Család

Már megint a füle fáj!

Számtalan rémkép él az anyukákban a rettegett fülfájásról, a hihetetlen fájdalommal járó kezeléstől kezdve a süketté váló gyerekig. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű kezelés pedig nem fájdalmas. Számos otthoni gyógymóddal enyhíthetünk a betegségen.

Akinek a gyereke hajlamos a fülgyulladásra, hamar felismeri azokat a tüneteket, amelyek miatt szakember kezelésére van szükség.

• Ha a gyereknek gyakran folyik a füle, sokszor van középfülgyulladása, hosszan tartó náthája, torokgyulladása, sokat köhög, állandóan nyitva tartja a száját, mert az orrán nem kap levegőt.

• Ha a gyerek rosszul hall, hiába szólunk, nem figyel.

• Beszéde elmosódott, dadog vagy pösze (holott elmúlt négyéves).

• Éjszaka nyitott szájjal horkol, hátraveti a fejét (vagy az egész törzsét), alvása nem pihentető, ettől napközben ingerült, agresszív, indulatos és sírós.

• Kisbabáknál szopáskor a fülben lévő nyomás nő, ezzel a fájdalom is fokozódik, ezért egy-két korty után abbahagyhatja az ivást a kicsi, és sírni kezd.

 

Jó, ha tudjuk, hogy csecsemő- és kisgyerekkorban ez a leggyakoribb fertőzés (a gyerekek hét százalékánál előfordul), mert a kicsiknek rövid és tágas a fülkürtjük, így a kórokozók könnyen felvándorolnak. A betegség náthával kezdődik, a fertőzés innen terjed a fül felé. Ha a váladék a középfülben is felszaporodik, feszíti a dobhártyát, és ez fájdalmat okoz.

 

A külső fül gyulladása általában nem jár lázzal, viszont – különösen a fülkagyló érintésekor – igen fájdalmas. A hallójárat megduzzad, váladékozik, a gyerek rosszul hall. A középfülgyulladás (otitis media) – és nem középfültőmirigy-gyulladás, mint azt sokan tévesen mondják – hároméves korig az egyik leggyakoribb betegség. Minden ötödik gyermek átesik rajta. Sok kellemetlenséggel, fájdalommal, súlyos szövődménnyel járhat. A betegség jellemzően néhány napos nátha, hörghurut után jelentkezik, erős, nyilalló fülfájással jár, és ami fontos: lázzal.

 

Biztosan szúrni kell?

 

Sokan őriznek gyerekkori rossz emlékeket a fülszúrás miatt, ezért mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék, és ebbe beletartozhat az, hogy inkább otthon kísérleteznek a betegség gyógyításával. Vannak házi gyógymódok, megelőző kezelések, de bizonyos esetekben csak a fülszúrás segít.

• Ha a középfül üregében genny van, és ezt lázas, nyugtalan, hányással együtt járó állapot kíséri, akkor nem tesz jót azzal sem az orvos, sem a szülő, ha hagyja szenvedni a gyereket. Ilyenkor a kínzó fájdalom a szúrás után azonnal megszűnik, és megkönnyebbülve távozik a gyerek a rendelőből. A jó időben végzett szúrás megelőzi a visszaeséseket, és hamarabb gyógyul.

• A csecsemők első fülgyulladását érdemes először antibiotikummal kezelni, és ha két-három napon belül javul a dobhártya látványa, akkor nincs szükség szúrásra. Ám ilyenkor folyamatos ellenőrzésre van szükség, nehogy a fül mögötti dobüregben felszaporodó genny általános gyulladást okozzon.

• Nem érdemes ahhoz az aranyos doktor nénihez menni, aki soha senkinek a fülét nem szúrja fel, de nem is az a jó orvos, aki minden fülgyulladásnál tűt vesz elő.

 

Kérjünk fájdalomcsillapítót!

 

Ma is jó néhány orvos állítja, hogy a gyulladt fület nem lehet érzésteleníteni, ezért fájdalomcsillapítás nélkül szúr bele a gyerek fülébe. Olyan hely is van, ahol adnak ugyan fájdalomcsillapító fülcseppet, de nem várnak a kellő hatás beálltáig.

A jó és szakszerű érzéstelenítés hatására azonban a fül felszúrása nem fáj annyira, mint a fülgyulladás állandóan lüktető kínja. A helyi érzéstelenítés mellett nyugtatótablettát is lehet adni. Így biztosíthatja az orvos, hogy szúrás közben nem fogja elrántani a fejét a gyerek. A szerek hatásának kialakulásához tíz-tizenöt percre van szükség – ennél kevesebb idő alatt nem lép fel a kellő fájdalomcsillapító hatás.

 

Megelőzés

 

Sokan nem hisznek benne, pedig hatalmas találmány az orrszívó készülék. Ezzel tudjuk a leghatékonyabban eltávolítani a váladékot, ami a fülbetegségeknél az egyik legfontosabb teendő. Emellett használjunk orrcseppet, hogy megakadályozzuk a váladék keletkezését. És bármilyen nehéz is megszervezni: ne engedjük addig közösségbe a gyereket, ameddig nem lesz tünetmentes, még ha ez hónapokig is eltarthat. Könnyebb helyzetben vannak azok a gyerekek is, akik az óvodáig otthon maradhatnak, hiszen minél kisebb a gyerek, annál könnyebben elkapja a fertőzéseket.

 

 

Otthon gyógyuljon!

 

Az orvosi kezelés mellett, a gyógyulás gyorsítására, fájdalom enyhítésére számos házi gyógymód létezik.

 

• A legegyszerűbb melegítő pakolás, ha filteres kamillateát kifőzünk, a kinyomkodott tasakot kellő hűtés után a fülre tesszük, és rögzítjük. Ezt többször is ismételjük meg.

• A burgonyapakolás is hatásos: egy nagyobb krumplit főzzünk meg héjában, törjük össze, majd terítsük félbehajtott textilpelenkára. Még egyszer félbehajtjuk, majd a fájós fülre tesszük. Sállal rögzítjük. Mikróban újramelegíthetjük.

• Egyszerűbb megoldás a gyógyszertárban kapható fülmelegítő sapka, használata egyszerű, még az utcán is hordhatjuk.

• Ültessük tíz percre infralámpa elé a gyereket, úgy, hogy melegítő sugara a fület érje. Kezünkkel ellenőrizzük a hőfokot, ne legyen túlságosan forró! Naponta többször is ismételhetjük. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a lámpa előtt!

Jó, ha tudjuk, hogy nem minden fülfájásnak megfelelő kezelése a melegítés. Némely betegségen kifejezetten ronthat a melegítés, hiszen a középfül zárt terében fokozza a vérbőséget, a gyulladást és a fájdalmas, feszítő érzést, gyorsítja, hogy a fül magától kifakadjon. Ha a melegítés hatására (két-három percen belül) nem érzi jobban magát a gyerek, sőt még jobban panaszkodik, akkor hagyjuk azonnal abba. A melegítés csak hirtelen fülfájás esetén lehet hasznos, illetve a már átszakadt dobhártya gyógyulását segítheti.

A fülcseppeket is érdemes kerülni – a kövirózsa-kivonat, az érzéstelenítő fülcsepp mind feláztatja a dobhártyát, csökkenti a feszülést, tehát látszólag használ, hiszen csökken a fájdalom. De mindez nem szünteti meg az okot, csak elfedi a tüneteket, késlelteti a gyógyulást.
Ha a gyerek erős fájdalomról panaszkodik és sír, érdemes paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítót adni. A fül-orr-gégész diclofenactartalmú fájdalomcsillapító szirupot írhat fel.

 

Nem csak téli betegség!

 

Nyáron is sokan megbetegedhetnek, hiszen az uszodai fürdőzések fülfájásokat okozhatnak. Leggyakoribb a külsőhallójárat-gyulladás. Oka a hallójárat bőrének sérülése vagy felázása. A sérült felületen át kórokozók juthatnak a hallójárat bőrébe, és itt először viszkető érzést, majd égő fájdalmat okozhatnak. Az állapot dugulásérzéssel és váladékozással (fülfolyással) is együtt járhat, sőt időnként láz kíséri. A külsőhallójárat-gyulladás a rendszeresen fülbe csorgó sampon vagy tusfürdő miatt is kialakulhat, mert ez megbontja a bőr védekező rétegét, és allergiás gyulladás, ekcéma alakul ki. Ez még önmagában nem okoz komolyabb panaszt. Ám ha ezután a strand vize bejut a fülbe, felülfertőzheti az egyébként is gyulladt bőrt, és így alakul ki a hallójárat-gyulladás. A gyógyítás során a fül-orr-gégész fertőtleníti a hallójáratot, esetleg fertőtlenítővel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe.

• Fontos, hogy a beteg gyerek fülét ne érje víz legalább egy hétig.

• Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a hallójárat hámja; nem nyúlunk bele semmivel: kisujjal, gyufaszállal, vattás pálcikával.

• Figyeljünk, hogy ne maradjon benne sampon vagy fürdetőszer-maradék. Készíttethetünk egyedi, méretre kialakított füldugót, kereskedelmi nevén uszodai fülillesztéket. Egyes hallókészülékeket gyártó cégeknél van erre lehetőség. A füldugó a hangot átereszti, a vizet nem, így megóvja a hámfelületet a felázástól. Az uszodai baktériumoktól viszont nem véd meg, mivel azok a száj- és orrjáraton keresztül is bejuthatnak.

 

 

Fülesmackó mond most nektek…

 

Gondoljunk arra is, hogy nincs-e valami lelki oka a fülbetegségnek. Elképzelhető, hogy csak nem akar meghallani valamit a gyerek, ezért produkálja a „nem hallom, rosszul hallom, amit anya mond” tüneteket? Lehet, hogy csak így akar kicsikarni több törődést?

Nagyon sokat számít, ha a betegség alatt együtt vagyunk a gyerekkel. Ha mesélünk neki fülesmackóról, a fülfájós királylányról, és előszedünk minden olyan játékot, amellyel elvarázsoljuk a gyereket. Ha csak egy kicsit elvonjuk a figyelmét a fájdalomról, azzal már elindultunk a gyógyulás útján.

Orvos.lap.hu »
Fül-orr-gége.lap.hu »
Gyermekorvos.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top