Segítség, a gyermekem elsőbe megy!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Manapság a gyermekek többsége 7 évesen kerül be az iskolai közösségbe, sokan ugyanis azt tartják, hogy egy 6 éves gyerkőc még nem iskolaérett. De hogy mi is szükségeltetik ahhoz, hogy a lurkó iskolaérett legyen?
Írta: 2010. 09. 01. Család rovat 

– A közhiedelemmel ellentétben az iskolaérettség nem „okosságot”, „tehetséget” jelent, hanem bizonyos testi-lelki, értelmi, szociális érettséget, az idegrendszeri működések fejlettségi színvonalát arra nézve, hogy a gyermek érett az iskolai életre, terhelhetőségre – mondja Geist Klára tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta. – 5 és 7 éves kor között ebben akár másfél éves eltérések is lehetnek a gyermekek között. A spontán érés során, legkésőbb 7-8 éves korára valamennyi gyermek eléri az iskolai tanulás megkezdéséhez szükséges színvonalat, talán a lányok kicsit korábban, mint a fiúk.

Az iskolaérettség eldöntéséhez legtöbbször elegendő a nagycsoportosok óvodai vizsgálata, ám szükség esetén az óvónők és a szülők kérésére a területileg illetékes nevelési tanácsadók szakemberei vizsgálják meg a gyermekeket.

– A gyermekeket az óvodai évek alatt folyamatosan felmérjük – meséli Kati néni, az egyik budapesti óvoda óvó nénije. – Nagyon fontosak a fizikai változások. A gyerekek többsége 6 évesen hirtelen megnyúlik, és erősebb lesz. A kézcsontok is jelentős fejlődésen mennek keresztül, ami a finommotorikus mozgások kiteljesedésében játszik fontos szerepet. Minél ügyesebb a motorikus mozgása, annál kitartóbb és önállóbb lesz, így jobban terhelhető is, ami aztán a pszichés fejlődését is jelentősen befolyásolja. A pszichés érettség pedig segít a beiskolázásban, hiszen a gyermek feladattudata és feladattartása szempontjából fontos szerepe van. A pszichés érettség azért is lényeges, mert ez segít a gyermeknek az új ismeretek befogadásában.

Testi-biológiai érettség

Segítség, a gyermekem elsőbe megy!A testi-biológiai érettség megállapítása figyelembe vesz egy iskolai terhelhetőséghez szükséges, életkornak megfelelő testmagasságot (120–130 cm) és testsúlyt (18–20 kg) a gyermek testi fejlettségének jelzéseként. Szükséges még a megfelelő mozgáskoordináció a nagymozgásokban és a finommozgásokban. A „kezesség” kialakult mivolta, a kéz-láb-szem dominancia összerendezettsége, a látás-mozgás összhangja.

Pszichikus alkalmasság

A pszichikus alkalmasság a beszédfejlettség, értelmi fejlettség, érzelmi-akarati élet színvonala és szabályozottsága, feladattudat, szabályok elfogadása, céltartás. A beszéd tisztasága, szókincs. Aktív figyelem és összpontosító képesség, emlékezeti felidézés és befogadás, lényeglátás, fogalmak, összefüggések meglátása tartozik ide. Érzelmi-akarati élet szabályozottsága, önkontroll, kiegyensúlyozottság. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a tanulásba bekapcsolódjanak, és kövessék a tanóra menetét.

Szociális érettség

A szociális érettség a közösségi élethez szükséges alkalmazkodási készség megléte, szabályok elfogadása, akarat szabályozása. Ahhoz, hogy a gyermekek elfogadják új környezetüket és új társaikat, fontos a szociális érettség. Sok gyermeknek problémát okoz a beilleszkedés, nem mindenki tud könnyen alkalmazkodni az új felálláshoz, vannak visszahúzódóbb és persze hangadóbb diákok is. Fontos, hogy legyen bizonyos fokú kompromisszumkészség bennük, hogy elfogadják az új helyzetet és az új társaikat.

Csak a megfelelő szintre lehet építeni

Vannak olyan gyermekek, akik már úgy kerülnek az első osztályba, hogy tudnak olvasni.
– Akad olyan, aki csak a betűket ismeri, de olyan is, aki folyamatosan olvas – mondja az elsős pedagógus. – A tavalyi első osztályomban volt egy kislány, aki azt mondta nekem, hogy tud olvasni, így odaadtam neki a füzeteket, hogy ossza ki az osztálynak a címkén lévő nevek alapján. Szegény csak állt megszeppenve, és majdnem elsírta magát. Amikor megkérdeztem tőle, hogy „akkor mégsem tudsz olvasni?”, csak annyit válaszolt: „Tudok olvasni, de nem tudom, hogy ki kicsoda.”

Segítség, a gyermekem elsőbe megy!


A megfelelő tudásszint, amelyet a gyermekek az óvodából és otthonról magukkal hoznak, az egyik legfontosabb az iskolakezdés során. Az iskolai tanulmányokat csak megfelelő szintre lehet építeni.
– A tanító néni egyedül nem képes építeni: olyan, mintha elkezdenénk a ház falait rakni, de az alap hiányozna. Így összedől az egész. Ahhoz, hogy a nevelő munkája hatékony legyen, szükség van az otthonról és az óvodából hozott alapra, a mentális érettségre. Én csak a már meglévő alapra tudok építkezni – mondja a nevelő. – Az első osztályos követelményeket úgy alakították ki, hogy bizonyos ismereteket feltételeznek a gyermekről. Például tudnia kell térben és időben tájékozódni, ismernie kell a színeket, formákat és bizonyos mértékben a számokat is. És itt jut fontos szerep a szülőknek is. Ha a gyermek tanulmányait folyamatosan figyelemmel kísérik, akkor nagy baj nem lehet, nem fognak lemaradni a többi társuktól.

Kritériumok, melyeknek teljesülniük kell, hogy a gyermeket iskolaérettnek mondják a nevelők:

 1. Eléri-e gyermekem a 120–130 cm-es magasságot és a 20–22 kg-ot? Mert bár a súly- és magassághatár megszűnt, a kisebb termetű gyermek gyakran fáradékonyabb társainál.
 2. Elindult-e a fogváltás? Ez a csontosodás megindulását jelzi, és az ülő- és állóképességgel van szoros összefüggésben.
 3. Tud-e gyermekünk cipőt kötni? Ennek hiánya a gyengébb kézügyességre és téri tájékozódásra utalhat.
 4. Jó-e a gyermekem ceruzafogása? Az ehhez szükséges izmokat a csontosodási folyamat kezdete előtt, sok gyurmázással lehet erősíteni.
 5. Mennyire összerendezett gyermekem elemi mozgása? A kúszás-mászás, lábujjon, sarkon, talpélen járás, a szökdelés pontos kivitelezése könnyű írás- és olvasástanuláshoz vezet.
 6. Jó a gyermekem egyensúlyérzéke? Ez a fejlett idegrendszerre utal, melynek hiánya figyelem- és magatartászavart okoz. Gyakoroljuk a vonalon járást, a „pincérkedést” tálcával.
 7. Mennyire fejlett a vállöv, a könyökízület és a csuklóízület finommozgása? Ez a szépírás alapja, talicskázással, függeszkedéssel, később fűzéssel és ujjtornával fejleszthető.
 8. Tudja-e szinkronban és egymástól függetlenül irányítani végtagjait? Ez az azonos, majd ellentétes kéz-láb emeléssel, masírozással, „láb köröz, kéz tapsol” gyakorlatokkal fejleszthető.
 9. Meg tudja-e nevezni testrészeit? Mivel a legbiztosabb pont a saját testünk, ezért ha ez bizonytalan, minden azzá válik.
 10. Kialakult dominanciákkal rendelkezik-e? A nem megfelelő kézzel történő írás például nehezíti a tanulást, és diszfunkciókhoz vezethet.
 11. Koordinált-e a szemmozgása? Nehezítő tényező a sok tévé- és számítógép-használat. Szemtorna lehet a fej elmozdulása nélkül: szemmozgatás jobbra, balra, le, föl, rézsútosan.
 12. El tudja-e különíteni a jobb és bal irányokat, illetve helyesen használja-e a névutókat (alatt, fölött, mögött stb.)?
 13. Képes-e adott mozdulatokat, illetve alakokat térben (például építés) és síkban (például rajz) leutánozni?
 14. Képes-e mozgássorozatok elvégzésére (például taps-lépés-guggolás, gyöngyfűzés), illetve rajzminták követésére?
 15. Képes-e irány követésére? Itt is eleinte nagymozgásban, később finommozgásban, papíron.
 16. Megfelelő-e a szem-kéz koordinációja? Ezt például célba dobás során figyelhetjük meg.
 17. Biztosan különbözteti-e meg az alakot a háttértől? (Mi van a képen hátrébb, mi előrébb? Egymásra rajzolt tárgyak elkülönítése.)
 18. Felismeri-e az azonos alakokat, színeket, nagyságokat, mennyiségeket? (Például különböző színű és nagyságú kockák válogatása.)
 19. Az azonosságon túl felismeri-e a különbözőségeket?
 20. Különböző hangokat meg tud-e különböztetni egymástól? (Például azonos hangzású szavakat: kéz-kész, mind-mint.)
 21. Felismeri-e a rész-egész viszonyát? (Például kis részleteket megkeresni az egészen belül.)
 22. Megy-e a szétszedés és újra összerakás gyakorlata?
 23. Képes-e az egyik érzékszervcsatornán nyert információt másik csatornára átfordítani? (Például mesét lerajzolni.)
 24. Képes-e magát árnyaltan kifejezni? Van-e türelme másokat meghallgatni? Tud-e kérdezni? Ezeket a sok mesehallgatás, verstanulás és beszélgetés fejleszti.
 25. Be tud-e fejezni önállóan egy elkezdett történetet?
 26. El tudja-e helyezni magát időben és társadalmi környezetében? Ismeri-e az évszakokat, a napszakokat, a napok változását?
 27. Tud-e szabályok szerint viselkedni a mindennapi életben és a játékban egyaránt?
 28. Tűri-e a kudarcot?
 29. Bizalommal fordul-e a felnőttek felé? Elfogadja-e őket?
 30. Játszik-e a közösségben?

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7

Ezt üzente Ferenc pápa a világnak

Béke és segítségnyújtás: ezek voltak a kulcsszavai a...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma232
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma151
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma150 Hozzászólások száma73
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma126
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma95
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma63
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma48