Család

Babakelengye

A romantikus filmekbõl megismert mózeskosár, hófehér babaruha és a kórházból kilépõ anyuka szélben meglebbenõ csinos szoknyája mellett nem árt egyéb dolgokról is gondoskodni.

A terhesség kilenc hónapja általában elegendő arra, hogy az anyukák megszerezzék a listát, hogy mi mindenre lesz szükségük a szülés utáni első napokban és hetekben. Első babás családoknál ebben a legtöbb segítséget a már szült rokonok és barátnők, valamint a körzetükhöz tartozó védőnők adhatják.







Szükséges iratok: a személyi igazolvány, a TAJ kártya, a kiskönyv, a házasságlevél vagy az apasági nyilatkozat.

Lényeges szempont, hogy mi kell a kórházban a babának és a mamának. A táskába a mama rakjon két-három olyan hálóinget, melyben kényelmesen érzi magát (semmi csipke és műszál!), és amelyek elöl kigombolhatók, hogy a baba érkezése után szoptatni tudjon benne.

Szüksége lesz még néhány bugyira, szoptatós melltartóra, melltartóbetétre és a szokásos kórházi tárgyakra, mint például köntös, papucs, evőeszközök, tisztálkodószerek és persze könyvek. Jól jöhet majd a mellbimbó-kezelő kenőcs és a nagyméretű intim betét is. Gátmetszés után kényelmesebben lehet ülni egy kisméretű úszógumi segítségével, így ezt is érdemes eltenni. Természetesen a fényképezőgépről sem szabad megfeledkezni.






Babaholmik


A babának nem árt néhány textilpelust magunkkal vinni. A kicsinek távozáskor kell egy körülbelül 56-os body, rugdalózó, zokni, télen harisnya, sapka, kardigán, overall és egy hordozó, esetleg egy mózeskosár.

Az otthoni élethez szükség lesz különböző bútorokra és kiegészítőkre. Alapvető a kiságy, az ehhez tartozó ágyneműgarnitúra vagy hálózsák, matrac, lepedők és fürdőlepedő. Ha van a családban kocsi, akkor szükség lesz autósülésre is. Kell még külön szennyestartó a babaruháknak és egy fedeles kuka a használt pelenkáknak. A babaápoláshoz szükséges kozmetikumokból legjobb, ha gyógyszertári készítményekkel próbálkozol.


Tanácsadókkal könnyebb

Erika (32) egy egyéves kislány édesanyja. Két lánytestvére előtte szült, így a babakelengye kiválasztásában jelentős segítséget nyújtottak.
Nővérem, aki már két gyerek anyukája, nemcsak a használt babaruhákat és eszközöket adta nekem tovább, hanem – mint megrögzött egészségmániás – ellátott tanácsokkal is, hogy mit kell figyelembe vennem használt ruha vásárlásánál.





Az „édi” cicás és macis minták a ruhákon a csecsemők számára még nem lényegesek, csak az anyukáknak. A filmbeli eszményi csecsemőkép nem mindig életszerű. A csini ruhácskák általában csak gondot okoznak. A rájuk ragasztott minták miatt nehéz gondozni és vasalni őket. A mutatós csipkék és egyéb díszek zavarhatják, vagy rosszabb esetben megsérthetik a kicsit. A turkálókban, használtan vett holmi nemcsak olcsóbb, hanem a korábban történt rendszeres mosástól már beállt a végleges méretére, így nem nyúlik tovább, testvérem szerint pedig a ruha festéséhez használt festékanyagok is régen kikoptak belőle.

A „kötelező babakelengye listán” szereplő ruhák közül nem mindent tudtam használni. Az ajánlott ingecskéket például a kislányom két percen belül feltűrte a nyakába. De volt olyan barátnőm, akinél ez vált be, és nem a mindenhol zárt rugdalózó. Már csak mint gyakorló anyuka jöttem rá, hogy a ruhákon hol legyen a gomb, elöl vagy hátul, és melyik zoknik maradnak a gyerek lábán. A szülés előtt álló anyukáknak azonban nem kell sokat izgulniuk emiatt, hiszen szinte mindenkitől babaruhákat kapnak majd ajándékba, és biztosan lesznek köztük olyan darabok is, melyek igazán használhatók.

Mikor elérkezett a szülés ideje, úgy éreztem, hogy ilyen segítséggel teljesen felkészültem. Természetesen ennek ellenére én is elfelejtettem valamit, az iratok egy részét. Nem szereztem be házasságlevelet, de ebből sem lett gond, hiszen a gyerek attól még megszületik. A hivatalos iratot pedig elég volt három hónapon belül bemutatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top