Család

Most már szülök?

Harminchét hétig azon fohászkodunk, hogy csak be ne induljon. Csak el ne kezdődjön. Amint nem fenyeget a koraszülés réme, már csak egyre tudunk koncentrálni: mikor indul már be? És honnan tudom majd, hogy beindult???

A szülés kiírt időpontja csupán egy irányadó dátum, megközelítőleg a gyerekek huszonöt százaléka születik ezen a napon. Az utolsó hónap bármelyik napján számítanunk kell rá, hogy elkezdődik a szülés. A kérdés azonban nem is igazából az, hogy mikor indul be a folyamat, hanem hogy mikor célszerű a kórházba indulni.

Valahol hihetetlen, hogy a drogériákban már mindenféle tesztet lehet kapni, amellyel a testünk belső működéséről kapunk képet, de a szülés pontos napját nem tudja az orvostudomány megjósolni.

Ahogy közeledünk a kiírt időponthoz, egyre türelmetlenebbek leszünk. Folyton a testünket figyeljük, kezdünk teljesen befelé fordulni. A következő jelek mind arra utalnak, hogy a küszöbön állunk. De hogy ma, holnap vagy egy hét után indul be a szülés, arra csak a természet tudja megadni a választ.

Könnyebbedés

A baba feje (már ha nem faros) lesüllyed, és rögzül a medencében. Ilyenkor szokták mondani, hogy leszáll a has. Érezhetően könnyebb lesz a légzés, de nagyobb nyomás nehezedik a hólyagra, és még többet kell menni a vécére. Második, harmadik terhességnél általában csak közvetlenül szülés előtt következik be a könnyebbedés.

A nyákdugó kilökődése

A nyákdugó kevés véres-kocsonyás váladék formájában kilökődik, amikor a méhszáj tágulni kezd. Ez nem azonos azzal, mikor a magzatvíz elfolyik, ilyenkor a baba még a magzatburok biztonságában van. Feltétlenül szóljunk az orvosunknak, ugyanis bármilyen eredetű vérzést azonosítania kell. Megeshet, hogy a méhlepény egy szakasza vált le a méhfalról, ilyenkor a baba nem kap elég oxigént és tápanyagot.

Beindulnak a fájások

A terhesség alatt legtöbbször már jelentkeznek spontán, rendszertelen összehúzódások: a méh, a has hirtelen kőkeménnyé válik, majd pár pillanat múlva magától elernyed. A szabályos időközönként érkező, egyre gyakoribb és egyre erőteljesebb méhösszehúzódások a legbiztosabb jelei annak, hogy a szülés beindult. Az persze más kérdés, hogy nehéz különbséget tenni a jóslófájások és a valódi fájások között. A jóslófájások rendszerint rövidek, nem fájdalmasak, a kismama csupán a méh keményedését észleli. A valódi méhösszehúzódások harminc-hatvan másodpercig tartanak, igen erőteljesek és rendszeresen ismétlődnek. Akkor érdemes kórházba indulni, ha először szülőknél ötpercenként, többedszer szülőknél tízpercenként jelentkeznek.

A kórházban a kézi vizsgálat és a felvételkor készített CTG, vagyis a műszeres fájás- és magzatiszívhang-figyelés egyértelműen tisztázza, hogy megindult-e a szülés. Nem kell amiatt sem szégyenkezni, ha vaklármának bizonyult az egész, nem mi vagyunk az elsők, akiknél abbamaradtak a fájások, és szépen hazamentek. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy bent maradjunk a kórházban, ne akarjunk gyorsan túlesni az egészen, ne várjuk az orvostól, hogy végre csináljon már valamit. A szülést megindító folyamatok, hormonális hatások fokozatosan alakulnak ki, hatásuk nem egyik pillanatról a másikra érvényesül. Ritka esetektől eltekintve nyugodtan kiindulhatunk abból, hogy a baba elindul, ha készen lesz az útra.

Ha zöld, akkor indul a szülés?

A brit Jopejo Ltd. által kifejlesztett szülést előre jelző eszköz révén a kismamák otthon is tudják ellenőrizni a terhesség alakulását – írja a BBC. Az otthon alkalmazható ellenőrző rendszer a remények szerint hamarosan olyan mindennapos eszközzé válhat, mint a terhességi teszt. A készülék a szülést az anyaméh alig érzékelhető elektromos jelei alapján képes előre jelezni, a gyomortájékra helyezett elektródák segítségével.

A készülék hasonló elven működik, mint a szív vizsgálatánál alkalmazott EKG (elektrokardiogram). Piros fény jelzi, ha két héten belül nem valószínű, hogy történik valami. A borostyánsárga fény a két héten belüli szülést jelenti, a zöld jelzés pedig a baba 48 órán belüli megszületését jósolja. A készülék egyelőre csak prototípus formájában létezik.


A méhszáj tágulni kezd

Lassanként tágulni kezd a méhszáj. Az orvos kézi vizsgálattal, a mutató- és a középső ujj segítségével állapítja meg, hogy hány centiméternyi, illetve hány ujjnyi a tágulat. Az egyujjnyi méhszáj nem jelenti törvényszerűen a szülés kezdetét. Már sok-sok héttel a szülés valódi időpontja előtt kinyílhat ennyire a külső méhszáj anélkül, hogy a méhnyak megrövidülne. Ebben az esetben, egyéb jelek hiányában még biztosan nincs szó a szülés megindulásáról. Ha a méhszáj már valamennyire nyitott és a burok ép, sok kórházban rutinszerűen amnioszkópiás vizsgálatra kerül sor, amelynek során a magzatvíz színét tekintik meg egy speciális műszer segítségével. A vizsgálati leletből kiderül, hogy a magzat átesett-e átmeneti oxigénhiányos állapoton, ilyenkor ugyanis magzatszurkot ürít, amely zöldesre festi a magzatvizet.

Burokrepedés

Néha a szülés megindulásának első jeleként elfolyik a magzatvíz. Ebben az esetben azonnal kórházba kell mennie, még akkor is, ha nincsenek fájások. Az is előfordulhat, hogy nem a magzatvíz folyt el, hanem a baba erősebb rúgásai következtében némi vizelet szivárgott ki a hólyagból. Magzatvíz kimutatására már kaphatók tesztek a patikákban, de az a legbiztosabb, ha a kérdéseinkre a kórházban adják meg a választ.


Ajánló:

Szülés.lap.hu
Kismama.lap.hu
Baba.lap.hu

További cikkeink a témában:
Nőből Anya lettem? »
Csak nem? Terhes vagyok? »
Kismamaként is maradj a súlyodnál »

Feltétlenül figyeljük meg, hogy milyen színű a magzatvíz. Ha a magzat feje már rögzült a medencebemenetben, kevés víz folyik el, hiszen a fej beékelődése akadályozza a magzat mögött elhelyezkedő víz kifolyását. Ha a fej még nem rögzült, a kizúduló víz magával sodorhatja a köldökzsinórt. Ez veszélyes szövődményhez vezethet, ezért burokrepedés esetén haladéktalanul tisztázni kell, jól van-e a magzat.
A burok a szülés bármely szakaszában megrepedhet magától, s ez rendszeres fájástevékenység esetén a méhösszehúzódások erőteljesebbé válását eredményezi. A kitolási szak kezdete előtt az orvos burkot repeszt, ha ez addig nem történt meg magától. Ha a burokrepesztésre túlságosan korán kerül sor, a tapasztalatok szerint elhúzódó szülésre lehet számítani.
Ha a burok már nem ép, a kórokozók számára is nyitva áll az út. Minél hosszabb idő telik el a szülésig, és minél gyakrabban kerül sor hüvelyi vizsgálatra – akár kézzel, akár műszerrel –, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Ha tehát nyitott burok esetén a szülés elhúzódik, rendszeresen ellenőrizni kell a magzat és az anya állapotát. A korszerű vérvizsgálati módszerek révén az is gyorsan kiderülhet, hogy az anya fehérvérsejtszáma növekszik-e, vagyis kialakult-e fertőzés, vagy sem.

A szülésznő szemével

• Ha a kismama még nem végzett a takarítással, ablakot pucol az egész család, befőznek és fagyasztanak, akkor már csak pár nap van hátra…

• Szülés előtt megváltozik az anya arca, bőre, szája, hangszíne.

• Ha váratlanul laza széklete volt, nagyjából tizenkét óra múlva elkezdődik a tágulási szakasz.

• Ha a fájásokról még képes bármi is elvonni a figyelmét, akkor azok még csak jósló jellegűek.

• Ha a kismamának már nincs kedve sehova se menni, még telefonálni sincs ereje: közeleg a szülés.

• Ha jó étvágya van a kismamának, még várunk néhány napot.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top