Család

Veszélyesek a fogból kiinduló gócbetegségek

Sajnos legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz, ha fájdalmaik vannak, vagy azt szeretnék, hogy szebben mutassanak a fogaik. Kevesen tudják, hogy a rossz fog súlyos betegségeket okozhat a szervezetben, pedig erre már Hippokratész is felhívta a figyelmet!

Mindenki számára ismerős a góc fogalma, amelyből baktériumok, toxinok, allergének juthatnak a vér- és nyirokerek útján a szervezet különböző helyeire, ahol gócbetegségeket okozhatnak. Ezeknek körülbelül tizenöt százaléka a fogból ered!

A legújabb kutatások szerint nemcsak a zárt góc jelenthet problémát. Az egész testünkre kiterjedő fertőzés alakulhat ki többek között krónikus ínygyulladás, gyökérhártya-gyulladás, csonthártyagyulladás, rossz gyökértömés, elő nem tört fog körüli ciszta miatt is. Az egyik legfontosabb góc a fogágytasak, amelyből rágáskor, fogmosáskor is szóródnak a baktériumok. Súlyos fogágybetegségekben nő a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázata is. A góckutatás során fontos a jó együttműködés a bőrgyógyásszal, fül-orr-gégésszel, belgyógyásszal, nőgyógyásszal.
Amikor babát várunk, az elhanyagolt fogápolás következményei a magzatot is sújtják. A súlyos fogágygyulladáskor felszabaduló prosztaglandin hormon elősegítheti a méhizom összehúzódását, így koraszülést okozhat.

Mi is a fogágybetegség?

A baba érdekében: fogból kiinduló gócbetegségekA fogakat tartó szövetek, az íny, a szalagok, a fogakat tartó csontmeder gyulladásos megbetegedése eleinte csak fogmosáskor tűnik fel: a dörzsölés hatására vérzik az íny. Aztán kellemetlenné válik a lehelet szaga, sorvadni kezd az íny, így egyre több helyen láthatóvá válik a fognyak. Előrehaladott állapotban már magától is vérzik, gennyessé válik az íny, a gyulladás a csontokra húzódik, a fog pedig mozgathatóvá válik.

Fontos tudni, hogy ez a betegség megelőzhető!

Tévhit, hogy a kismamasággal törvényszerűen együtt jár az ínygyulladás. Valóban gyakoribb az előfordulása, de csak a hajlam fokozódik. A hormonhatások következtében ugyanis nemcsak a lábunk, kezünk, arcunk duzzad meg ilyenkor, hanem az ínyünk is – mélyebbé válik a tisztítandó ínybarázda, így több időt és figyelmet igényel alapos tisztítása.

6 tipp a megelőzésért

  1. Legfontosabb az étkezések utáni alapos és helyes fogmosás!
  2. A nyelv tisztítása is a szájápolás része!
  3. Az íny körkörös masszírozása ne maradjon el! Ha vérzik az íny, nem kell megijedni, annál alaposabban mossuk!
  4. A fogselyem helyes használatához kérjük fogorvosunk segítségét! A fogköveket rendszeresen távolíttassuk el, érdemes körülbelül félévente!
  5. Használjunk szájöblítőt! Az általános szájápoláshoz elegendő a fluoridos öblítő, súlyosabb esetben a fogorvos mást fog ajánlani.
  6. Fogpótlásokhoz speciális kiegészítő fogtisztítókra lehet szükség, például egycsomós kefére, fogköztisztító készletre, szájzuhanyra).

A fogágybetegség kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszhat. Nagyon makacs esetben érdemes tenyésztéssel meghatározni a kórokozókat és gyógyszerrel segíteni a gyógyulást.
Mindent összevetve rendkívül fontos, hogy a terhességi kiskönyvbe ne csak a rend kedvéért kerüljön gyorsan fogorvosi pecsét! Érezzük a kontroll fontosságát! Rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetjük a bajokat, ezért a várandósság ideje alatt háromhavonta tanácsos felkeresni a fogorvost!

Veszélyesek a fogból kiinduló gócbetegségekCikkünk a Kismama novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Sovány baba, dundi baba?
  • Vírusok várandósan
  • Szuperhős az apukám!
  • Válassz lázmérőt!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top