Család

Hogy mondjam el? Nem a férjem a biológiai apa

Egy édesanya arra keresi a választ, hogyan mondja el gyermekének, hogy akit ő apjának hisz, az nem a biológiai apja.

Tisztelt Tanár Úr!

Hogy mondjam el? Nem a férjem a biológiai apaMegpróbálom a problémámat röviden leírni, és sokat segítene bölcs tanácsával, mi is a legjobb teendő az én esetemben. Nem tizenéves gyermekkel kapcsolatban kérdezek, hanem az 5 éves fiamról és rólam van szó.

Férjemmel 2 éves ismeretség után összeházasodtunk. Fiam 2005 őszén megszületett, családként éltünk, és 2007-ben újabb gyermekem született. A férjem a gyermekekkel teljesen magamra hagyott, későn járt haza, hétvégén is alig volt velünk. A család terhei rám nehezedtek, főleg a szüleim segítségére számíthattam. A férjemmel egyre ritkábban beszélgettünk, nem veszekedtünk, mert ő inkább nem szólt, és én is elég türelmes vagyok. A gyermekekkel nem foglalkozott, szinte levegőnek nézte őket. A velük kapcsolatos összes foglalkozás, gondoskodás rám hárult.

Majd 2008 év vége felé férjem azzal állt elő, hogy elsőszülött gyermekünknek nem ő az apja, és ezt vizsgáltassuk meg. Én ebbe beleegyeztem, még akkor is biztos voltam benne, hogy a férjem az apa, de az orvosszakértői vélemény nem ezt mutatta. Majd kimerítő beszélgetés során bevallottam, hogy a fogantatáskor mással is volt szexuális kapcsolatom, akkor egyszer. Megpróbáltam megbeszélni vele, hogy maradjunk egy család, hiszen a gyermek valójában az ő fia, ő „neveli” születése óta, de mindenképpen bírósági eljárást akart, hogy a gyermek ne örököljön utána. De beleegyezett abba, hogy a vezetékneve ne változzon, azaz viselhesse az eddigi nevét.

Ezután 2009 tavaszán elköltöztem otthonról a két gyerekkel a szüleimhez – ők a támaszaim. A türelmemnek köszönhetően megmaradt a jó viszony a gyerekek és az apa között. Biztosítom a láthatást, segítem a kapcsolatukat. A nagyfiam továbbra is abban a tudatban él, hogy a férjem az apja. Azóta a bíróság is határozatot hozott. Nagyfiam óvodába jár, 4,5 éves, okos, érzékeny fiú, szeretetben, odafigyelésben nő fel, fontosak számára a családi kapcsolatok. Az apjától való elválásunkat is viszonylag jól viselte, nagyon figyelek a gyerekekre.
Nagyfiamnak és majd a testvérének is meg szeretném mondani az igazat, hogy más a biológiai apukája. Nem tudom, mikor lenne a legjobb, milyen korban megmondani neki? Ön mit javasol? Most abban a korban van, hogy az oviban mindent kifecseg.

Köszönettel várom segítő válaszát.

                 
Kedves Levélíró!

Hogy mondjam el? Nem a férjem a biológiai apaTöbbször is elolvastam a levelét, és egyre határozottabban az a kép alakul ki bennem, hogy férjét valaki (csak arra tudok gondolni, hogy ez a „valaki” gyermeke édesapja lehetett) figyelmeztette. Férje hosszú ideig „rágódott” az információn – ennek során elhidegült családjától –, majd előállt az orvosi vizsgálat igényével. Mindezt azért írtam le, hogy érzékelje: lehetetlen úgy felnevelnie kisfiát, hogy az igazság titokban maradjon. Valaki, egy „jóakaratú” személy (akár a férje, akár a gyermek vér szerinti apja vagy más beavatott) egyszer csak előáll a történettel, ami a gyereket nagyon megzavarhatja. Úgy gondolom tehát: a gyereknek valóban meg kell mondania az igazat – hiszen sokkal jobb, ha ezt anyjától, megfelelő előkészítés után tudja meg, mint ha valaki hirtelen és durván a szemébe vágja az igazságot. Nem szabad azonban ajtóstul rontania a házba. Kezdje például állatmesékkel – némileg összekapcsolva a kérdést a szexuális felvilágosítással. Meséljen például történeteket olyan állatkákról, amelyeket nem a biológiai szülők nevelnek fel – de a kölcsönös szeretet lényegében megszünteti a különbséget a valódi szülő és a nevelőszülő között. A beszélgetések során el kell jutnia odáig, hogy tulajdonképpen egyetlen gyerek sem tudhat mást erről, mint amit az őt nevelő felnőttek mondanak neki – de ez elég is! Voltaképpen az a személy az igazi apa, aki a gyermeket pici korától szeretetteljes gondoskodással neveli! Meg kell vallanom, abban reménykedem, hogy férje mindkét gyermeket szereti. Miután bogarat ültettek a fülébe, meg akarta tudni az igazságot – aztán mégis hozzájárult ahhoz, hogy ez a kisfiú a nevét viselje. Nagyon jó, hogy ez így történt: le fogja győzni a sértett önérzetéből fakadó keserűségét, és mindkét gyermeket apaként neveli majd. Kisfia pedig – az igazság ismeretében – fel lesz vértezve a rosszmájú pletykák ártalmai ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top