. – mondja el Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, a Babafalva portál főszerkesztője. – 2011-ben ráadásul nagyon sok jogszabályváltozás várható, melyek érintik a gyest, az adót, az adókedvezményeket, a családtámogatási rendszert, a bölcsődéket, családi napköziket… Még felsorolni is nehéz, nemhogy naprakészen tisztában lenni minden egyes jogszabály tartalmával.

Ezért határozta el a Tudatos Életért Egyesület és a Babafalva portál, hogy szakemberek segítségével tiszta vizet öntenek a pohárba. Felkértek egy munkajogászt, egy könyvelő-adótanácsadót és egy HR-szakembert, hogy foglalják össze egy-egy előadásban – nemcsak a 2011-es változásokat, hanem a legfontosabb tudnivalókat a munkajog, a tb, a bérszámfejtés és az álláskeresés területéről.

Munka GYES után – Változások 2011

– A kisgyermekes anyák többsége szeretne visszamenni dolgozni, de sokszor fogalmaznak meg olyan igényeket, amelyeket a hazai vállalatok még nem tudnak teljesíteni.  Ráadásul változott a munkaerő-piaci helyzet is az elmúlt években/évtizedekben, a kisgyermekes anyák már nem kereshetnek úgy munkát, mint azelőtt – tudjuk meg Csiszér Évától, a Tudatos Életért Egyesület elnökétől. – A gyerekek megszületése után fontos szempont lesz az is, hogy a munkahely közel legyen az otthonhoz, és csak olyan munkát tudnak elvállalni, amit gyerek mellett is el tudnak végezni.

A konferencián a résztvevők megismerkednek a munkaadó és a munkavállaló alapvető kötelezettségeivel és jogaival, így akár régi munkahelyre akarnak visszatérni, akár újat keresnek, tisztában lesznek a saját helyzetükkel, lehetőségeikkel. Friss információkat kapnak a családtámogatások és a családi kedvezmények változásairól és arról is, hogy milyen kedvezményeket, könnyítéseket vehet utánuk igénybe a leendő munkaadójuk.

Ráadásul megtanulnak ütős önéletrajzot írni, és tudni fogják, mit válaszoljanak a kényes kérdésekre az állásinterjún, így magabiztosabbak lesznek az álláskeresés során. – Sok cégvezető nincs tisztában a kisgyerekes nők erényeivel. Mintha csak a félelmekről és tévhitekről hallanánk nap mint nap. A munkaadók nem rejtik véka alá aggályaikat, hiszen az állásinterjún rendszeresen rákérdeznek a gyerekekre. Pedig ha egy vállalat megadja az anyukáknak azt a kis pluszt, amire szükségük van, akkor a lehető leglojálisabb munkaerővé válnak. Két-három év babázás után többnyire alig várják, hogy felnőttek között legyenek és bizonyíthassanak. Ehhez azonban rugalmasságra van szükség mindkét fél részéről – mondja Rosta Ágnes humánerőforrás-szakértő, a rendezvény egyik előadója.

A Munka gyes után – Változások, 2011 című konferencia 2010. december 11-én, szombaton, 9.30 és 13.30 óra között kerül megrendezésre Budapesten.

Bővebb információt itt találhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top