Család

Veszélyes lehet a méz!

Veszélyes lehet a méz egyéves kor alatt – állapították meg Angliában, miután az elmúlt évben három gyermek került kórházba újszülöttkori botulizmus miatt.

Miután egy csecsemő kórházba került újszülöttkori botulizmussal, az orvosok arra hívták fel a szülők figyelmét, hogy ne adjanak gyermekeiknek mézet. A 15 hetes csecsemő esete a harmadik volt az elmúlt évben a szigetországban. Mindháromnál kórházi kezelésre volt szükség.

A botulizmust – amely izomgörccsel jár – spórák okozzák, s ezek normális esetben megtalálhatók a koszban és a porban is, de sajnos nagy ritkán előfordulhatnak a mézben is. Ha ezek a spórák bekerülnek az újszülött bélrendszerébe, ott elszaporodnak és egy toxint kezdenek termelni, ami aztán újszülöttkori botulizmushoz vezet. A tünetek: izomgyengeség, légzési problémák és székrekedés. A betegségből szerencsére majdnem minden baba kigyógyul.

Veszélyes lehet a méz!Szakemberek szerint egyéves kor felett bármikor kaphatnak mézet a gyerekek, de egyéves kor alatt a kicsik bélrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy legyőzzék a baktériumokat. Sam Montel, az Élelmezési Hivatal munkatársa szerint az első hat hónapban csak anyatejet vagy tápszert kapjanak a csecsemők, és bár már egy könnyebb köhögés is arra csábítja a szülőket, hogy mézet adjanak a babáknak, a csecsemőkori botulizmus súlyos betegség, jobb elkerülni, nem érdemes kockáztatni.

Amikor bevezetjük a gyermek étrendjébe a szilárd ételeket, nem kell feltétlenül édesíteni, hiszen az a fogaknak sem tesz jót. A méz édesítőszer, ezért felesleges olyan ételekbe beletenni, amelyek már amúgy is cukrosak – ezzel megelőzhetjük a fogszuvasodást.

Dr. Kathie Grant, az Egészségvédelmi Hivatal munkatársa úgy véli: bár a csecsemőkori botulizmus nagyon ritkán fordul elő, de súlyos betegség, amely izomgyengeséget és légzési problémákat okoz, és a legtöbb gyerek kórházi kezelésre szorul. A szakember hangsúlyozza: nem minden mézet kapott csecsemő kap botulizmust, de a fertőzéssel való kapcsolata miatt a babák egyéves kor alatt semmilyen körülmények között ne kapjanak mézet, még cumit belemártva vagy tejbe keverve sem.

Az angol mézforgalmazók társaságának egyébként létezik egy önkéntesen feltüntethető kódja, melyet a címkéken helyeznek el, miszerint 12 hónapos kor alatt tilos gyermekeknek adni.

Forrás: Dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top