Család

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

Különösen azok a szülők vannak nehéz helyzetben, akik nem számolhatnak "bevethető" nagyszülőkkel, és a családi kassza a fizetős táborok heti 20-30 ezres költségét nehezen viselné.

A nyári szünet megkönnyebbülés: nem kell korán kelni, sietni, felelni, itt az ideje a felszabadult szórakozásnak – persze a gyermek szempontjából. Szülői oldalról azonban sokaknak komoly gond: mi legyen a gyerekkel, amíg dolgozunk, hogy oldjuk meg, hogy ne unatkozzon, de ne is csellengjen cél nélkül?

Csak kevesen tudják

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak kötelességük biztosítani a gyermekek napközbeni felügyeletét – szerintük törvénysértő az óvodák nyári bezárása, hiszen az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz. A nyári szünet is csak a tanulóknak jár, a pedagógusok munkarendjében ilyenkor tanítás nélküli munkanapok következnek. Keszei Sándor, az egyesület elnöke épp ezért arra biztatja a szülőket, hogy ha az önkormányzat nem ad megfelelő tájékoztatást arról, hol és hogyan lehet igénybe venni a nyári ellátást, lépjenek fel jogaik védelmében. Az alap- és középfokú oktatási intézmények rászoruló tanulói egyébként az iskolai táborok igénybevételéhez táboroztatási támogatást is igényelhetnek az önkormányzatoknál.

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

Legyen együtt a család!

A napközis tábor egyébként sokak szerint szükségmegoldás: nem jelent igazi szabadulást az év közbeni kötöttségektől, hiszen a gyerek az iskolai tanáraival van, bár nincs tanítás, és barátok veszik körül.
– Ennél valamivel rosszabb az összevont óvodai csoport, hiszen ebben a korban a gyerek még ragaszkodik a megszokott óvó nénihez – mondja Balogh Andrea gyermekpszichológus, a Pszichofészek munkatársa. A szakértő azonban hangsúlyozza: a napközis tábor is adhat életre szóló élményeket, ez a szervezők találékonyságán múlik. Szerinte a legfontosabb, hogy a kicsi ne érezze azt a nyár végén, hogy nem történt vele semmi, nincs miről beszámolni a nyaralásból visszaérkező társaknak.
– Vessük be a kreativitásunkat: nagyon jó megoldás lehet, ha rokonokkal, barátokkal összefogva nyaraltatjuk a gyerekeket, esetleg cserevakációt szervezünk egy vagy több másik családdal – mondja a szakember, aki szerint fontos az is, hogy a nyár egy része a családról szóljon. – Egy hét vidéken, akár a rokonoknál, kevés pénzből is rengeteg élményt adhat a gyereknek: csak az a fontos, hogy a család együtt legyen, közösen szervezzenek programokat, biciklizzenek, kiránduljanak. A hétköznap délutánokból is érdemes lecsípni egy keveset a közös sétára, játszóterezésre, fagyizásra. Nem túl jó megoldás viszont, ha a két szülő felváltva megy szabadságra, hiszen így sosincs együtt mindenki.

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

 

Figyeljünk rá!
Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint kortól és az otthon látott mintától is függ, mennyire tudja egy gyerek elfoglalni magát a szünidőben. Fontos, hogy a nagyobb gyereknek legyenek állandó programjai, például a heti rendszeres edzés, de akár a házimunkába is bevonhatjuk. A szakértő szerint, ha a gyerek ideje nincs megfelelően lekötve, felerősödhetnek az év közben lappangó magatartás- és viselkedészavarok: alvásproblémák jelentkezhetnek, passzivitás, indulatkitörések vagy éppen hasfájás, kiválasztási zavarok hívhatják fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben. Nagyon fontos, hogy a szülő ilyenkor vegye az adást, és akár szakember segítségével derítse fel, mi áll a gondok hátterében!

Van olcsó tábor!

A szülő pedig sakkozik az idővel és a költségekkel, és megpróbál a gyerek érdeklődésének megfelelő ingyenes vagy olcsó lehetőségeket találni. Jó hír, hogy ez nem lehetetlen! Bár a táborok jó része üzleti alapon szerveződik, érdemes körülnézni az alapítványok, múzeumok, sportegyesületek vagy akár az egyházi szervezetek háza táján. A Győri Városi Múzeum például egyhetes napközis táborokat kínál reménybeli fotósoknak, állatbarátoknak, a rajz vagy a művészet szerelmeseinek – mindezt teljesen ingyen.  A taekwondo iránt érdeklődők Budapest X. kerületében viszonylag olcsón, heti 10 000 forintért mehetnek sporttáborba. Hasonló összegért lehet angol nyelvi tábort és kézművestábort is találni a fővárosban. Hajdúnánáson napi 1000 forint ellenében vehetnek részt a gyerekek a „mozgó napközis tábor” programjain, Kecskeméten pedig családi jurtatábort szerveznek heti 12 500 forintos költséggel. Lehetőségek tehát akadnak, a megtalálásukban segít az internet: a www.taborfigyelo.hu, a www.taborkereso.hu és a www.minitipp.hu honlapokon érdeklődési kör, helyszín szerint válogathatunk a gyerekprogramokból, és meglepően olcsó lehetőségekre is rábukkanhatunk.

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top