Család

Gyerekcipők – Milyet vegyünk?

A jó gyerekcipő rugalmas talpú, hátsó részén erős kérgi résszel, hogy a gyermek sarkát függőleges helyzetben tartsa, és legalább 5 mm-rel hosszabb, mint a láb, hogy szabadon mozogjanak a lábujjak.

Milyen cipőt vásároljunk a gyermekünknek, hogy a kicsi lába egészséges maradjon? Örök dilemma a szülők körében. Egy biztos: ezen nem szabad spórolni! Az olcsóbb, nem megfelelő lábbelik lábfejlődési rendellenességeket okozhatnak, amelyek korrigálása később sokkal többe kerül, arról nem is beszélve, hogy számos kellemetlenséggel járnak.

Statisztikák szerint a felnőttek 60 százalékának van valamilyen lábdeformációja, amely gyerekkorban alakul ki, pedig a csemeték 98 százaléka egészséges lábakkal születik. A veleszületett – nem megelőzhető – lábdeformációk (dongóláb, sarlóláb, sajkaláb, szám feletti csontok, lábtőcsontok) többnyire műtéttel, gipszsorozattal, illetve gyógytornával kezelhetők. A szakember szerint a szerzett lábdeformációk kiküszöbölhetők, például azzal, ha a gyermeket felvesszük, amikor elfárad, és nem kényszerítjük járásra, illetve erősíteni kell a lábizmait.
– A lúdtalp kétéves korig nem kóros – mondja dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd és sportorvosa. – Kritikus időszak az iskolakezdés időszaka, ilyenkor nagyobb a terhelés, illetve a serdülőkor, amely a fokozott növekedés miatt nehéz. A sarkak befelé dőlnek, a boltozatok magassága csökken.

Gyerekcipők - Milyet vegyünk?

Mezítláb egyenetlen talajon

A láb hosszanti és harántboltozata folyamatosan alakul ki a járás következtében, a rövid talpizmok aktív munkájának eredményeként.
– Az egyenetlen talajon járás (kavics, homok, fű stb.), a változatos terep sokat segít a talpizmok munkájában – mondja dr. Bányai Tamás. – Mesterséges sík talajon a mezítláb járás viszont hátrányos. A láb fejlődését segíthetjük különböző lábbal végzendő játékos feladatokkal is, mint például a toll, golyó felvétele a lábujjakkal. Gyerekeknél fontos a cipő méretének folyamatos felülvizsgálata, mert előfordulhat, hogy gond nélkül hordják tovább a kinőtt vagy kényelmetlen cipőket, és nem szólnak. Időközönként nézzük meg, és kérdezzünk!
– A kialakult lúdtalp kisgyermekkorban döntött sarokékbetéttel, illetve lábtornával javítható – tanácsolja a szakember. – Hat–hét éves kor alatt a betét csak súlyos esetben jön szóba, ez már kamasz- és felnőttkorban alkalmazandó. Előrehaladott esetben műtéti megoldás – csavarbeültetés, saroktengely-korrekció – szükséges.

Milyen cipőt vegyünk?

– A gyerekcipők vásárlásakor mindig figyeljünk rá, hogy a cipő hátsó részén erős kérgi rész legyen, hogy a gyermek sarkát függőleges helyzetben tartsa. Legalább 5 mm-rel legyen hosszabb, mint a láb, hogy szabadon tudja mozgatni a lábujjakat. Normál talp esetén a betéttel ellátott cipő gyengítheti a lábizmokat – mondja az ortopéd orvos.

Nézd meg gyerekcipő-galériánkat!
Megnézem
Összes kép (1)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top