Miért nem szobatiszta már a gyerekem? - Dr. Ranschburg válaszol

A pelenkát nem szereti a kislányom, de a bugyiba – bármit teszünk – bemegy a széklet. Szívem szerint visszaadnám rá a pelust, de nem szeretném erőltetni. Mit tegyek?

Tisztelt Doktor Úr!

Tudom, hogy ennél sokkal nagyobb problémák is lesznek az életben, de mégis egyre jobban aggaszt a szobatisztaság kérdése. Nagyobb lányom négy-, a kicsi hároméves elmúlt. Ősszel menne óvodába, de nem jutunk előre a szobatisztasággal.

Miért nem szobatiszta már a gyerekem? - Dr. Ranschburg válaszol

A pisiléssel nincs is gond, gyakran már éjszaka sem pisil bele a pelenkába, viszont a kakálás nem megy. Illetve inkább az a gond, hogy nagyon is megy. Lehetünk bárhol, bármikor, bárkivel képes kakálni. Bele a bugyiba, pelenkába, nem számít, mi van rajta. Olyan, mintha jönne neki az inger, és már rögtön a kaka is, és nem is venné észre. Kb. tíz másodperc az egész, és túl van rajta. Volt egy idő, amikor nem adtam rá pelenkát, hátha „megtanulja” az ingert és a következményt, de két hét után feladtam. Aztán visszakerült rá a pelenka, de ez ellen meg erősen tiltakozik, mindig ígérget, hogy szól, ha kakálnia kell, nem akar pelenkát hordani. Gondoltam, veszek egy „kakafigyelő” kutyust, amely a WC-ben figyeli, ha sikerrel jár, és két sikeres kakilás után (addig el tud számolni ő is) leköltözik hozzá. Ez elsőre ment is. Ahogy betettük a WC-be, kb. húsz perc múlva már kakált is egyet. Aztán másnap megint kétszer kakált be a bugyijába. Nem tudom, mitévő legyek. Nem akarom erőltetni. Vissza is adnám rá a pelenkát, bízva benne, hogy az előttünk álló egy hónap alatt elhagyja, de nem akarja. Erőltessem rá? Vagy maradjon bugyiban, vállaljam, hogy bekakál, így bízva benne, hogy megtanulja?

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

egy anyuka
 

Kedves Levélíró!

Tudom, hogy nem könnyű, de azt javaslom, ne adjon a gyerekre pelenkát – ezzel ugyanis önkéntelenül azt üzeni: bekakálni szabad. Remélem, hogy a nyár sok olyan helyzetet is hozott – és hoz –, amikor még bugyi sem kellett – illetve kell – a gyerekre, és őszre a bekakilás megszűnik. Ha a helyzet mégis változatlan marad, kérem, írjon nekem újra.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma-archívum/Dömötör Csaba

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Gazocska 2010-10-27 09:24

Imádom Ranschburg tanárúr irásait, de ezt kár volt cikknek kirakni.

Torolt_felhasznalo_271241 2010-10-27 08:49

Ez igaz, de ehhez együttműködő óvónő kell.

Torolt_felhasznalo_271241 2010-10-27 08:49

A szerkesztő nem olvasta el, mielőtt kirakta volna?

 

Ranschburg doktor válaszából látszik, hogy a levélváltás még nyáron történt.

Gerty 2010-10-27 08:35

Lehet majd az oviban látja a többi gyerektől, hogy szólnak, kimennek, és megoldódik a probléma. 

Torolt_felhasznalo_874733 2010-10-27 07:58

Vegulis mi mast irhatna erre a doktor ur?

ANDREA * 2010-10-27 07:04

Na ettol a valasztol nem lettem okosabb ...

detti_s 2010-10-27 06:52

nagyon szeretem Ranschburg doktor írásait, de ezért kár volt egy címlapra kerülő cikket írni... sajnálom...

N?k Lapja Café 2010-10-27 06:52

A pelenkát nem szereti a kislányom, de a bugyiba – bármit teszünk – bemegy a széklet. Szívem szerint visszaadnám rá a pelust, de nem szeretném erőltetni. Mit tegyek?

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>