Család

Veszélyes decibel: egyre több a halláscsökkent fiatal

Sokan úgy hallgatják a zenét, hogy három metrókocsiban is tisztán hallani. Vannak, akik minden hétvégén buliznak. Mi lesz a hallásukkal?

A fiatalok korai süketségére hívja fel az illetékesek figyelmét az Európai Unió. A legújabb felmérések szerint 10 millió fiatalt érint a halláskárosodás Európában – mindez a túl hangos zenehallgatás következménye. A károsodás azonban nem is feltétlenül rövid távon jelentkezik.

Veszélyes decibel: egyre több a halláscsökkent fiatalMinek elébe menni?

– Kezdetben a halláskárosodás még nem végleges. Pihenés után, zajmentes környezetben helyreáll a normál hallás. A tartós zajártalmat maradandó halláscsökkenés 10-20 év múlva követi – mondja dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégésze. – Így a ma rendszeresen hangos zenét hallgató fiatalnak 30-40 éves korára lesz halláscsökkenése. Ezután már hozzáadódik a korral kialakuló hallásromlás is – így olyan lesz a hallása, mintha 20 éven át zajvédelem nélkül légkalapáccsal dolgozott volna.

Meddig mehetünk károsodás nélkül?

Nem árt vigyázni és figyelni a fiatalokra, mert a halláscsökkenés mellett más betegségek is kialakulhatnak! – Napi 8 órán át tartó 85 dB vagy annál nagyobb zajhatás halláskárosodást okoz – mondja a szakember. – A halláscsökkenésen kívül fülzúgás, ingerlékenység, fejfájás, koncentrációzavar, alvászavar alakulhat ki. A zajártalomra jellemző halláscsökkenés 4000 Hz-en kezdődik, és fokozatosan eléri a beszéd tartományát is. A dörej vagy a zárt térben hirtelen fellépő nagyon hangos zene, például a diszkóban a hangszóró előtt, azonnali, gyakran maradandó halláscsökkenést vagy halláskiesést hoz létre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top