Család

Játékosan komoly helyzet a játszóterek körül

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány játszótér van közterületeinken. A régebbi játszóterek többsége viszont a „balesetveszélyes, elbontandó”, vagy a „nem megfelelõ” kategóriába tartozik.





Mikor elmegyünk egy játszótér mellett, általában nem fordul meg a fejünkben, hogy ezek a létesítmények a legfontosabb középületeink közé tartoznak. Akkor viszont, mikor a gyereket szeretnénk levinni játszani, vagy ha a lakótelepi négy fal közül akarunk egy kicsit kimozdulni egy kellemes helyet keresve, észrevesszük ezeknek a helyeknek az előnyeit és hátrányait.

A hazai játszóterek helyzetéről Joó Tibor játszótérszakértővel beszélgettünk.
Minden városban és kisebb településen nagy szükség van a gyerekek mozgásigényének kielégítésére. Emellett az is lényeges, hogy a nagyobbak, a kamaszok, és az idősebbek is találjanak lakóhelyükhöz közel egy olyan területet, ahová nyugodtan, tiszta körülmények közé kiülhetnek a szabadba. A jelenlegi helyzetre, sajnos, ez többnyire nem jellemző. A játszóterekkel foglalkozó szakértők ezért is törekszenek a változtatásokra, felújításokra.
A tavalyi év februárjában meghoztak egy olyan rendeletet, mely szigorúbb ellenőrzéseket, és rendszeres felülvizsgálatot ír elő, különös tekintettel a biztonsági szempontokra.





A játszótereken felállított játékokat a szakembereknek rendszeres időközönként meg kell vizsgálniuk, hogy megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak. Erre speciális eszközök vannak, például olyanok, melyekkel megállapítható, hogy egy gyereknek beakadhat-e a lába, karja, feje, esetleg a kabátjáról lelógó zsinór a szerkezetek egyes részeibe. A játékok csak akkor vehetők használatba, ha megfelelnek az előírásoknak, és erről az ezt vizsgáló szervezet egy tanúsítványt állított ki.

Amennyiben balesetveszélyes játékot találnak, azt el kell bontani. Jelenleg is vannak olyan szerkezetek, melyek balesetveszélyesek lehetnek. Hazánkban a játszóterek többsége még abban a korban létesült, mikor kialakításukra egészen más szabályok vonatkoztak, és a jelenlegi kortól lényegesen eltért az életszemlélet. Ezért a vizsgálatok alatt több balesetveszélyes vagy korszerűtlen mászókát találhatnak. Ilyen például a sokunk számára régről ismerős, gömb alakú fém mászóka.

Az ellenőrzés, az esetleges elbontások, a felújítások azonban nagyobb összegeket vehetnek igénybe, így a tényleges korszerűsítés sok helyen elhúzódhat, mivel a játszóterek fenntartói, tulajdonosai nem mindenhol tudnak erre nagyobb összeget áldozni. A szabályozás szerint a nem megfelelőnek értékelt eszközöket legkésőbb 2008 végéig kell az irányelvek szerint átalakítani.

A játszóterek tisztaságáról nincsenek előírások, erről a fenntartónak kell gondoskodnia.





Magyarországon az új előírások előtt is voltak biztonsági szabályok, de ezek „önkéntes jogkövetésen” alapultak, tehát csak feltételezték, hogy betartják őket. Az üzemeltetők azonban többször figyelmen kívül hagyták a szabályokat. Korábban minden évben több súlyos vagy végzetes játszótéri baleset történt az országban.

Az új játszóterekre vonatkozó szabályozást az Európai Unió összes országában bevezették. Németországban a törvények azt is előírják, hogy a játszótéren a szülőknek kell a gyerekekre ügyelni, így az esetleges balesetért nem az üzemeltető, hanem a szülő a felelős. Hazánkban és az Unió többi országában a játszóeszköz hibájából bekövetkezett balesetért az üzemeltető vagy a tulajdonos a felelős.

További információk: www.jatszopark.hu, www.jatszoter.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top