Család

Terhességi vizsgálatok

Ne érezzük fárasztó kötelességnek, hogy a várandósság alatt folyton vizsgálatokra kell mennünk. Minden egyes papír, amit a terheskönyvhöz csatolunk, biztosíték, hogy a kisbabánk egészségesen fog majd megszületni.

Mikor menjünk először nőgyógyászhoz?

Ideális esetben akkor, amikor még csak a terveinkben, álmainkban létezik a kis élet. Érdemes vér- és vizeletvizsgálaton is átesni, vitaminkészleteinket feltölteni, fokozatosan áttérni az egészséges életmódra. Letenni a cigarettát, abbahagyni az éjszakai tivornyázást, és készülődni a várandósságra.
A modern terhességi tesztek nagyon hamar kimutatják a terhességet, amint pozitív a teszt, forduljunk orvoshoz. Egyéb esetben a menses kimaradása után két héttel, de legkésőbb a második menses kimaradása után jelentkezzünk be vizsgálatra. Ekkor az orvos azonnal kér egy vizeletvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon a terhességről, és hogy megállapítsa, nem túl magas-e a cukor- és fehérjeszint. Elküld minket vérvizsgálatra is (vérkép és vércsoport-megállapítás, ellenanyagszűrés). Hüvelyi vizsgálattal megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből tud következtetni a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz a hüvelyfertőzések felderítésére, elvégzi a rákszűrést.

Fontos! Egészséges terhesség esetén a nőgyógyászunkhoz havonta egyszer kell menni, és vinni az újabb és újabb vizsgálati eredményeket, hogy azokat kiértékelje.

Bejelentkezés a védőnőhöz

Fontos!
Legkésőbb a 12. hét előtt kikérjük a terheskiskönyvet, különben nem leszünk jogosultak a szülési segélyre!

Sok értékes tanácsot adhat a védőnő, és emellett az adminisztratív teendőket is ő végzi. Az orvosunktól kapunk egy leletet a terhesség tényéről és nagyságáról, ezzel forduljunk a lakhely szerinti védőnőhöz. Felveszik az adatainkat, megkapjuk a kiskönyvet, és innentől kezdve a védőnő is nyomon követi, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnünk. Elküld minket háziorvoshoz, aki a belgyógyászati állapotot és a vérnyomást ellenőrzi. Fogorvosi vizsgálat is szükséges, lehetőleg már az első harmadban.

Első ultrahangvizsgálat

Az első trimeszterben elvégzik az ún. kora terhességi vizsgálatot. Megállapítják a várandósság tényét, valamint hogy nincs-e szó méhen kívüli terhességről. Meghatározható a magzat kora, a méhlepény helye és állapota, kimutatható az ikerterhesség és kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség.

12. heti ultrahang

Hüvelyi ultrahangvizsgálat során a nyaki redő vastagságát mérik, mely 3 mm alatt tekinthető normálisnak. Ellenőrzik a terhesség korát, és amennyiben a menses szerint számított és az ultrahanggal mért terhességi kor között jelentős különbség van, a továbbiakban ezen mérés alapján számítják a terhességet. Megnézik a végtagbimbók meglétét, a gerinc állapotát. Korszerű gépekkel már ebben a korban is felfedezhető pl. a nyúlajak és a farkastorok.

Laborvizsgálatok – terhesség során legalább három alkalommal!

• Teljes vérkép: a rendszeres vérképellenőrzéssel nyomon követhető a vörösvértestek, a hemoglobin (vérfesték), hematokrit (a vér alakos elemeinek és a plazma térfogatának aránya) csökkenésének mértéke, így szükség esetén vaspótlás kezdhető el.

• Teljes vizeletvizsgálat: a veseműködés ellenőrzését, valamint a különböző fertőzések kiszűrését célozza. Ajánlott havonta elvégeztetni, hiszen a vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxémia időben történő felismerése miatt. Amennyiben a vizeletben fehérje jelenik meg és magas vérnyomással társul, 24 órás vizeletgyűjtés javasolt.

• Vércsoport- és Rh-vizsgálat: az Rh-negatív anyáknál különösen fontos a mérés!

16. héten – AFP- és hepatitisszűrés

Vérvétel, mely a magzat által termelt alfa-fetoprotein mennyiségét szűri. Magas AFP-érték ikerterhességre, velőcső-záródási rendellenességre, ritkán kóros terhességre utalhat. Alacsony értéknél Down-szindróma merülhet fel.

Fontos! Az AFP-vizsgálat szűrő jellegű, tehát az átlagtól eltérő értékek nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot, hanem csupán további vizsgálatokat tesznek szükségessé. Ez jelenti a genetikai vizsgálatot, mely ultrahang- és magzatvízvizsgálatból áll.

Az AFP-vel egyszerre végzik a hepatitisszűrést is, melynek eredménye a születendő magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, szülés után az újszülöttet be kell oltani.

16–18. hét – Magzatvízvizsgálat

További genetikai vizsgálatok
Azoknál a nőknél, ahol családban már előfordult kromoszóma-rendellenesség, vagy született már kromoszóma-rendellenességgel gyermek, illetve 40 év felett további vizsgálatok ajánlottak.
A 9–10. héten, a kialakuló lepény területéről vett szövetminta preparálása után képet kap az orvos a gyerek neméről, kromoszómaképéről, illetve az esetleges rendellenességekről. Ezt a vizsgálatot mindig megelőzi genetikai tanácsadás.

Kiknek javasolják?
– 35 év feletti nőknek, mert ekkor már nagyobb a kockázata, hogy a gyerek Down-kóros lesz.
– Akiknek a családjában előfordult Down-kór, nyitott hátgerinc, vérzékenység vagy izomsorvadás.
– Akiknél a szűrővizsgálat magas AFP-szintet mutat.
– Akik már szültek fogyatékos gyereket.

Hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, amiből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. Előtte ultrahangvizsgálatot végeznek a magzat és a méhlepény helyzetének meghatározására. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát.

18. hét – Genetikai ultrahang

Ma már kötelezővé előlépett ultrahangvizsgálat, melynek eredményét összevetik az AFP eredményével. Amennyiben a magzat fekvése kedvező, láthatók a koponyacsontok, agystruktúra, kisagy, gerinc, szívüregek, rekeszizom, gyomor, húgyhólyag, végtagok.

24–26. héten – Terhességi cukorbetegség szűrése

Kétféle módszerrel szűrik: először éhgyomri vércukorszintet mérnek, majd egy óra múlva egy zsemle és 1,5 dl tej elfogyasztása után újra megnézik a vércukorszintet.
Másik módszer szerint az éhgyomri vérvétel után meg kell inni 75 gramm glükózt tartalmazó vizet, és két óra múlva újra vércukorszintet határoznak meg. Ha ez magasabb mint 7,8 mmol/l, akkor terhességi cukorbetegségről van szó, melyet a megfelelő centrumokban kell kezeltetni.

Tippünk:
Nézz be a Születés Hete mozgalom honlapjára is! Megismerkedhetsz alternatív szülési módokkal, tanácsokat, tippeket kaphatsz!
Katt ide! »

Kérdezd a témában szakértőinket!
Dr. Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász »
Kotroczó Anikó kismama- és babajóga- oktató, dúla »

28–30. héten – Ultrahangvizsgálat

A hangsúlyt a növekedési zavarok felismerésére fordítják: a magzatok a 20. hétig egyformán növekszenek, a különbségek ezután jelennek meg, melyek egy része már 30 hetesen felismerhető. A növekedésbeli elmaradás okai között a genetikai meghatározottságon kívül a lepény működésének elégtelensége jelentheti. Ugyancsak ekkor szűrik a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességeket. Ha a baba „megfelelő szögben” helyezkedik el, ebben a korban már biztonsággal meg lehet mondani a nemét.

36. héttől – CTG-vizsgálat

A 36. héttől érett terhességről beszélünk. A kardiotokográfiás vizsgálat a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Figyelmeztet a méhlepény elváltozásaira, és a magzat állapota is jól követhető. A 36. héttől hetente, a 38. héttől hetente kétszer javasolt.

Hüvelyváladék-vizsgálat

Időpontjáról a vélemények megoszlanak. Ismert, hogy az újszülöttkori szepszisek („vérmérgezések”) döntő többségéért a Streptococcus agalactiae nevű kórokozó felelős, mely a nők kb. 30%-ának a hüvelyflórájában jelen van. Panaszt, betegséget nem okoz. Jelentősége abban áll, hogy szülés során a magzat fertőződhet. Ennek megelőzésére a hüvelyváladékot vizsgálják, és ha az anya fertőzött, akkor antibiotikumos kezelést alkalmaznak. A vizsgálatot lehet a harmadik trimeszter elején (a 26. héten) vagy a vége felé is (a 36. héten) végezni. A korán végzett vizsgálat hátránya, hogy negatív esetben a terhesség végéig még történhet fertőződés, a későn végzett esetben pedig az, hogy koraszülés esetén nincs információnk, a koraszülöttek pedig fokozottan ki vannak téve a fertőzéses szövődményeknek.

38. héten – Ultrahangvizsgálat

A magzat nagyságát, fekvését, a placenta állapotát és a magzatvíz mennyiségét vizsgálják. Farfekvéses magzatok esetében a 37–38. terhességi héten lehet megkísérelni a külső megfordítást.

További felmerülő vizsgálatok – veszélyeztetetteknek

• Állatokkal foglalkozó nőknél a toxoplazma-vizsgálat javasolt. A betegség állatokról, elsősorban macskáról terjed át az emberre, vetélést, fejlődési rendellenességet okozhat.
• Akinél többször előfordult vetélés a terhesség elején, annál érdemes progeszteronvizsgálatot végezni. Ez a sárgatest-elégtelenségről adhat felvilágosítást.
• OPT (= oxitocinprovokációs teszt) = OTT (= oxitocinterheléses teszt). A lepényelégtelenség kimutatására szolgál. Lényege, hogy infúziós pumpával méhösszehúzót (oxitocint) adagolnak. Az így létrejött méhösszehúzódások alatt a lepény keringése romlik, így megítélhető annak „tartaléka”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top