Család

A kihagyhatatlanok

Kiütések, viszketés, nyûgös gyerekek és aggódó szülõk. Emlékeinket saját gyermekünknél újra átéljük. Egyes fertõzõ gyermekbetegségek ugyanúgy hozzátartoznak ehhez a korosztályhoz, mint a játszótér, a fagylalt vagy az iskolakezdés.

Bárányhimlő








Mondd el mesével!
Egy bárányhimlős naplója






A beteg kisgyereknek számtalan szabályt kell betartania a gyógyulásért és nagyon nehéz a feladat! A bárányhimlősöknek egy kedves, színes füzet segíti a gyógyulást. A mese, egy napló a betegség kialakulásától, a tünetek pontos bemutatásán át, a gyógyulás legfontosabb feltételeiről mesél a gyerekeknek, egyszerűen, közérthetően és kedvesen. A beteg gyerek a napló bejegyzéseiből szinte magától „tanulja meg” mit tehet, és mit nem. A füzetet a háziorvosok adják a kis betegeknek a bárányhimlő diagnosztizálásakor. A pöttyös kórról egyébként egy könnyen kezelhető, hasonlóan színes és érdekes weboldal is készült, praktikus tanácsokkal, játékokkal. Kár, hogy a frissítés már nagyon régi!
www.baranyhimlo.hu

A gyermekbetegségek között ez a leggyakoribb, ráadásul azok a felnőttek is elkaphatják, akik korábban nem estek át a varicella zoster nevű vírus okozta betegségen.

Szezonálisan, a tavaszi és a téli hónapokban jelenik meg, közösségekben gyorsan terjed, cseppfertőzéssel, a fertőzöttekkel való közvetlen érintkezéssel, valamint a vírussal frissen szennyezett tárgyak használata után.

A tünetek 12-21 napos lappangási idő után jelennek meg, viszont a beteg már ezek megjelenése előtt egy-két nappal fertőz.

Jelei a jellegzetes, erősen viszkető kiütések. Ezek elsőként a törzs felső részén jelennek meg, majd onnan az egész testen elterjednek. A pöttyök először kiemelkedő, rózsaszín foltok, majd hólyagos kiütésekké válnak. Ezt kísérheti nem túl magas láz, étvágytalanság és hasfájás is. A kiütések 4-5 nap múlva maguktól kipukkannak és leszáradnak, de ügyelni kell arra, hogy a kicsi ne kaparja el azokat, mert esetleg megmaradhat a nyomuk. A viszkető kiütéseket bekenni nem szabad, enyhítésként esetleg mentolos hintőport, vagy az orvos által ajánlott készítményeket lehet alkalmazni. A bőrt tisztán és szárazon kell tartani, ezért ajánlott a zuhanyzás. A betegség lefolyási ideje egy-két hét.

Aki átesett ezen a betegségen, többé nem kapja el, mivel az egyszeri fertőzés védettséget nyújt. Veszélyeztetettek számára védőoltás kérhető. A bárányhimlő a kismamákat és a magzatukat veszélyeztetheti.

Szövődményei lehetnek a begyulladt és elfertőződött hólyagok, ritka esetben a tüdőgyulladás.






Mumpsz – járványos fültőmirigy gyulladás


Ez a betegség a nyálmirigyek fájdalmas megnagyobbodását okozza. Amennyiben felnőtt korban kapják el, a betegség más szerveket is érinthet.
Cseppfertőzéssel terjed, a levegőbe került vírusokat belélegezhetjük, valamint elkapható a fertőzött nyállal szennyezett használati tárgyakról is.

Egyszeri mumpszos betegség végleges védettséget biztosít. A fertőzést általában 5-15 éves korig kapják el a gyerekek, de felnőtt korban is támadhat. Kétéves kor alatt ritkán fordul elő. A bárányhimlőhöz hasonlóan ez is szezonális betegség, késő télen és kora tavasszal jelenhet meg, azonban a közösségekben felbukkanhat egész évben.

A mumpsz elleni védőoltást már rutinszerűen adják a gyerekeknek egy-két éves korban.

A betegségnek két-három hét a lappangási ideje, ezután jönnek elő a kellemetlen tünetek. Elsőként hidegrázás, láz, rossz étvágy és rossz közérzet lép fel, majd ezt követően 12-24 óra múlva megduzzad a nyálmirigy a fültő mögött. Mikor ez megdagad, a rágás és a nyelés fájdalmassá válik. Ekkor magas láz léphet fel. Gyógyulás során ajánlott az ágynyugalom. A nyelőcső érzékenysége miatt ajánlott elkerülni a savas italokat és a rágós ételeket.

Szövődményei ritkán lépnek fel, általában akkor, ha valaki tinédzserkora után kapja el a fertőzést. Férfiaknál a herék-, nőknél a petefészek gyulladása léphet fel. A betegség, a mirigyek duzzanata általában tíz nap alatt elmúlik.






Rubeola


A rózsahimlőnek is hívott rubeola vírus okozta betegség. Napjainkban a védőoltásnak köszönhetően csak ritkán fordul elő. Veszélyt a terhesség első három hónapjában jelent a magzat számára, azoknál a nőknél, akik nem védettek a rubeolával szemben. Tervezett terhesség előtt három hónappal korábban kérhetnek védőoltást a betegségen át nem esett nők. Amennyiben valaki nem emlékszik, hogy volt-e rubeolás, ez vérvétellel egyszerűen megállapítható.

A betegség lappangási ideje három hét is lehet. A fertőzés cseppfertőzéssel, vírusos váladékkal érintkezve terjed. Egyszeri betegség után védetté válik a rubeolával szemben a beteg, többé nem kapja el.

Tünetei elsőként a láz, a vörös szemek, a fej és torokfájás, orrfolyás. Mikor a láz elmúlik, lencsényi vagy kisebb rózsaszín foltok jelennek meg először az arcon, majd a test többi részén. A kiütések néhány óráig, de akár néhány napig is kitarthatnak. A beteg még egy hétig fertőzhet a kiütések elmúlta után. A gyógyulás alatt ajánlott a pihenés és sok folyadék fogyasztása.






Skarlát


Ezt a baktérium okozta fertőzést többször is el lehet kapni, a betegség után nem alakul ki védettség. Gyerekek és felnőttek egyaránt elkaphatják. Cseppfertőzéssel és baktériummal fertőzött használati tárgyak útján terjedhet.
Tünetei a néhány napos lappangási idő után jelentkeznek. Először magas láz, torokfájás, garatgyulladás jelentkezik. A mandulákon gennyes tüszők jelenhetnek meg, a torok skarlátvörös lesz. A bőrön sűrű, pontozott, bársonyos kiütések tűnnek fel, ezek ritkán viszketnek.

A betegséggel érdemes orvoshoz fordulni, mivel antibiotikummal jól gyógyítható. A megfelelő kezelés hatására a kellemetlen panaszok már fél-egy nap múlva múlni kezdenek. Gyógyszerek nélkül a gyógyulás elhúzódhat, és szövődmények alakulhatnak ki.

A skarlátos beteg mellett élő családtagok ki vannak téve a fertőzésnek, ezért a betegség jelentkezésekor ajánlott orvoshoz fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top