Család

A kötelezõ és az önkéntes védõoltások

Tavaly megváltozott Magyarországon az oltási rend, a korábbi húsz védõoltás helyett csupán tizenegy tûszúrást kell kibírniuk a kicsiknek. Az új oltóanyagoknak számos elõnyük van, de az oltásokra így is fel kell készülni.

Sokan úgy megyünk a gyereket beoltatni, hogy fogalmunk sincs, hogy tulajdonképpen mit kap a gyerek és milyen reakciók várhatók a szúrást követően. A másik véglet pedig a túlaggódó szülő, aki kétlexikonnyi tudományos szöveget olvasott már el az oltásról, és természetesen a legvadabb szövődményektől tart. Mint a legtöbb esetben, itt is az arany középút a legjobb megoldás: felkészülten, de nem az egész orvosi kamarát túlszárnyalva akarjuk az oltást levezényelni.

A kötelezők

Az új oltási rend

• 0–6 hét BCG
• 2 hónap Di-Per-Te + IPV + Hib
• 3 hónap Di-Per-Te + IPV + Hib
• 4 hónap Di-Per-Te + IPV + Hib
• 15 hónap MMR
• 18 hónap Di-Per-Te + IPV + Hib
• 6 év Di-Per-Te + IPV
• 11 év MMR
• 14 év hepatitis B

 

Az oltások magyarázata:

BCG

A tuberkulózis, más néven gümőkor elleni oltást már a kórházban megkapja az újszülött, rendszerint a bal vállba. Úgy 4-6 hét elteltével az oltás helye megered, kisebb piros duzzanat vagy seb jelentkezik. Ez fokozatosan eltűnik, esetleges gyenge váladékozása esetén nem kell aggódni. Helyén halvány folt marad. Féléves korban ellenőrzik, hogy a heg megjelent-e, és ha nem, újraoltást végeznek.
Hevesebb oltási reakció esetén a nyakon vagy a hónaljban a nyirokcsomók duzzanatát lehet érezni. Ha ezek kifakadnak vagy bevörösödnek, orvoshoz kell fordulni.

• Hib

Agyhártyagyulladás és krupp elleni oltás, és amit 3, 4 és 18 hónapos korban megismételnek. Az első oltás általában nem okoz heves reakciót, de esetenként hőemelkedés tapasztalható az oltást követő 24-48 órában.

Hasznos tippek az oltáshoz

• A szülő mindenképpen legyen ott a szobában az oltás beadásakor. Ha a kicsi még szopik, jól jöhet egy gyors szoptatás oltás után.
• Tereljük el a gyermek figyelmét – természetesen életkorának megfelelően. Egy kis mese kitalálásával, mély légzésre ösztönzéssel.
• Legyünk őszinték, segítőek, ne mutassunk se sajnálatot, se bűntudatot. Érezzünk együtt a gyerekkel, de nem kell túlaggódni a szúrást.
• A vigasztalást se kell túlzásba vinni, mert ettől a gyerek általában még idegesebb lesz.

• Di-Per-Te

Három betegség ellen ad védettséget: diftéria (torokgyík), pertussis (szamárköhögés) és tetanusz (merevgörcs). 1954-ben tették kötelezővé. A kombinált oltóanyag beadásának háromszori ismétlése alapimmunitást eredményez, azonban a teljes védettség érdekében 3, illetve 6 éves korban az oltást megismétlik. A 11 éves korban történő emlékeztető oltás alkalmával a kombinált oltóanyag már csak a diftéria és a tetanusz elleni védekezést szolgálja.

Az oltást általában 24-48 órán belül enyhe tünetek követik. Hőemelkedés, láz, amit csillapítani és rendszeresen ellenőrizni kell. Mivel a gyógyszeres csillapítás csak 4-6 óránként ismételhető, súlyosabb esetekben szükség lehet vizes borogatásra vagy hűtőfürdőre. A láz gyógyszeres csökkentése esetén ajánlott a körkörös lázcsillapítás, amikor két különböző hatóanyaggal rendelkező lázcsillapító terméket alkalmazunk felváltva.

Például a Germicid, illetve a nyugtatókomponenssel is rendelkező, csak receptre kiváltható Germicid C kúp kombinálva Panadol vagy Nurofen szuszpenzióval. A Panadol 3 hónapos kortól, a Nurofen 6 hónapos kortól vagy 7 kg-os testsúly elérését követően adható.

Néhány csecsemőnél a pertussiskomponens iránti túlzott érzékenység figyelhető meg. Ekkor az oltást heves oltási reakció, 40 fok feletti láz követi. Ilyenkor a Di-Per-Te hármas oltás ellenjavallt, helyette Di-Te Forte oltóanyagot alkalmaznak. Erről a gyermekorvos dönt a tünetek mérlegelése után. Esetenként apró, fájdalmatlan duzzanat tapintható a szúrás pontja körül, amelynek felszívódása akár hónapokig is tarthat. Különösebb kezelést nem igényel. Ha az oltás helye fáj, hideg vizes borogatással lehet enyhíteni.

Hogyan készítsük fel a gyereket és magunkat?

• A kétévesnél idősebb kicsiknek közvetlenül az oltás előtt mondjuk el, hogy mi fog történni, milyen érzés lesz, és miért fontos, hogy így történjen.
• Az érzéstelenítő hatású krémek használata nem szerencsés, de a különösen ideges természetű vagy félős kicsiknél megfontolandó ez a lehetőség.
• Lehet, hogy félelmetesnek tűnik, de a nagyméretű tűk kisebb fájdalmat okoznak, mint a rövidebbek. A hosszabb tűk nagyobb valószínűséggel hatolnak át az izmokon, és így kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget okoznak.

 

• IPV

A járványos gyermekbénulás elleni vakcina. A régi oltási rend szerint a Sabin-csepp 2006-ban megszűnt, helyette az IPV oltás szerepel a kombinált hatóanyagokban. Különösebb oltási reakciót nem okoz.

• MMR

Kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltás. Igen ritkán figyelhetők meg oltási reakciók, általában 5-10 nappal a szúrás után láz és kiütés jelentkezhet. A lázat csillapítani kell, a kiütések maguktól elmúlnak.

• Hepatitis B

Fertőző májgyulladás ellen adják. Ez a májrák leggyakoribb oka.

Önkéntesen kérhető egyéb védőoltások

A gyermek a tanácsadások során minden szükséges kötelező védőoltást megkap. Lehetőség van azonban egyéb védőoltások adására is, melyeket az orvossal receptre felíratva lehet kérni, majd az orvossal beadatni.

A témában kérdezd szakértőnket!
Dr. Kardos Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász »

Szólj hozzá a fórumokhoz!
Védőoltások »
Kötelező védőoltás megtagadása »
Védőoltás vizitdíjjal? »

További hasznos információ
www.antsz.hu
• Dr. Martin Hirte: Védőoltásokról pró és kontra
• Budai József – Nyerges Gábor: Védőoltások
• Dr. Randall Neustaedter: Véd-e az oltás?

• Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen

– A Meningococcus baktérium által okozott betegség klinikailag két formában jelentkezhet: agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A két forma gyakran együtt jelentkezik. E baktériumnak több típusa van (A, B, C, Y stb.), Magyarországon a leggyakoribb a B és a C, évente 20-100 ilyen megbetegedés fordul elő. Kétféle védőoltással létezik ellene: az ún. poliszacharid vakcinák, melyek az A és C típus ellen védenek (2 évesnél idősebbek számára adhatók, a védettség időtartama kb. 3 év, a védettséghez elég egyetlen oltás), és az ún. konjugált vakcinák (2 évesnél fiatalabbaknak is adhatók, hatásuk hosszabb, de csak a C típus ellen védenek, 1 éves kor alatt 2 vagy 3 oltás szükséges a védettség megszerzéséhez).

 

• Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen

– Fertőzött kullancs csípésével terjedő agyvelőgyulladás ellen véd az oltás, mely 18 hónapos kor után bármikor adható. Három oltás szükséges a védettség megszerzéséhez. A folyamatos védelem 3 évente egy emlékeztető oltással érhető el.

• Bárányhimlő ellen

– A bárányhimlő ismert gyermekkori megbetegedés, amely különösebb kezelés nélkül is spontán lezajlik. Kis számban előfordulhatnak szövődményei is, de normál lefolyás mellett is okoz kellemetlen napokat a gyermeknek. Krónikus betegségben szenvedőkben súlyosabb megbetegedés is kialakulhat. A védőoltás egyetlen oltásból áll, amely 9 hónapos kor után bármikor beadható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top