Terhességi vizsgálatok

Terhességi vizsgálatok
Ne érezzük fárasztó kötelességnek, hogy a várandósság alatt folyton vizsgálatokra kell mennünk. Minden egyes papír, amit a terheskönyvhöz csatolunk, biztosíték, hogy a kisbabánk egészségesen fog majd megszületni.
Írta: Vályi-Nagy Erika2007. 12. 07. Család rovat 

Mikor menjünk először nőgyógyászhoz?

Ideális esetben akkor, amikor még csak a terveinkben, álmainkban létezik a kis élet. Érdemes vér- és vizeletvizsgálaton is átesni, vitaminkészleteinket feltölteni, fokozatosan áttérni az egészséges életmódra. Letenni a cigarettát, abbahagyni az éjszakai tivornyázást, és készülődni a várandósságra.
A modern terhességi tesztek nagyon hamar kimutatják a terhességet, amint pozitív a teszt, forduljunk orvoshoz. Egyéb esetben a menses kimaradása után két héttel, de legkésőbb a második menses kimaradása után jelentkezzünk be vizsgálatra. Ekkor az orvos azonnal kér egy vizeletvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon a terhességről, és hogy megállapítsa, nem túl magas-e a cukor- és fehérjeszint. Elküld minket vérvizsgálatra is (vérkép és vércsoport-megállapítás, ellenanyagszűrés). Hüvelyi vizsgálattal megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből tud következtetni a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz a hüvelyfertőzések felderítésére, elvégzi a rákszűrést.

Fontos! Egészséges terhesség esetén a nőgyógyászunkhoz havonta egyszer kell menni, és vinni az újabb és újabb vizsgálati eredményeket, hogy azokat kiértékelje.

Bejelentkezés a védőnőhöz

Fontos!
Legkésőbb a 12. hét előtt kikérjük a terheskiskönyvet, különben nem leszünk jogosultak a szülési segélyre!
Sok értékes tanácsot adhat a védőnő, és emellett az adminisztratív teendőket is ő végzi. Az orvosunktól kapunk egy leletet a terhesség tényéről és nagyságáról, ezzel forduljunk a lakhely szerinti védőnőhöz. Felveszik az adatainkat, megkapjuk a kiskönyvet, és innentől kezdve a védőnő is nyomon követi, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnünk. Elküld minket háziorvoshoz, aki a belgyógyászati állapotot és a vérnyomást ellenőrzi. Fogorvosi vizsgálat is szükséges, lehetőleg már az első harmadban.


Első ultrahangvizsgálat

Az első trimeszterben elvégzik az ún. kora terhességi vizsgálatot. Megállapítják a várandósság tényét, valamint hogy nincs-e szó méhen kívüli terhességről. Meghatározható a magzat kora, a méhlepény helye és állapota, kimutatható az ikerterhesség és kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség.

12. heti ultrahang

Hüvelyi ultrahangvizsgálat során a nyaki redő vastagságát mérik, mely 3 mm alatt tekinthető normálisnak. Ellenőrzik a terhesség korát, és amennyiben a menses szerint számított és az ultrahanggal mért terhességi kor között jelentős különbség van, a továbbiakban ezen mérés alapján számítják a terhességet. Megnézik a végtagbimbók meglétét, a gerinc állapotát. Korszerű gépekkel már ebben a korban is felfedezhető pl. a nyúlajak és a farkastorok.

Laborvizsgálatok – terhesség során legalább három alkalommal!

• Teljes vérkép: a rendszeres vérképellenőrzéssel nyomon követhető a vörösvértestek, a hemoglobin (vérfesték), hematokrit (a vér alakos elemeinek és a plazma térfogatának aránya) csökkenésének mértéke, így szükség esetén vaspótlás kezdhető el.

• Teljes vizeletvizsgálat: a veseműködés ellenőrzését, valamint a különböző fertőzések kiszűrését célozza. Ajánlott havonta elvégeztetni, hiszen a vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxémia időben történő felismerése miatt. Amennyiben a vizeletben fehérje jelenik meg és magas vérnyomással társul, 24 órás vizeletgyűjtés javasolt.

• Vércsoport- és Rh-vizsgálat: az Rh-negatív anyáknál különösen fontos a mérés!
16. héten – AFP- és hepatitisszűrés

Vérvétel, mely a magzat által termelt alfa-fetoprotein mennyiségét szűri. Magas AFP-érték ikerterhességre, velőcső-záródási rendellenességre, ritkán kóros terhességre utalhat. Alacsony értéknél Down-szindróma merülhet fel.

Fontos! Az AFP-vizsgálat szűrő jellegű, tehát az átlagtól eltérő értékek nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot, hanem csupán további vizsgálatokat tesznek szükségessé. Ez jelenti a genetikai vizsgálatot, mely ultrahang- és magzatvízvizsgálatból áll.

Az AFP-vel egyszerre végzik a hepatitisszűrést is, melynek eredménye a születendő magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, szülés után az újszülöttet be kell oltani.

16–18. hét – Magzatvízvizsgálat

További genetikai vizsgálatok
Azoknál a nőknél, ahol családban már előfordult kromoszóma-rendellenesség, vagy született már kromoszóma-rendellenességgel gyermek, illetve 40 év felett további vizsgálatok ajánlottak.
A 9–10. héten, a kialakuló lepény területéről vett szövetminta preparálása után képet kap az orvos a gyerek neméről, kromoszómaképéről, illetve az esetleges rendellenességekről. Ezt a vizsgálatot mindig megelőzi genetikai tanácsadás.
Kiknek javasolják?
– 35 év feletti nőknek, mert ekkor már nagyobb a kockázata, hogy a gyerek Down-kóros lesz.
– Akiknek a családjában előfordult Down-kór, nyitott hátgerinc, vérzékenység vagy izomsorvadás.
– Akiknél a szűrővizsgálat magas AFP-szintet mutat.
– Akik már szültek fogyatékos gyereket.

Hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, amiből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. Előtte ultrahangvizsgálatot végeznek a magzat és a méhlepény helyzetének meghatározására. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát.

18. hét – Genetikai ultrahang

Ma már kötelezővé előlépett ultrahangvizsgálat, melynek eredményét összevetik az AFP eredményével. Amennyiben a magzat fekvése kedvező, láthatók a koponyacsontok, agystruktúra, kisagy, gerinc, szívüregek, rekeszizom, gyomor, húgyhólyag, végtagok.

24–26. héten – Terhességi cukorbetegség szűrése

Kétféle módszerrel szűrik: először éhgyomri vércukorszintet mérnek, majd egy óra múlva egy zsemle és 1,5 dl tej elfogyasztása után újra megnézik a vércukorszintet.
Másik módszer szerint az éhgyomri vérvétel után meg kell inni 75 gramm glükózt tartalmazó vizet, és két óra múlva újra vércukorszintet határoznak meg. Ha ez magasabb mint 7,8 mmol/l, akkor terhességi cukorbetegségről van szó, melyet a megfelelő centrumokban kell kezeltetni.

Tippünk:
Nézz be a Születés Hete mozgalom honlapjára is! Megismerkedhetsz alternatív szülési módokkal, tanácsokat, tippeket kaphatsz!
Katt ide! »

Kérdezd a témában szakértőinket!
Dr. Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász »
Kotroczó Anikó kismama- és babajóga- oktató, dúla »
28–30. héten – Ultrahangvizsgálat

A hangsúlyt a növekedési zavarok felismerésére fordítják: a magzatok a 20. hétig egyformán növekszenek, a különbségek ezután jelennek meg, melyek egy része már 30 hetesen felismerhető. A növekedésbeli elmaradás okai között a genetikai meghatározottságon kívül a lepény működésének elégtelensége jelentheti. Ugyancsak ekkor szűrik a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességeket. Ha a baba „megfelelő szögben” helyezkedik el, ebben a korban már biztonsággal meg lehet mondani a nemét.

36. héttől – CTG-vizsgálat

A 36. héttől érett terhességről beszélünk. A kardiotokográfiás vizsgálat a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Figyelmeztet a méhlepény elváltozásaira, és a magzat állapota is jól követhető. A 36. héttől hetente, a 38. héttől hetente kétszer javasolt.

Hüvelyváladék-vizsgálat

Időpontjáról a vélemények megoszlanak. Ismert, hogy az újszülöttkori szepszisek („vérmérgezések”) döntő többségéért a Streptococcus agalactiae nevű kórokozó felelős, mely a nők kb. 30%-ának a hüvelyflórájában jelen van. Panaszt, betegséget nem okoz. Jelentősége abban áll, hogy szülés során a magzat fertőződhet. Ennek megelőzésére a hüvelyváladékot vizsgálják, és ha az anya fertőzött, akkor antibiotikumos kezelést alkalmaznak. A vizsgálatot lehet a harmadik trimeszter elején (a 26. héten) vagy a vége felé is (a 36. héten) végezni. A korán végzett vizsgálat hátránya, hogy negatív esetben a terhesség végéig még történhet fertőződés, a későn végzett esetben pedig az, hogy koraszülés esetén nincs információnk, a koraszülöttek pedig fokozottan ki vannak téve a fertőzéses szövődményeknek.

38. héten – Ultrahangvizsgálat

A magzat nagyságát, fekvését, a placenta állapotát és a magzatvíz mennyiségét vizsgálják. Farfekvéses magzatok esetében a 37–38. terhességi héten lehet megkísérelni a külső megfordítást.

További felmerülő vizsgálatok – veszélyeztetetteknek

• Állatokkal foglalkozó nőknél a toxoplazma-vizsgálat javasolt. A betegség állatokról, elsősorban macskáról terjed át az emberre, vetélést, fejlődési rendellenességet okozhat.
• Akinél többször előfordult vetélés a terhesség elején, annál érdemes progeszteronvizsgálatot végezni. Ez a sárgatest-elégtelenségről adhat felvilágosítást.
• OPT (= oxitocinprovokációs teszt) = OTT (= oxitocinterheléses teszt). A lepényelégtelenség kimutatására szolgál. Lényege, hogy infúziós pumpával méhösszehúzót (oxitocint) adagolnak. Az így létrejött méhösszehúzódások alatt a lepény keringése romlik, így megítélhető annak „tartaléka”.

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3

Ki tud többet Jézusról?

Jézus Krisztus talán a leghíresebb ember, aki valaha...
Facebook lájkok száma
Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

A fitneszladynek idén is sikerült közel kerülnie a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma370 Hozzászólások száma7
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma179
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma149
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma61 Hozzászólások száma3

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma51
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma44
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma29 Hozzászólások száma71

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem