Család

A mozgást nem lehet elég korán kezdeni!

Ha a szeretnél minél előbb kimozdulni a csemetéddel, és szeretnéd kellemesen és hasznosan tölteni az időt, akkor a babaúszást neked ajánljuk!

A „vízi sport” nemcsak a mozgást, az egyensúlyérzéket, a légzőszerveket és az izmokat fejleszti, de a szülő-gyermek kapcsolatot is, hiszen közben csak egymásra figyeltek. A kilenc hónap magzatvízben töltött idő után egyáltalán nem meglepő, hogy a babák többsége szereti a vizet. A csecsemő ösztönös, veleszületett reflexe, az ún. búvárreflex gondoskodik arról, hogy a gyermek hat-hét hónapos koráig víz alá merülve vissza tudja tartani a lélegzetét, így vizet sem nyel.

Ha csemeténk három hónapos, érdemes megkeresni a legközelebbi és legideálisabb helyet, ahol babaúszást tartanak. Lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahol nem nyüzsögnek a látogatók, vagyis a szabadtéri medencéket nem ajánlják a szakemberek. Fontos figyelembe venni a higiéniás szempontokat is. A víz hőmérséklete 30–32 fok legyen – az utóbbi a kezdő babák miatt lényeges, az nem jó, ha fáznak a vízben. Az alsópáhoki Kolping Hotelben folyamatosan tartanak babaúszást, amely nagyon népszerű a szülők és a babák körében.

Élmény a babának, élmény az anyának

A babaúszás erősíti a baba immunrendszerét, segíti a mozgásfejlődését. A Kolping Hotelben mindezt évente négyszer egy ötnapos tábor keretében még intenzívebben élhetik át a résztvevők, ahol a kezdőktől a gyakorlott baba úszókig mindenki jól szórakozhat. A vízi foglalkozásokat változatos szárazföldi programok is kiegészítik: vég nélküli játék az ország legnagyobb szállodai játszóházában, Bobóországban, szabadtéri játszóterek, kalandpark, pedálos gokartok és sok közös családi program. Mindeközben hasznos ismereteket is elsajátíthatnak a tábor résztvevői: ingyenesen vehetnek részt a Léghajó Program foglalkozásain is. A kurzuson a szülők gyakorlati tippeket és jól hasznosítható ismereteket tanulhatnak arra az esetre, ha gyermekük betegség vagy baleset miatt veszélybe kerül.


Fontos a rendszeresség

Mint minden testmozgás, a baba-úszófoglalkozás is akkor eredményes, ha rendszeresen járunk. A legideálisabb a heti két foglalkozás. Általános tapasztalat, hogy a baba úszók ellenálló képessége nagyobb a betegségekkel szemben, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat gyorsabban sajátítják el. Fejlődik tanulási, mozgás- és értelmi képességük, valamint szocializációs készségük is tökéletesedik a foglalkozások során.

A babáknak életük első néhány hónapjában nemigen van lehetőségük mozgásra, mivel az izomzatuk, csontozatuk és mozgáskoordinációjuk még nem kiforrott. A vízben ez a helyzet gyökeresen megváltozik. A víz felhajtóereje lehetővé teszi, hogy a babák jóval szabadabban mozogjanak, mint a szárazföldön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top