Család

Megnyílt Anglia első hüvelykujj-szopó klinikája

A gyerekek többsége cumi helyett az ujját használja saját megnyugtatására, amely azonban károsíthatja a fogakat és az állkapcsot.

A fogszabályzással foglalkozó szakemberek, akik betegek százait kezelték többnyire harapási problémákkal – melyet a túl hosszú ideig tartó ujjszopás okozott – kidolgoztak egy eljárást, amely segít az ujjszopásról való leszokásban, valamint az okozott eltérések gyógyításában.

A legtöbb gyerek 3 és 6 éves kora között felhagy ezzel a szokással, így ez még nem jár károsodással. Azonban, akik folytatják, azoknál ez hatással van a maradandó fogak növekedésére, az áll fejlődésére és a fogak elhelyezkedésére. Míg a legtöbb fogszabályzó orvos ezeket a tüneteket kezeli, a nyugat-londoni metamorfózis központ elsőként állította fel a hüvelyujj-szopó klinikát, ahol magát szokást „gyógyítják”. A Telegraph-ban megjelent cikk szerint a fegyvertárban szájba illeszthető fémeszközök sora szerepel, melyek kellemetlenné teszik az ujjszopást, valamint több hagyományos műanyag ujjvédő, mely magára a hüvelykujjra tehető, és amelyet a gyerek nehezen tud levenni.

Megnyílt Anglia első hüvelykujj-szopó klinikája

Míg a hosszú ideig tartó ujjszopás egyes gyerekeknek nem okoz következményeket, másoknál súlyos strukturális eltérés léphet fel. Sok szülő tájékozatlan ezügyben, sokan már akkor aggódnak, amikor annak még nincs jelentősége, például pelusos korban. A probléma hat éves kor körül kezdődik, amikor a maradandó fogak kezdenek kinőni. Az első dolog, amit az új klinikán tesznek, hogy oktatják a szülőt és a gyereket, aztán kidolgozzák az akciótervet. A hagyományos gyógyító módszerek közé tartozik a mustárral történő ujjbekenés, vagy a körmöknek speciális keserű ízű kencével történő bekenése. A kapható termékek között szerepelnek az ujjra húzható bábok, amelyek mesék alapján készülnek, ezek lélektanilag fontosak: azt az üzenetet hordozzák, hogy ne kapják be az ujjukat kedvencükkel együtt.

Az ujjszopás tulajdonképpen egy érzelmi mankó a gyerekeknek, nemcsak örömet okoz nekik, de meg is nyugtatja őket. Ha azonban túl durván próbáljuk leszoktatni a gyereket egy meglévő szokásáról, akkor azt kockáztatjuk, hogy egy teljesen új szokást vesz fel, akár egy sokkal rosszabbat (mint például az ágyba pisilés). Ennek a pszichológiája, érzelmi háttere nehezebb. Nem szabad erőltetni a leszokást, inkább ösztönözzük őket, mintsem fenyegessünk, ami egyébként is gyakran hiábavaló, mivel nem tudjuk, hogy melyik gyerek fogja megszenvedni az ujjszopás következményeit. A szakember szerint a harapási problémák jó része veleszületett és semmi köze a gyerekkori szokásokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top