Család

Vegetáriánus gyerekek?

Nagyon sok gyerek nem szereti a húst. Egyszerûen nem ízlik nekik. Vannak családok, ahol a szülõk vegetáriánusok, így nem is szeretnék, hogy csemetéjük húst egyen. Egészséges lehet gyermekkorban a hús nélküli életmód?

Ez a kérdés legelőször akkor jut eszünkbe, amikor gyerekünk száját összezárva, fejét ingatva nem hajlandó megenni a húst, vagy pedig amikor tudomásunkra jut, hogy valaki meggyőződésből neveli így gyermekét.






A húsmentes életmód minden korosztálynak ajánlható. Kutatások bizonyítják, hogy a zöldségevőknek kisebb az esélyük a diabéteszre, szív- és érrendszeri megbetegedésekre, rákra, reumára, sőt tovább is élnek. A túlsúlyos gyermekek száma egyre növekszik, és cukorbetegséget is gyakran diagnosztizálnak gyermekkorban. Mindez megelőzhető, ha igyekszünk gyermekünket növényevőnek nevelni.

Teljesen elhagyhatjuk a húst?

Figyelembe kell vennünk, hogy gyermekeink szervezetének másfajta igényei vannak, mint a miénknek. Sokkal nagyobb az energiaszükségletük, sokkal több kalciumra, D- és C-vitaminra van szükségük. A legfontosabb számukra a változatos étrend.

Gondoljunk mindig a közlekedési lámpákra: ha ügyelünk rá, hogy étrendünkbe piros (cékla, sárgarépa), zöld (spenót, borsó, bab) és sárga (paprika, tök, zeller) ételek kerüljenek, akkor minden fontos vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből jut szervezetünkbe. Ne felejtsünk friss salátát és gyümölcsöt vásárolni, és az sem árt, ha magokat (dió, mogyoró, mandula) is tartunk otthon.





Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj csecsemő- és gyermekgyógyász szakértőnkhöz!
• dr. Kardos Zsuzsanna » 
Gyermekkorban nem ajánlatos a szigorú vegetáriánus táplálkozás, ne hagyjuk el teljesen az állati eredetű élelmiszereket! Fontos, hogy gyermekünk mindennap kapjon tejterméket, bőségesen friss gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret vagy gabonafélét (a zabban például sok a vas), kombináljunk magas vastartalmú zöldségeket citrommal és naranccsal, és főzéshez használjunk jódozott tengeri sót.
A gyerekek még érzik, mi tesz jót szervezetüknek. Ne csodálkozzunk, ha gyermekünk sok sárgarépát rágcsál, elégítsük ki „vágyait”, hiszen valószínűleg éppen akkor sok A-vitaminra van szüksége.





Elegendő vas, hús nélkül is

Örök kérdés a vegetáriánus táplálkozást illetően: hogyan jutunk elegendő vashoz hús nélkül? Kevesen tudják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a borsó, a madársaláta vagy a brokkoli sok vasat tartalmaznak, de a szervezetünknek nehezebb belőlük kivonni. Ha azonban a salátánkra egy kis citromlevet csöpögtetünk, vagy megiszunk egy pohár narancslevet étkezéshez, sokkal több vasat juttathatunk testünkbe.
Csecsemőknél a vashiány igen hamar kialakulhat, ezért nálunk az 5. és 7. hónap körül ajánlatos húsos, krumplis főzelékfélét adni.  


Ne erőltessük!

Példaképek lehetünk gyermekeink számára a táplálkozásban, de ne kényszerítsük őket semmire! A vegetáriánus szülők biztosan elmagyarázzák gyermekeiknek, hogy miért nem kerül hús az asztalra. A legtöbbjüknek saját meggyőződésükké válik, hogy ők is csak zöldséget esznek. Jöhetnek azonban időszakok, amikor kínos lehet számukra egy grillpartin vegetáriánus kolbászt, esetleg csak salátát enni. Ilyenkor ők is mindenevőkké szeretnének válni, hogy a többiek közé tartozzanak.
Olyan is előfordulhat, hogy a gyerkőc vélt vagy valós sérelmei miatt növényevő szüleit azzal bünteti, hogy elkezd húst enni. Ilyenkor próbáljunk jó barátként viszonyulni gyermekünkhöz, ne tiltsuk el semmitől! Saját belátása szerint kell döntenie, álljunk mellette minden fejlődési szakaszában, semmi értelme fanatikusan ragaszkodni táplálkozási szokásainkhoz. Hagyjuk, hogy gyermekünk a saját tapasztalatai alapján döntse el, növényevő vagy mindenevő lesz belőle.








Ajánljuk: 
A Cafeblogon sokféle gasztronómiai blogot is találsz, közülük ajánljuk a refomrecepteket gyűjtő Zselyke blogját!
• Jó ötletekért kattints ide »
Újítsunk főzési szokásainkon!

A reformtáplálkozáshoz új főzési szokások és új alapanyagok megismerése is hozzátartozik. Próbáljuk ki ezeket!
Kóstoljuk és kóstoltassuk meg a gyerekkel a tofut, a szóját, a humuszt, a kuszkuszt, az elfelejtett csicseriborsót!
Sütéskor használjuk a magvakat, főleg a len-, a zab- és a napraforgómagokat! Újabb ízeket fedezhetünk fel együtt, és egészségesebb lesz a táplálkozás!





A témához kapcsolódó írások:
• Vegetáriánus életmód – pro és kontra »     
• Hússal vagy hús nélkül? »
• Reformáld meg az életed! »

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Vegetáriánus kisgyerek »
• Vegetáriánusok ide! » 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top