Család

Új családtag a számítógép

Korunkban a számítógép már szinte nélkülözhetetlen, gyermekeink az iskolában és otthon is használják. Sokszor azonban olyannyira a rabjává válnak, hogy legszívesebben minden szabad percüket a gép előtt töltik. Pedig a túlzásba vitt számítógépezésnek káros hatásai is lehetnek...

Robi még csak 10 éves, de már évek óta legkedveltebb időtöltése a számítógépezés. Édesanyja, Margitka nagyon aggódik emiatt: – Bár a fiam jó tanuló, és rendszeresen sportol is, mégis úgy érzem, túl sok időt tölt a gép előtt – vallja az édesanya. – Az is előfordult már, hogy a számítógépezés a tanulás rovására ment. Robi nem mondta el, hogy dolgozatot fognak írni, mert tudta, hogy akkor a tanulni küldenénk, helyette inkább játszott a gépen. Régebben próbáltuk tiltani neki a számítógépezést, de ez nem vezetett eredményre. Most azzal próbálkozunk, hogy Robi csak hétvégenként játszhat. Egyelőre elfogadta a megállapodást, de kérdés, hogy ez meddig fog működni – meséli Margitka.

Negatív testi-lelki hatások

Védd ki a káros hatásokat!

– Figyelj oda, hogy gyermeked a számítógépezés mellett eleget mozogjon, sportoljon!

– Csemetéd hagyományos szék helyett használjon úgynevezett térdelő széket, mely megfelelően tartja a gerincet.

– Ne engedd, hogy gyermeked túl közel üljön a monitorhoz, valamint használj monitor-szűrőt, hogy csökkentsd a szemkárosodás veszélyét.

– Tarts szünetet! Gyereknek-felnőttnek egyaránt jót tesz, ha óránként egy kis időre feláll a gép elől.

– Legyél képben! Kérd meg gyermeked, hogy mutassa meg kedvenc számítógépes játékait! Beszéljétek meg, mi az, ami még elfogadható és mit ellenzel.

Sajnos a szakértők szerint Margitka és a hasonló cipőben járó szülők aggodalma nem felesleges. A

túlzott számítógép használatnak ugyanis számos negatív következménye lehet. A mozgásszegény életmód testsúlynövekedéshez vezethet, a görnyedt, rossz tartás miatt pedig később komoly gericbetegségek alakulhatnak ki. Bár manapság egyre jobb minőségű monitorokat gyártanak, mégis fennáll a szemkárosodás veszélye. Továbbá számítógépes játék vagy internetezés közben a gyerekek gyakran találkozhatnak túlzott erőszakkal, szexualitással, melynek hatására személyiségük torzulhat. Megdöbbentő, de a gyerekek által kedvelt számítógépes játékok 80%-a tartalmaz erőszakot!

A játékfüggőség

A számítógépes játékok épp olyan kimutatható függőséget okozhatnak, mint a nyerőgép-automaták. De vajon mikortól beszélhetünk függőségről?

– Ha a gyermek oly mértékben túlzásba viszi a számítógépezést, hogy az már alapkötelességei kárára válik, függőségről beszélünk – mondja Dr. Stredl Terézia gyermekpszichológus. – Erre utaló jelek lehetnek, ha a gyerek rendszeresen elfelejti házi feladatát, otthoni teendőit vagy akár elfelejt enni. A tiltás azonban nem vezet eredményre. A számítógépezést olyan attraktív cselekvésre kell lecserélni, amely élményt ad. Ez lehet sport, vagy akár egy tanfolyam. Alternatívát kell kínálni a gyereknek a számítógép helyett.


Mit tehetsz?

– Szervezz családi kirándulást! De akár egy esti séta, vagy fagyizás is megteszi.
– Vegyél a gyereknek háziállatot. Leköti a vele való foglalkozás és a felelősségtudatát is növeli.
– Válasszatok a kicsi személyiségének megfelelő sportot.
– Keressetek olyan hobbit a gyereknek, melyben kibontakoztathatja képességeit.
– Játszatok közösen!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top