Család

Harmóniában megérkezni

A kismamák többsége tart a szüléstől. Nem mondhatjuk, hogy alaptalan ez a félelem, hiszen a baba és a mama számára egyaránt fájdalmas, kimerítő eseményről van szó, nem is beszélve a magyar kórházi valóságról, amely a "körítést" adja a szülésélményhez. De jó, ha tudjuk, hogy lehet ezt másként, sokkal meghittebben is csinálni...

Amikor a csendes, háborítatlan szülésről esik szó, sokaknak azonnal Katie Holmes ugrik be, aki a szcientológiai egyház tanai szerint, beszéd nélkül, orvosaival kézjelekkel kommunikálva hozta világra kislányát, Surit. Ugyanígy szülte meg második gyermekét John Travolta felesége, Kelly Preston is – szintén a szcientológiai előírásoknak engedelmeskedve, mivel az egyház szerint a születés közben hallott szavak a tudatalattiban elraktározódva később hátrányosan befolyásolhatják az anya és a gyermek fejlődését és életét.

Fokozatos átmenet

Harmóniában megérkezniEngedd el a fantáziádat, és legyél kreatív! Ötletek a virágok elhelyezésére!
10 filléres ötlet virágváza helyett » 

Ezek a szigorú követelmények az átlagos kismama számára akár riasztóak is lehetnek. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a „köznapi” gyakorlatban egyáltalán nem az anya és a szülésnél jelen levők némaságra kényszerítését jelenti a csendes, háborítatlan születés fogalma.
A Michel Odent és Frédérick Leboyer szülészorvosok kutatásai és művei nyomán elterjedt módszer szerint valójában szó sincs arról, hogy a kismamának nem volna szabad hangot adnia vagy akár szólnia vajúdás közben. „A csendesség a háborítatlan szülés esetében inkább a környezetre vonatkozik. Meg kell adni a szülés, a születés méltóságát, és ebbe nem fér bele, hogy az orvos a szülőnő felett társalogjon a szülésznővel, vagy épp telefonáljon, esetleg percenként berohangáljon valaki a szülőszobába egy eszközért, gépért” – magyarázza a módszer lényegét szakértőnk, Kotroczó Anikó dúla, hozzátéve, hogy jó volna, ha itthon is ez a tiszteletteljes hozzáállás volna az alap a szülészeteken.

Harmóniában megérkezni

Szakértőnk szerint az is fontos, hogy a világra épp megérkezett baba ne kerüljön azonnal éles fénybe, tehát jó, ha a szülőszobában félhomály honol – még a gyertyafény sem túlzás, ha a kismama így érzi jól magát. Az ideális az, ha a megszületés után a baba azonnal a mama hasára kerül, és szopni kezd, ahelyett, hogy egy idegen elvinné, és a pocakbeli világhoz képest hideg vízben fürdetni, méricskélni kezdené. A köldökzsinórt csak akkor szabadna elvágni, amikor megszűnt benne a pulzálás, hogy ne hirtelen és drasztikus legyen az átmenet a baba számára a benti világból a kintibe.
„A köldökzsinór azonnali elvágása miatt a baba tüdeje hirtelen, fájdalmasan kényszerül működésre – Michel Odent francia szülészorvos egyik kutatásából az derül ki, hogy a  mi generációnkban, amelynek születésekor erre még nem figyeltek oda a szülészeti gyakorlatban, gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések” – világítja meg szakértőnk az elmélet hátterét. Tudnod kell azonban, hogy ha köldökzsinórvér-levételt tervezel, akkor a köldökzsinór e fokozatos „forgalomból kivonásáról” le kell mondanod, ebben az esetben ugyanis a születés után azonnal el kell vágni a baba és a méhlepény közötti köteléket.

Fő az anya biztonságérzete

S hogy mire jó mindez? „A háborítatlan, csendes, meghitt körülmények, amellett, hogy könnyebbé teszik az érkező kisbaba számára az átmenetet a békés, méhen belüli világból a kinti életbe, a kicsi és a mama közti korai kötődés kialakulását is támogatják” – mondja szakértőnk. Nem mellékes az sem, hogy a kellemes, támogató körülmények magának a szülésnek a sima lefolyását is elősegítik. „Ha az anya nem érzi magát biztonságban, gyakran akadozik, sőt akár egészen leállhat a szülés menete” – mondja Kotroczó Anikó. Ha a kismamát zavaró „átjáróház” veszi körül, nagyobb valószínűséggel lesz szükség orvosi beavatkozásokra, végső esetben császármetszésre, mint ha hagyják az egész folyamatot a maga természetességében haladni, miközben az anya megkapja az őt megillető tiszteletet és támogatást.

Harmóniában megérkezni

Arról pedig szó sincs, hogy némán kellene tűrni: szakértőnk szerint a szülés körüli segítők épp arra buzdítják a szülőnőt, hogy adjon ki hangot a fájdalmai megkönnyítésére. Kotroczó Anikó szerint a kismamajóga-órákon például olyan mantrákat is tanulhatnak a várandósok, amelyeket a vajúdás idején zengetve segíthetnek a fájdalom kezelésében.

 

Nem vágyálom, lehetőség

A magyar kórházi viszonyokról hallva könnyű lenne mindezt azzal elintézni, hogy honi egészségügyi intézményeinkben mindez csak vágyálom. Nos, ez nem igaz, itthon, kórházban is lehet ilyen háborítatlanul szülni, bár kétségtelen, hogy ügyesen kell választani – kórházat, orvost, szülésznőt egyaránt.

Kotroczó Anikó szerint az intézmény kiválasztása előtt érdemes utánanézni az adott kórház statisztikáinak: akár az interneten is rá lehet keresni, milyen lehetőségek vannak az adott szülészeten, a szülések hány százalékánál alkalmaznak például császármetszést. Az sem haszontalan, ha egy fórumban olvasod el mások tapasztalatait, élményeit. Ugyanígy az orvosnál is mindenre rá kell kérdezned, ami foglalkoztat. Nem elég, ha csak megbeszéled vele a szülési tervet, és ő beleegyezik: mindent elkövet azért, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy szeretnéd. Érdemes itt is konkrét statisztikákról érdeklődni: például hogy a doktor az először szülő nők hány százalékánál tartja szükségesnek a gátmetszést. Ha pedig a sokadik érzéked azt diktálja, hogy ez az orvos nem a te embered, például fájdalmasan vizsgál, kitér a kérdéseid elől, vagy egyszerűen csak nem harmonizál a személyiségetek, ne szégyellj akár pocakosan is orvost váltani!

Görög Zitának másodszorra sikerült

Harmóniában megérkezni„Már az első gyermekemet, Milánt is háborítatlan körülmények között szerettem volna a világra hozni, de sajnos nem így sikerült, császármetszésre került sor. Nagyon megviselt a dolog, épp ezért Lotti születésénél már nagyon tudatosan készültem a háborítatlan szülésre, bár nagyon tartottam tőle, hogy megint műtét lesz a vége. Szerencsére nem így lett, minden úgy alakult, ahogy a vágyaimban élt: a szülésznőm, akinek máig hálás vagyok, átsegített a félelmeken, az orvosom pedig mindenben támogatott – meséli az ismert modell és műsorvezető.

– Érdekes egyébként – teszi hozzá Görög Zita –, hogy mindkét gyerekemen látszik, hogyan születtek. Lotti például sokkal nyugodtabb, mint a bátyja. Milántól pedig egyszer megkérdeztem, mire emlékszik a születéséből. Azt válaszolta, hogy nagyon félt, nem akart kijönni (valószínűleg ezért volt szükség a császármetszésre), és hogy volt ott egy cica is. Ezt az utóbbi mondatát a gyermeki fantázia szüleményének hittem, amíg eszembe nem jutott, hogy az első szülésemnél az orvosnak macskanyávogás volt a csengőhang a telefonján, és bizony megcsörrent néhányszor az a telefon…”

 

 

Ha mégsem így alakul…

Ha viszont létrejött a bizalmi viszony, fogadd el azt is, hogy a háborítatlan szülésnek is vannak korlátai. Akármennyire is a természetes szülés híve vagy, kialakulhat olyan szituáció, amikor az orvosnak be kell avatkoznia, sőt esetleg a császármetszés mellett kell döntenie. „Fogalmazd meg a szülési tervben, mire vágysz, de bízz az orvosodban, és ne vond kétségbe a döntését” – bátorít dúla szakértőnk. Ha úgy hozta az élet, hogy a szülésed nem sikerült tökéletesen meghittre és háborítatlanra, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy végérvényes kárt szenvedett a kapcsolatod a babával. A kötődés helyrehozható, például a szoptatással, vagy azzal, hogy minél többet együtt vagy a babáddal.
Kotroczó Anikó szerint a rosszul sikerült szülésélmény feldolgozására viszont érdemes törekedni, már csak azért is, hogy egy esetleges következő babánál ne félelmekkel telve érkezz a szülőszobára. Ehhez akár professzionális segítséget is kérhetsz, de az is nagyon fontos, hogy a környezeted támogasson ebben a törekvésedben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top