Egyedülálló anya megosztaná…

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Felmérések szerint az örök romantikusok tábora egyre csökken, a párkapcsolati válságokkal nehezen boldoguló generáció már alig hisz a holtodiglan-holtomiglan eszményében. A családok széthullásával nő a gyermeküket egyedül nevelő nők aránya, akiknek komoly erőpróbát jelent az új életforma megteremtése.
Írta: 2010. 10. 08. Család rovat 

Itthon a házasságok 62,5 százaléka válással végződik, egyre több gyerek nő fel egy szülő mellett (az egyszülős családok csaknem 90 százalékában az anya neveli a gyermeket) vagy mozaikcsaládokban. Mára bebizonyosodott, hogy a család szentsége és a közösen vállalt gyermek(ek) egyre kevésbé jelentenek összetartó erőt, talán nem ördögtől való azt sem kijelenteni, hogy egy nőnek be kell kalkulálnia azt is, hogy esetleg apa nélkül kell felnevelnie a gyermekét.

Egyedülálló anya megosztaná…


„Mardosott az önsajnálat”

A 27 éves, csinos Barbara fiatalon lett gyermekét egyedül nevelő anyuka. Azt mondja, ma már túl van a nehezén, és nyitott szívvel várja, mit hoz a jövő számára:
– 22 évesen és fülig szerelmesen mentem férjhez. Fel sem merült bennem, hogy a házasságunk nem lesz időtálló – idézi fel a reményteli kezdeteket. – Egy év múlva megszületett a kislányunk. Én otthon voltam vele, közben megkezdtem főiskolai tanulmányaimat, a férjem pedig sokat dolgozott. Szinte észre sem vettük, hogy eltávolodtunk egymástól. A mindennapok már nyomokban sem hasonlítottak a korábbi pörgős életünkre, alig beszélgettünk, egyetlen közös témánk maradt: a gyerek. Végül a férjem mondta ki, hogy legyen vége. Mivel az ő lakásában éltünk, én visszaköltöztem az édesanyámhoz. Pokoli időszak volt. A korosztályom tagjai még javában karriert építgettek, keresték a szerelmet, miközben én már elvált anyuka voltam. Ha nincs az édesanyám és a húgom, fogalmam sincs, hogyan éltem volna túl ezt az időszakot, de arra a maró önsajnálatra és a kilátástalanság fullasztó érzésére ma is emlékszem. Hónapokba telt, mire tudatosult bennem, az élet nem áll meg attól, hogy a boldog családról alkotott eszményképeim apró szilánkokra törtek.
Barbara számára szép lassan újra kitárult a világ. Miután kislányát felvették a bölcsibe, újra munkába állt, új emberekkel ismerkedett meg, és sportolni kezdett. Másfél év telt el a válás óta, és ő állítja: ma már készen áll egy új kapcsolatra, sőt egy újabb házasságkötéstől sem futamodna meg.

Őrizni a vágyat

Geist Klára párterapeuta
Geist Klára párterapeuta
terapia-parkapcsolat.hu

A terhesség és a gyermekágyi időszak minden párkapcsolatban komoly próbatételt jelent. A szerepek megváltoznak, a nőből anya lesz, a férfi pedig keresi a helyét az új felállásban. Az egykori szerelmespár egymást hibáztatja megváltozott életükért, végül pedig ki-ki a saját csigaházába menekül, mígnem az egyetlen „jó” megoldásnak az újrakezdés tűnhet. Csakhogy – legtöbbször – nem egymással, és míg általában a férfiból valóban újra szabad ember lesz, a nő vállalja fel a gyermek nevelésével járó feladatok oroszlánrészét.
– Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekágyi időszak nehézségei még nem vésik kőbe a kapcsolat széthullását – hangsúlyozza Geist Klára párterapeuta. – Lényeges, hogy a pár tagjai elfogadják, hogy ez életük legszebb, de egyben legnehezebb időszaka. Egy igazi krízis, hiszen megváltozik az életük, amitől korábbi konfliktusaik is felerősödhetnek. Ám csak akkor tudnak sikerrel kijönni ebből az élethelyzetből, ha mindketten akarják! Ha mégis egyedül marad a kisgyermekes anya, a legjobb, ha úgy fogadja el ezt az élethelyzetet, „ahogy van”, nem pedig végtelenített alagútként tekint rá. Fontos, hogy a gyermek apjával jó szülői együttműködést alakítson ki, hiszen az apai viselkedés csak akkor tud kialakulni, ha a kisgyermeknek van kapcsolata az apjával. A legtöbb fiatal, egyedülálló anyában erős a korrekciós vágy életük rendbehozatalára, arra, hogy újra társra találjanak, hogy családban nőhessen fel a gyermekük. Fontos, hogy az esetleges kudarcok után is őrizzék magukban ezt a vágyat, és ne nyomják el!

Otthon, édes otthon

A házasság egyben gazdasági érdekközösség is, amely a gyermek(ek) neveléséhez biztos hátteret teremt. Itthon a gyermeküket egyedül nevelők – életkörülményeik tekintetében – a szinglik és a családosok mögé szorulnak. Az anyagi bizonytalanság lelkileg is nagyon megterhelő. Jogi szakértőnket arról kérdeztük, mire számíthat a gyermekével egyedül maradó anya.
– A közjegyző által bejegyzett élettársi viszony a családjog legtöbb területén egyenrangú a házassággal – hangsúlyozza dr. Fiáth Judit ügyvéd. – Ha a lakás valamelyik fél különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog őt illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve, és ha a közös kiskorú gyermeknek megfelelő lakhatása csak az egykori közös otthonban biztosítható. A lakás kizárólagos használatára tehát az a fél jogosult, aki a közös gyermeket neveli, a lakásból távozó házastárs pedig a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére válik jogosulttá. Ellenértékként egyes vagyontárgyak (pl. személygépkocsi) is beszámíthatók. Viszont a lakáshasználati jog ellenértéke abban az esetben nem illeti meg a házastársat, ha a közös tulajdonú lakásból a visszatérés szándéka nélkül, önként távozott, ide nem értve azt az esetet, ha például a házastársa brutalitása miatt menekült el.

Megoldandó élethelyzet

A szilárd bástyaként szolgáló házasságból egyedülálló szülővé avanzsálni komoly feladat. Vajon miből meríthetnek erőt a magukra maradó anyák?
– Családi, rokoni, baráti kapcsolataikból – tanácsolja Geist Klára. – Ne szégyenkezzenek a helyzetük miatt, hiszen nincs miért! Ismerkedjenek más anyukákkal a játszótéren, a bölcsődében vagy akár internetes közösségekben. Tájékozódjanak az ilyenkor igénybe vehető pénzbeni juttatásokról! A megváltozott élethelyzethez alkalmazkodáshoz időre van szükség, ami nagyjából egy évet jelent. Addig is fontos, hogy ne zárkózzanak be, kérjenek és fogadjanak el segítséget, és próbálják meg az „itt és most”-ban elfogadni a helyzetet. Az „én már sosem találok társat” típusú gondolatokkal csak még inkább aláássák az önbizalmukat, ráadásul hiba lenne elveszíteni a férfiakba, a kapcsolatok életképességébe vetett hitüket. Sokkal könnyebb úgy új életet kezdeni, ha nem „katasztrofizálják” a helyzetet, hanem megoldandó élethelyzetként tekintenek rá!

Mire kötelezhető az apa?
Asszonytartásra:
  • Egyedülálló anya megosztaná…Erre abban az esetben kötelezhető, ha önhibán kívüli rászorultság áll fenn, ilyen lehet a munkaképességre kiható betegség, esetenként az életkor vagy a gyermekek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes). A tartás mértékével kapcsolatosan a családjogi törvény kimondja, hogy a kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak megélhetéséhez szükséges. A jogosult körülményeinek változásával a tartásdíj mértéke is változhat!
Gyermektartásdíjra:
  • A kiskorú gyermeket megillető tartásdíjat a szülői felügyeletet gyakorló szülő részére kell kifizetni, aki azt köteles a gyermek szükségleteire fordítani.
  • A tartásdíj megfizetésének két módja lehetséges: a kötelezett fizethet közvetlenül a jogosultnak, vagy kérheti a kötelezett munkáltatóját, hogy a tartásdíj összegét annak munkabéréből levonja.
  • A tartásra kötelezett és a gyermeket ténylegesen eltartó fél megállapodhat abban is, hogy a kötelezett nem havonkénti rendszeres összeget fizet, hanem – ennek, úgymond, teljes vagy időszakos megváltásaként – megfelelő értékű vagyontárgyat vagy ingatlant (pl. lakást) ad a jogosultnak.
  • A gyermektartásdíjat az állam egyes esetekben megelőlegezheti, a bíróság a tartásdíj-fizetési kötelezettséget már megállapította, a tartásdíj behajtása bármely okból átmenetileg lehetetlen, és a gyermeket gondozó személy sem képes a gyermek részére tartást nyújtani. A kérelmet a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalhoz kell benyújtani.
  • Ha a gyermek születésekor a szülők már nem élnek együtt, az apa – amennyiben azt a társadalombiztosítás nem fedezi – köteles megtéríteni az anyának a szüléssel járó költségeket, valamint a külön jogszabályban meghatározott időre (szülési szabadság) szükséges tartást. 

Mire jogosult a gyermekét egyedül nevelő szülő? Itt tájékozódhatsz!

Ajánlott oldalak: Válás, Anya, Házasság, Házasságtörés
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Így készül a világ a húsvétra

Így készül a világ a húsvétra!

Éneklő filippínó kislányok, csuklyás bűnbánók...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Fotó: a világ legbénább lánykérése

Fotó: a világ legbénább lánykérése

Pedig romantikusnak indult...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma584 Hozzászólások száma17

Ahogyan Gabriel García Márquez a világot látta

Gabriel García Márquez bölcsességeiből válogattunk egy...
Facebook lájkok száma364
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma282
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma180 Hozzászólások száma3
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma44
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma41
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma41
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem