Család

Élni és életet adni a hazai környezetben

Mindegy hol szül a kismama, a lényeg, hogy biztonságban érezze magát, és persze, hogy valóban biztonságban legyen. Az otthonszülés sok nõnek a nyugalmat, a szülészorvosok nagy részének pedig a felelõtlenséget jelenti.

A nemzetközi egészségügyi szervezet, a WHO anya-gyermek szekciójának igazgatója, Marsden Wagner véleménye szerint a kórházakban „betegségnek tekintik a szülést, túl sok a technikai eszköz a szülés körül, és túl sok a császármetszés. A kórházak nagyon veszélyes és drága szállodák az anyák és csecsemőik számára…” Hollandiában választani lehet kórházi és otthonszülés között, és az első két hétben ingyenes – a TB által finanszírozott – otthoni segítséget kapnak a családok, ha kérnek. Hazánkban sem tiltja a jog az otthonszülést, ennek ellenére nálunk még jóval kevesebben választják ezt a lehetőséget.








Geréb Ágnes
Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus már közel tizenöt éve tesz lépéseket azért, hogy Magyarországon is legalizálják az otthon-, illetve a születésházban zajló szüléseket. Munkája során mindig a baba és a család érdekeit tartja szem előtt, annak ellenére is, hogy ezért már az évek során több atrocitás is érte.

Pályája kezdetén apukákat csempészett be a szülőszobába – a 70-es évek végén az apa részvétele a szülésnél még tiltva volt – ezért büntetésből fél évre ki is tiltották a szülőszobából. Később azért kezdett el harcolni, hogy a mamák szabadon eldönthessék, hol szeretnék világra hozni gyermeküket, és amennyiben az otthoni környezetet választják, akkor annak legyenek meg a biztonságos feltételei.

– Mostanára megérett a helyzet arra, hogy minden lehetőséget megkapjanak a szülő nők, ezen az Európai Uniós csatlakozás is segíthet.
Most sincs jogi akadálya annak, hogy valaki ezt a módszert válassza, hiszen ez mindenkinek emberi joga, csak az ebben résztvevő szaksegítség retorziója nagyfokú még hazánkban, de várhatóan idővel ez is megváltozik majd.





Jelenleg az alapvető probléma ezzel kapcsolatban az, hogy a szakma nem veszi figyelembe a sok-sok egyértelmű adatot és tapasztalatot. Ezek szerint az azonos esélyekkel induló, komplikációmentesnek ígérkező szülések közül az otthoniaknak egyáltalán nem rosszabb a statisztikája, mint a kórháziaknak. Emellett az anyák szülési kedve és általános egészségügyi állapota hosszú távon jobb azoknál a szüléseknél, ahol nem szülészorvos, hanem bába van jelen – mondta el tapasztalatait Geréb Ágnes.

– Az otthonszülésnek az az alapvető feltétele, hogy komplikációmentesnek ígérkezzen a szülés. Nem kell a lakást sterilizálni, csak az alapvető higéniés feltételeknek kell megfelelnie a környezetnek. Ami az anyának kilenc hónapig megfelelt, és öt nap múlva a kórházból hazavitt csecsemőnek is jó, az a szülés pillanatában is megfelelő. Hiszen ehhez van szokva az anyai szervezet, így a magzat is. Ilyen szempontból a kórházi közeg a fertőzés szempontjából sokkal veszélyesebb az újszülöttre és az anyára is, mint a hazai állapot, mivel az ottani fertőzésekkel szemben nincsen ellenanyag az anya és a baba szervezetében, míg az otthoni baktériumokkal szemben védve vannak.





Orvos jelenléte nem szükséges az otthonszülésnél, elegendő a bába segítsége. Amennyiben szükséges, a bábák szólnak a szakorvosnak. Aki erre vállalkozik, az pontosan tudja, előfordulhat, hogy otthon megkezdett szülése a kórházban fejeződhet be. Az előre megtervezett otthonszülést csak azok választhatják, akiket erre előzőleg alaposan felkészítettek, és elvégezték az erre vonatkozó tanfolyamot. Itt mindenre kiterjedő információkat kapnak arról, hogy mire számíthatnak otthon, mire a kórházban.







Ágnes és egy ”régi ismerős”
Véleményem szerint sem erre, sem pedig a kórházi szülésre nem szabad rábeszélni senkit. Mindenkinek a saját információi, érzései szerint kell eldöntenie, hol érzi magát és gyermekét biztonságban. Nem szabad a természetes folyamatba olyan tényezőket vinni, hogy a szülő nő féljen a környezetétől. Előnyeit és hátrányait sem lehet kiemelni, mivel az teljesen egyéni, hogy kinek mi a fontos az egyik, vagy a másik szülési helyszínből – mondta Geréb Ágnes.



1989-óta közel 2100 tervezett otthonszülés volt hazánkban. Ez azt jelenti, hogy heti három-négy nő választja ezt a lehetőséget. Ezelőtt öt évvel ez a szám még csak heti kettő-három volt, de a megkezdett otthonszüléseknek tíz százaléka – éppúgy, mint külföldön –  Magyarországon is kórházban fejeződik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top