Család

Gyógyítsd a gyereket természetesen!

Örök szabály, hogy jobb a bajt megelõzni, mint kezelni. Ez fõként a gyermekre igaz. Élete elsõ tíz évében számtalan enyhébb és súlyosabb fertõzésen esik át a csöppség, míg immunrendszere nem tud elegendõ antitestet termelni.
 

Cikkünk szerzője
Kotroczó Anikó kismama- és babajóga-oktató, dúla szakértőnk.

• Anikótól itt kérdezhetsz! »

Ahhoz, hogy erős legyen a szervezete, már a csecsemőkortól kezdve figyelni kell néhány alapvető dologra.

• Az anyatejnél jobb dolgot nem kaphat a baba, így törekedj arra, hogy a szoptatás zavartalan legyen.
• Sokat legyen a gyermek friss levegőn!
• Aludjon nyitott ablaknál! Ez persze nem a hideg időre vonatkozik.
• Fontos, hogy már gyerekkorban hozzászokjon a mozgáshoz, így erős és ellenálló lesz a betegségekkel szemben. A babajógát például már hathetes kortól el lehet kezdeni.
• A táplálkozásnak igen nagy jelentősége van, ezért figyelj arra, hogy változatos ételt biztosíts csemetéd számára.

Tipp: Az anyatej serkentésére kiváló hatású a kecskeruta nevű gyógynövény, amelyet forrázattal kell elkészíteni a következőképpen: egy teáskanálnyi teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig. Ezután szűrd le, és még melegen fogyaszd el. Ebből a napi ajánlott mennyiség legalább egy liter.

Néhanapján azonban mindenkit utolér egy-egy vírusos vagy bakteriális fertőzés, amelyre célszerű a természet patikájából megoldást keresni. A népgyógyászatban rengeteg természetes orvosságot találunk, amelyek használata szerencsére ismét kezd elterjedni. A következőkben a leggyakrabban előforduló gyermekbetegségekre szeretnék természetes praktikákat ajánlani. Azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ezek az eljárások javarészt az orvosi ellátás kiegészítésére szolgálhatnak, nem pedig annak helyettesítésére.

Álmatlanság/nyugtalan alvás

Manapság a gyermekek körében is igen sokszor alakul ki az álmatlanság. Ebben az esetben kiváló hatású az alvópárna, amely nyugtató hatású gyógynövényeket tartalmaz, amelyek illatát a gyermek belélegzi az alvás folyamán.

A következő keverékre van szükség:

• 50 g macskagyökér
• 50 g kamillavirág
• 50 g zsályalevél
• 50 g rozmaringlevél
• 20 g citromfű
• 20 g orbáncfű

A gyógynövényeket keverd össze, és varrd egy kispárnahuzatba. Helyezd a kispárna alá, és kéthavonta tegyél bele friss gyógynövényt.

 

Bárányhimlő

Tipp: Mivel vírusfertőzésről van szó, így javaslom a grépfrút magjából készült olajos kivonatot, amely bizonyítottan hatásos vírus- és baktériumölő.

Vírus okozta cseppfertőzéssel terjedő betegség, amely lázzal és hólyagos kiütéssel jár. A kiütések csoportosan jelennek meg, és nagyon viszketnek. Jó diagnosztikai jel lehet, hogy a fejbőrön mindig megjelennek a hólyagok. A viszketést hatékonyan csillapítja a bodzavirágból készült főzet. Szivaccsal jó alaposan be kell kenni a bőrön lévő kiütéseket.
Nagyon fontos, hogy a gyermek sok folyadékot igyon, főleg a magas C-vitamin-tartalmú italok alkalmasak erre, mint a sárgarépából, céklából, citrusfélékből készült levek.

Fülfájás

Többnyire enyhébb gyulladás okozza, ám ha nem kezeljük, akár középfülgyulladás is kialakulhat. Esetenként láz is kíséri. Fontos ilyenkor az orvosi vizsgálat!
Figyelj arra, hogy a gyermek fülét tartsd melegen!

A következő fülcsepp használata segíthet: 1-2 kövirózsalevélből kipréseljük a levét (összezúzással), majd szemcseppentővel kicsit meglangyosítva becseppentjük a fülbe.

 

Influenza

A vírusos influenza cseppfertőzéssel terjed.
Tünetei: fejfájás, levertség, láz, végtagfájdalom, nátha, köhögés. A szövődmények elkerülése végett érdemes orvoshoz fordulni. Általában tüneti kezelés történik, így az ágynyugalom, a forró tea és a gyümölcslevek fogyasztása nélkülözhetetlen. Az immunrendszer erősítése influenzajárványok idején igen fontos.

Javaslom a kasvirágszirupot (Echinacin szirup), amely leginkább a felső légutak ellenálló képességét fokozza. Amennyiben a gyermek nem allergiás a méhkaptár termékeire, úgy ajánlom a propoliszt, amely gazdag vitaminban és ásványi anyagokban, valamint vírus-, baktérium- és gyulladásellenes hatású. Napi 2-3 szem propoliszos kockacukor vagy propoliszos méz fogyasztása javasolt.

Köhögés

Tipp: Cukros hagymalé, mely kiváló háziszer a köhögés csillapítására. Hozzávalók: 2 hagyma és 250 g barna cukor. Elkészítése: A hagymát hámozd meg, szeleteld fel, és a szeleteket egy befőttesüvegben rétegesen helyezd el. Ezután szórd meg a barna cukorral, és zárd le az üveget. Helyezd el a meleg sütőben, és az így képződött léből napi két teáskanálnyit adj gyermekednek.

Talán a legáltalánosabb tünet a gyermekek körében. Rengeteg természetes megoldást találhatunk az enyhítésére.

A lándzsásútifű-tea kiváló hatású a köhögés csillapítására. Egy púpozott kiskanál teafüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel, majd fél perc után leszűrjük. Naponta több csészével kortyolgasson el a gyermek, lehetőleg minél melegebben.

Száraz köhögés esetén két evőkanálnyi fehérmályva-gyökeret 4 dl vízben áztass 6-8 órán keresztül, majd szűrd le nagy lyukú szűrőn, és egy nap alatt 2-3 adagra osztva itasd meg a gyerkőccel.

A kakukkfű szintén kiváló hatású a köhögés ellen. Timoltartalma legalább 50-szer erősebb antibakteriális hatású, mint a fenol.

Megfázás

A megfázás a szervezet kismérvű általános vagy helyi lehűlése. A legtöbb megfázásos betegség vírusos eredetű.
Ha a megfázás torokfájással is jár, a következő teakeverék fogyasztását ajánlom: hársfavirág és kamillavirág 1:1 arányú keveréke. Elkészítése: 1 teáskanálnyi teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 5 perc áztatás után szűrd le, s amikor már nem túl forró, tegyél bele mézet. Ez a teakeverék aktiválja a szervezet öngyógyító folyamatait, hatóanyagai nyugtatják a gyulladást és oldják a lerakódott váladékot.


 

Nátha

Tipp: Vöröshagymatea a nátha ellen. A vöröshagyma összevágott külső leveleit forrázd le, és 10 perc állás után lehet is fogyasztani.

Kitűnő antibiotikus háziszere a fokhagyma és a hagyma. Alkalmazható megelőzésként is, de amikor kialakult a betegség, szintén jó hatású, akár inhalálásként.
A forró lábfürdő fokozza az orr és a garat környékének vérkeringését. Ezáltal gyorsabban elmúlik a megfázás. Egy lavórba olyan forró vizet önts, amilyet a gyermek elbír, majd tegye bele mindkét lábát, egészen a lábszáráig. 5-10 perc lábáztatás után szárazra töröljük a lábat. A hatást fokozhatod, ha ágyba dugod a picit. A lábáztatáskor figyelj oda arra, hogy amikor kezd kihűlni a víz, tölts utána meleget.

Az általam említett eljárásokat alkalmazhatod az orvos által felírt gyógyszerek mellett is, gyorsítják a gyógyulást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top