Család

Járóbeteg-ellátás

Ugyanolyan jogai vannak a szülõknek a rendelõintézetiekben is, mint a fekvõbeteg ellátásnál, csak a megvalósítás más. A szülõknek joguk van kiskorú gyermekük mellett maradni vizsgálat során.




Azonban 16 éves kortól a fiataloknak már van önrendelkezési joguk, ami azt jelenti, hogy ők már – egyes esetekben – visszautasíthatják a kezelést, és megjelölhetik, hogy az orvos kinek adhat felvilágosítást állapotukról, és ki lehet a helyettes döntő. Például kijelölhetik, hogy csak az apát lehet tájékoztatni betegségükről, az anyát nem, de megjelölhetik csak a barátot/barátnőt is. Ez alól vannak kivételek, mint például a műtéti beavatkozások.

Az orvosi vizsgálatok során a szülőnek joga van bent maradni a rendelőben. Mivel azonban ez bizalmi viszony, az orvos eldöntheti, hogy a vizsgálat szempontjából jó-e, hogy ott tartózkodik a rokon, és kiküldheti őt, ha úgy ítéli meg, hogy ez zavarja a gyereket.


Tájékoztatás a gyerek állapotáról

Alapvető betegjog, hogy szóban és írásban is tájékoztassák a beteget, gyermek esetében a hozzátartozót, az állapotáról. Az egyik nem helyettesíti a másikat, tehát az elmondottakat írásban is meg kell kapnia az érintettnek. A tájékoztatásnak minden részletre ki kell terjednie: a vizsgálat folyamatára, az esetleges műtétekre, annak pontos részleteire, várható következményeire, a kezelés részleteire, és az otthoni teendőkre, ápolási tanácsokra egyaránt.





Az orvossal való találkozás előtt érdemes minden kérdést felírni, amire választ szeretnénk kapni, hogy a vizsgálat „izgalmai” alatt nehogy elfelejtsük azokat.
Minden olyan beavatkozáshoz, mely a testen belül történik, beleegyező nyilatkozat szükséges. Sok kórházban már az orvosi leleteket és tájékoztatásokat is „lefordítják”, érthetővé teszik a beteg számára.
Sürgős műtét esetén természetesen a szülők értesítését nem helyezik az életmentő műtétek elé, de utána mindenképpen tájékoztatják a hozzátartozókat.
Telefonon még a rokonoknak is csak általános információ adható a gyerek állapotáról. Persze ez a gyakorlatban más lehet, ha a kezelőorvos és a hozzátartozó ismerik egymást. Az egészségügyi dokumentációban mindig meg kell jelölni, hogy kinek adhatnak felvilágosítást a gyerek állapotáról. A kórházak mindig próbálnak olyan lehetőséget biztosítani, hogy a bent fekvő és a hozzátartozó kapcsolatot tudjon teremteni egymással. Ennek érdekében már több helyen van mobiltelefon az osztályokon, hogy azt odavihessék a kicsiknek, ha szüleik keresik őket.


Betegjogi képviselő

Arról, hogy pontosan milyen jogaik vannak a kórházaknak és a betegeknek, a betegjogi képviselő adhat bővebb felvilágosítást. Az ő elérhetőségükről minden intézménynek kötelessége felvilágosítást adni. Minden kórházban jól látható helyen ki van írva, hogy hol és mely időpontokban érhető el az adott intézményhez tartozó képviselő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top