Család

A rettegett nõorvos

Nõorvos? Nem, itt most nem az emancipáció egyik vívmányára gondoltunk, hanem a nõgyógyászokra. Hiszen régen így hívták õket. Mi annak jártunk utána, hogyan kezelnek minket.





A legutóbbi hírek szerint 400 nemrég szült kismama kapott levelet a rendőrségtől, hogy fény derüljön arra, tényleg megindították-e szülésüket a MÁV Kórházban. Erre persze mi sem tudjuk a választ, de nem is erről akarunk most szólni. Nem kell ugyanis ahhoz szülni, hogy nőgyógyászt keressünk fel! Ez pedig mindannyiunk nagy bánata, ugye? Nem elég, hogy olyan testtájainkat kell egy többé-kevésbé ismeretlennek mutogatnunk, méghozzá jó közelről, amit általában nem sokan látnak. Ráadásul sokszor a kedves doktor úr/doktornő sem könnyíti meg számunkra a dolgot.

Be kell vallanom, hogy erre az írásra egy fórum, no meg némi, szerencsére nem is olyan szörnyű személyes tapasztalat adta az indíttatást.


Az ajánlások





Az érvényes ajánlások szerint, amelyek már szinte a csapból is folynak, minden nőnek évente rákszűrésen kellene részt vennie, 45 éves kor felett pedig a mammográfia is melegen ajánlott. Ezek mellett természetesen bármilyen probléma esetén a nőgyógyásznál lyukadunk ki, és akkor még nem is szóltunk a fogamzásgátlót szedő nők nagy részéről. Ha rendelőintézeti rendelésen el akarnak tanácsolni a szűrővizsgálatokról, semmiképpen se hagyjuk magunkat, az igenis jár nekünk!

Sajnos ebben az „ágazatban” különösen fontos, hogy kit választ az ember lánya. A magánrendelések árai enyhén szólva borsosak, sokan még azért is pénzt kérnek, ha valaki egy receptet írat fel. Nem ritka, sőt személyes tapasztalat, hogy egy kisebb problémával a vizsgálatért külön kell fizetni, majd egy hét múlva az eredmény alapján megírt receptért újra.





A terhesrendelésnek is külön ára van, nem beszélve a szülés nagyobb tételéről. Az évenkénti rákszűrés szintén nem olcsó, általában a sima vizsgálat áránál is többet kérnek érte.

Van azonban egy olcsóbb megoldás is: a rendelőintézet. Itt igénybe vehetjük a befizetett tb által járó ingyenes szolgáltatást. Viszont ez az a hely, ahol közel sem lehetünk biztosak az ellátás színvonalában. Sajnos a magánrendelésükön kedves orvosok egy része sokkal kevésbé udvarias a nem fizető betegekkel, bár ezt talán indokolhatja a néha valóban kígyózó sor. Ha valaki ezt a formát választja, érdemes megtudni egy-egy orvos rendelési idejét, így nem kerülünk minden alkalommal máshoz. Ez persze szépen, észrevétlenül átvezethet a magánorvos kategóriához!


Színvonal?





Sajnos a nőgyógyászok egy része igencsak konzervatív, arról nem is beszélve, hogy a szakmán belül is igen nagy eljárásbeli különbségeket tapasztalhatunk. Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, ha nem ő maga, akinél egy kis, szinte ártalmatlan fertőzés hosszas és egyre eldurvuló kezelésével (antibiotikum és gombairtó libikóka módszerrel) végül sikerült elérni a steril, tehát nem létező hüvelyflóra esetét. Ha úgy látod, ez lesz a dolog vége, mindenképpen érdemes váltani, hiszen steril hüvelyflórával élő ember elvileg nem rendelkezhet.

Szintén érdemes azonnal váltani, ha a legkisebb gyanú merül fel, hogy az orvos valami kellemetlen dolgot csinál. Éppen a terület intimitása miatt ne hagyjuk elfajulni a dolgokat. A nők nagy része szégyelli a nőgyógyász által rajta elkövetett sérelmeket bárkinek is elmondani, pedig akár másokat is megvédhetne, ha feltárná az igazságot.






Tippek:


• Légy mindig öntudatos
• Ha sérelem ért, keresd meg az egészségügyi intézményben dolgozó betegjogi képviselőt
• Ha magánorvosod nem kezel megfelelően, egyszerűen keress másikat
• Semmilyen szabály nem tiltja, hogy férjedet, párodat bevidd magaddal a rendelőbe

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top