Család

Sztárokért rajongó tinik – Önmagukat keresik?

Nincs tini, akinek ne lenne kedvence: legyen szó énekesről, sportolóról vagy színészről, de valakiért rajongani kell. Mindez nem csak múló hóbort: az identitáskeresés és a szülőkről való leválás fontos állomásainak egyikéről beszélünk.

Talán nem is akad mai harmincéves, akinek ne lett volna egy-egy poszter a falán – szigorúbb szülők esetében a szekrénye belső oldalán – kedvencéről. Akkoriban – a kilencvenes évekről beszélünk – Bon Jovi, Jason Donovan vagy a ma is igen aktív Kylie Minogue képe avanzsálódott a legtöbbször tiniszobák tapétájává. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a mai gyerekek is sportolók, énekesek és modellek közül válogatnak, ha példaképet keresnek maguknak.

A sztárokra szeretnének hasonlítani

– Régebben SP-ért rajongtam, szinte szerelmes voltam belé. Kívülről szeretnék olyan szép lenni, mint Cheryl Cole – brit tévés személyiség és a sztárfocista Ashley Cole exneje –, és szeretnék olyan jó stílusérzéket is, ezért próbálok ellesni tőle néhány tippet – mondja Csilla (16). – Belülről pedig olyan szeretnék majd lenni, mint Miranda az Ördög Pradát visel című filmből. Ő mindent elért, amit csak lehetett, a szakmájában a legprofibb, és mindenki elismerte. Abban nem szeretnék hasonlítani rá, hogy mindenki érzéketlen, törtető libának tartson, de jó lenne olyan sikeresnek lenni, mint ő – teszi hozzá a budapesti gimnazista, aki egyébként J. K. Rowlingra is felnéz (angol írónő, a Harry Potter-sorozat írója – a szerk.). – Egy teljes világot alkotott meg, amely több millió emberre nagy hatással volt, és bár tudom, a pénz nem minden, de önerőből gazdagabb lett, mint a királynő – teszi még hozzá. A Csilla korabeli srácok pedig javarészt sportolókért, focistákért vannak oda: a focipályán és a hölgyek körében elért sikereiknek köszönhetően vezető helyen szerepel Cristiano Ronaldo és Messi – tudtuk meg a tinik körében végzett rögtönzött közvélemény-kutatásunkból.

Sztárokért rajongó tinik - Önmagukat keresik?

A szülőkről való leválás része

– A serdülőkor egyik legfőbb feladata az identitás kialakítása, valamint a szülőkhöz való viszony megváltoztatása, a szülőkről való leválás. A serdülő egyrészt igyekszik megtalálni a választ arra a kérdésre, hogy ki is ő valójában, milyen szeretne, illetve milyen nem szeretne lenni. Másrészt kötődései – a leválás felé tartva – egyre inkább a családon kívülre irányulnak, így megnő a kortársak szerepe, a kortárscsoport fontossága, valamint az ún. példaképek jelentősége is – mondja Lukics-Kiss Ildikó klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a példaképek iránti rajongás ebben az időszakban fontos lelki funkciókkal bír. A kisgyermek még a szüleire akar hasonlítani, azok értékrendjét, gondolkodásmódját, világnézetét teszi magáévá, ezekkel azonosul, illetve szüleit szinte tökéletesnek, hibátlannak látja, idealizálja őket. Serdülőkorban azonban a fiatal érzelmileg is kezd távolabb kerülni szüleitől, eltávolodik a szülők elképzeléseitől, véleményétől, ráeszmél, hogy ők sem tökéletesek, felismeri hibáikat.
– A példaképek iránti rajongás – a szülőkről való leválás és az identitáskeresés időszakában – elsősorban a serdülő azonosulási igényeinek, illetve idealizációs igényeinek kielégítését szolgálja – tette hozzá a szakértő.

Egy egész iparág épül a rajongókra

Sztárokért rajongó tinik - Önmagukat keresik?A kereskedők nagyon is tisztában vannak a sztárok népszerűsége folytán kínálkozó lehetőségekkel. Az árukapcsolás ugyanolyan népszerű a közgazdaságtanban, mint Miley Cyrus vagy Selena Gomez a tinilányok életében. Miért ne dobhatnák hát piacra a Hannah Montaná-s chipset, pólót vagy hegyezőt?
– A húgom szerint a 10–12 éves lányok az éppen hirtelen berobbant énekesekért, mozifilmekért vannak oda leginkább. Lady Gaga, Hannah Montana, a Varázslók Waverly helyről sztárja, Selena Gomez – aki énekel is – vagy a High School Musical és annak sztárjai is nagyon népszerűek köreikben. Megveszik a DVD-iket, CD-iket, elmennek a koncertekre, a premierfilmekre, illetve nagyon sok olyan tárgyuk van, amelyen az adott sztár szerepel. Ezekkel van tele a szobájuk: tollak, ceruzák, radírok, poszterek, füzetek, dossziék, törölközők, pólók, sapkák, papucsok, de folytathatnám a végtelenségig – mondja Alexandra (16).

– A 15 éves lányom kedvenc mesefigurája Diddle egér, megtalálható az asztalán figurában, ceruzán, füzetborítón, tolltartómintában. Az Alkonyat őt is „elérte”, de egy-két nagyobb méretű képen kívül nincs több helyen jelen a film főszereplője. Megnézi egyszer-kétszer a filmet, de nem őrjöng közben Robert Pattinsonért. Olvasta a történetet, de kedvenc írónője L. M. Montgomery (Anne-sorozat, Emily-trilógia – a szerk.), akitől majdnem minden könyve megvan, és ha valamelyik újdonság megjelenik, már keresi is a boltokban – meséli Annamari, aki úgy véli, ha lánya túlzottan rajongana valakiért, akkor elbeszélgetne vele, és együtt megtalálnák a megoldást.

Veszélyes is lehet

Számos olyan esetről hallani, amikor a sztárok által diktált divatot követvén végzetes következményekre kerül sor, mert a gyerek már nemcsak sminket, stílust szeretnének ellesni tőlük, hanem elvesztik reális kapcsolatukat a világgal, és szinte teljesen azonosulni akarnak a hírességekkel.
– Fontos tisztában lenni azzal, hogy a médiában látható ismert személyiségek mintaként, modellként szolgálnak a serdülők számára, így meghatározó szerepük lehet a fiatal életében. A tévében, mozikban látható sovány nők azt sugallják, hogy a karcsúság kiemelkedő érték. Az azonosulási mintát kereső serdülő nemcsak ugyanolyan frizurára, öltözékre, sminkre, de adott esetben például ugyanolyan alakra is vágyik majd, ennek eléréséért mindent igyekszik megtenni. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az anorexiának természetesen semmiképp nem a példakép az oka, nem miatta alakul ki a betegség. A túlzott rajongás azonban elindíthatja a folyamatot, a kóros fogyókúrát, így a médiának nagy felelőssége van az értékközvetítésben – hívja fel a veszélyekre a figyelmet a pszichológus.

Sztárokért rajongó tinik - Önmagukat keresik?

Mikor forduljunk szakemberhez?
– A rajongás serdülőkorban természetes, egészséges lelki folyamatokat tükröz. Aggodalomra az ad okot, ha elveszik a valósággal való kapcsolat, azaz ha a serdülő például nem létező dolgokat lát, hall vagy gondol a példaképpel kapcsolatban, vagy ha a serdülőnek a kortársaival szinte egyáltalán nincs kapcsolata, illetve ha a rajongás az életvitelét, a mindennapjait oly mértékben befolyásolja, hogy semmi másra nem tud koncentrálni, feladatait vagy mindennapi tevékenységeit nem tudja elvégezni, döntéseit, hangulatát, szinte minden cselekedetét ez az egyetlen személy uralja. Ilyenkor olyan alapvető érzelmi hiányállapotokról lehet szó, amelyek miatt feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni – figyelmeztet a szakember.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top