Család

A babák elsõ tapasztalatai

A bébik életük elsõ pillanataiban nem nagyon foglalkoznak a világrajövetelük keltette izgalommal. Sokkal jobban leköti õket új környezetük, és a „beavatkozások”, melyek biztonságuk és egészségük érdekében történnek.

Rögtön a születés után, és a kórházban töltött néhány nap alatt több rutinvizsgálat vár rájuk. Ezekről beszélgettünk Dr. Rákócziné Krämer Ágnes szülésznővel, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyes kórházak eljárásai között lehetnek különbségek. A beavatkozásokat azonban mindig érdemes megbeszélni az orvossal






– Mi történik a babával rögtön megszületése után?

– A legelső dolog, hogy szárazra törlik a kicsit. Ez történhet úgy is, hogy egyből a mama mellkasára vagy hasára kerül, és ott tesznek rá egy tiszta, meleg ruhát. Így alulról a mamája, felülről pedig a takaró melegíti. Ezzel a hőveszteséget kerüljük el. A baba addig 37–38 fokos melegben volt, a szülőszoba huszonöt foka pedig több mint tíz fokos különbséget jelent a számára.


– Mi a következő beavatkozás?

– Ezután gondoskodnak a köldökzsinórról. Ma már a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy ezt csak akkor kötik és vágják el, mikor a pulzáció már megszűnt, mert így a baba tulajdonképpen saját magát választja le az édesanyjáról. Korábban ez másként volt, a kibújás után rögtön elvágták a zsinórt. A mostani gyakorlat alkalmazkodik a természet pozitív hatásaihoz, szinte az „ősi ösztönökhöz”.





A gyakorlat abban is változott, hogy régebben a születés után rögtön leszívták a babák orrát, száját. Mindegy volt, hogy van e benne bőségesen váladék vagy sem, ez volt az eljárás. Ma már ez egyáltalán nem rutinszerű. A légutakban lévő magzatvíz egy része szüléskor kipréselődik, másik része felszívódik. Azonban vannak olyan esetek, mikor el kell végezni a leszívást, például akkor, ha a magzatvíz olyan baktériumot tartalmaz, mely tüdőgyulladást okoz. Ilyenkor mindenképpen ki kell tisztítani a légutakat. Amennyiben nincs semmi probléma, akkor a baba magától is kiprüsszögi, kiköhögi a vizet.

A szemcsepegtetés is az ellátás része. Azonban most már újféle szemcseppet használnak, sőt arra is van lehetőség, hogy erre ne a szülőágyon, az újszülött másodlagos ellátása során kerüljön sor, hanem a későbbi két órában.


– Mi történik még a születés utáni két órában?

– Ez a bizonyos két óra még a szülés egy szakasza. Az újszülött szempontjából ez nagyon lényeges alkalmazkodási időszak. Ha minden rendben ment a szülésnél, akkor ebben a két órában a baba a mamával van az ellátási események után. A kicsit előbb megmérik, szükség esetén megfürdetik, és persze megjelölik, kinek a babája. Ezek után az anyuka megkapja a babát, és lehetőség szerint megpróbálja megszoptatni.

– Hogyan érzi magát születés után a baba?

– A születés után nagyon éberek a gyerekek. Nemcsak a mama, hanem az ő adrenalinszintjük is elég magas. Ez szükséges ahhoz, hogy tudjanak a külvilági élethez alkalmazkodni. Az adrenalinnal és a stresszel kapcsolatban általában negatív dolgok jutnak az eszünkbe. Pedig ezeknek egy bizonyos szintje szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, és egyes védekező mechanizmusok működjenek. Ez a babáknál is így van. Az adrenalin szükséges ahhoz, hogy a kicsi a szülést jól vészelje át, és utána alkalmazkodni tudjon új környezetéhez. Az első két órában a babák éberen nézelődnek, alkalmasak arra, hogy megismerkedjenek a mamájukkal, és hogy az első szoptatás megtörténjen. Utána mély álomba merülnek, és megpihennek a hosszú utazás után.


– Milyen vizsgálatok várnak még a gyerekre a kórházban töltött napokban?

– A születés után a babák kapnak egy K-vitamin készítményt. Ezt szokták injekció formájában és szájon keresztül is adni. Később megkapják első oltásukat, majd csípőszűrést és hallásvizsgálatot végeznek rajtuk. A negyedik-ötödik napon elvégeznek egy anyagcsere szűrésére szolgáló vizsgálatot is. Ez egy teszt, mellyel háromféle anyagcserebetegséget, és egyfajta csökkent pajzsmirigyműködést lehet kiszűrni. Van, ahol elvégeznek még koponya vagy hasi ultrahangot is, de ezek nincsenek előírva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top