Család

Jézus Mária, mindjárt szülünk!

Van, aki szorongással, van, aki türelmetlenül várja kisbabája megszületését. Érdemes tudnunk, mi az, amiről dönthetünk, amibe beleszólhatunk. Légy tisztában a szülés körülményeivel!

A szüléshez a szakemberek értenek. A szülésznő, az orvos, ha úgy adódik, a dúla, azért vannak jelen, hogy minden a lehető legsimábban menjen. De a szülés mégiscsak az élet egyik legfontosabb pillanata, ahol a testünkről, a lelkünkről hoznak, hozunk döntéseket. Pontosabban a kérdés az, hogy a szülő kismama hozhat-e döntéseket. Mi az, amit kérhet, milyen kérdésekben dönthet, aszerint neki mi a jobb, kellemesebb megoldás.
Kórházak, orvosok, szülésznők között nagy különbségek adódhatnak aszerint, vajon ki mennyit enged beleszólni a szülés folyamatába. Érdemes a várandósság időszaka alatt megismerkedni a helyi szokásokkal, lehetőségekkel, tisztázni mindenkivel a határokat. Ezen túl azonban vannak olyan pontok, amelyek a kismama döntése alapján változtathatók. Kerülj képbe, mikben dönthetsz, és vállald is a döntést!

Felvételi a kórházba

Jézusmária, mindjárt szülünk!Tisztázzuk előre a szülés előkészítésének körülményeit! Lehetünk-e saját ruhában? Beöntést, borotválást szeretnénk-e? Milyen tisztálkodási lehetőségek vannak? Érdemes azt is előre megbeszélni, hogy a betegfelvételi lapot esetleg előre, otthon kitölthetjük-e, figyelmesen elolvasva a beleegyező nyilatkozatokat.

Helyzet
A kórházak többségében rutinszerűen elvégzik a beöntést és a borotválást is. Csak olyan kórházban érdemes enélkül tervezni a szülést, ahol nem ragaszkodnak hozzá!

Vajúdás

Hosszú órákra gondolkodjunk előre, döntsük el, hogy kiket szeretnénk magunk mellett tudni, legyen-e ott dúla, a párunk jelen legyen-e végig a vajúdás idején! Hogyan vélekedünk idegenek jelenlétéről (pl. orvostanhallgatók, más orvosok)? Tájékozódjunk arról, hogy ehetünk-e, hogy a folyadékpótló infúzió helyett választhatjuk-e a folyamatos vízivást. Tisztázzuk, milyen mozgásra van lehetőség. Végig feküdnünk kell-e, váltogathatjuk-e a testhelyzeteket? Kérhetjük-e, hogy a szülés folyamatába addig ne avatkozzanak be, amíg ez nem indokolt orvosilag? Tisztázzuk, milyen a szülőszoba felszereltsége, választhatunk-e különböző lehetőségek között. Jelezzük, mi az, amit szívesen használnánk a szüléskor – szülőszék, kád, labda, otthonos berendezésű szoba.

Helyzet

A legtöbb magyarországi kórházban a szülésbe való beavatkozás rutinszerűen történik, vagyis burokrepesztést végeznek, oxitocininfúziót kötnek be a kismamának. Ahol állandó CTG-ellenőrzés van, nem lehet váltogatni a testhelyzeteket. Az evést és ivást tiltják, féltik a kismamát a hányás veszélyétől.

Fájdalomcsillapítás

Jó előre tisztázzuk, hogy a választott kórházunkban milyen fájdalomcsillapítási lehetőség adott: EDA, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, kéjgáz, homeopátia, akupresszúra, fürdés, zuhanyozás, segítség a légzési technikákban, hipnózis, masszázs. Készítsünk listát a lehetőségekről, és jelöljük be, melyek azok, amikkel szívesen élnénk. Érdemes tájékozódni a gyógyszeres megoldások előnyeiről és hátrányairól. Tudjuk meg, mennyi ideig tart a hatása. Mennyi idő alatt bomlik le a magzat, az újszülött szervezetében, melyek a mellékhatások?

Jézusmária, mindjárt szülünk!

Helyzet

A fájdalomcsillapítás gyógyszeres lehetőségei közül az epidurális fájdalomcsillapítás nem minden szülészeten érhető el a nap 24 órájában. A lelki támogatás attól függ, éppen hányan szülnek, ki az ügyeletes. Hipnózisra, masszázsra, homeopátiára csak néhány intézményben van mód.

Kitolás

Egyes kórházakban kötelező szétszedett ágyon, kiszíjazott lábakkal, úgynevezett kőmetsző helyzetben szülni. Tisztázzuk, hogy kórházunkban van-e más lehetőség, illetve azt, hogy milyen körülmények teszik  szükségessé ezt a pozíciót. Gondoljuk végig, milyen szerepet szánunk párunknak! Ő vágja el a köldökzsinórt, legyen a fejünknél, vagy ne legyen jelen ebben a szakaszban? Tisztázzuk a gátmetszés kérdését is, jelezzük, ha szeretnénk gátvédelemmel szülni!

Jézusmária, mindjárt szülünk!

Helyzet

Manapság már az orvos gyakorlatától függ, hogy ragaszkodik-e a hanyatt fekvő helyzetes szüléshez. Gátmetszésre az először szülőknél szinte mindig sor kerül.

Közvetlenül a szülés után

Kérjük, hogy ha a baba állapota megengedi, közvetlenül a születés után fektessék a hasunkra! A legjobb megoldás az, ha két órán keresztül ott maradhat a baba ruha nélkül, gondosan betakarva a mamán. Akár többször is szopva – a szopás hatására az anya testében termelődő oxitocin segíti a méh mielőbbi összehúzódását. Ha a szülés után beavatkozásra van szükség, kérjük, hogy a kísérőnk tarthassa testközelben a babát, ő fürdethesse, öltöztethesse fel! Ha a kórház gyakorlata ettől eltér, tisztázzuk, kérhetjük-e ezeket!

Helyzet

A szülészetek többségében megvalósíthatatlan, hogy az újszülött élete első két óráját ruha nélkül, az édesanya testén töltse. A gyakorlat szerint megmutatják, majd elviszik, inkubátorba teszik, és néhány óra múlva hozzák vissza ismét. Bababarát kórházakban felöltöztetve visszakapjuk a babát a megfigyelési időszak alatt, de mindenképpen jelezzük kérésünket!

Császármetszés

Jelen lehet-e a párunk a műtőben? Tarthatja-e a babát, amíg a sebet összevarrják? Hol és mikor szoptathatunk, ki segít ebben? Jelen lehet-e a párunk a műtét utáni órákban, esetleg az első éjszaka?

Jézusmária, mindjárt szülünk!

Helyzet

Nagyon kevés az olyan kórház, ahol a férj elkísérheti a kismamát a műtőbe. A babát csak messziről láthatja, mert a császáros kisbabák nagy része inkubátorba kerül. A babák szoptatására is csak általában 24 óra elteltével kerülhet sor.

Szülés után

Tájékozódjunk, milyen az elhelyezés, kérjünk éjjel-nappali együttlétet a babával, mivel sok szülészeten rutinból cukros vizet, tápszert adnak a babának, ezért jelezzük külön, ha kizárólag szoptatni szeretnénk a babánkat! Csakis előzetes egyeztetésre vagy orvosi utasításra kaphasson a baba tápszert.

Helyzet

A 24 órás rooming-in kevés kórházban elérhető, és bár a szoptatás fontosságát mindenhol hangsúlyozzák, az elvek betartása legtöbbször az ügyeletes orvostól, nővérektől függ. De fontos tudni, hogy jogunk van kérni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top