Család

1-6. hét

Kívülrõl még semmi sem látszik, de a megtermékenyítés már megtörtént. Ebben az idõszakban a szervezet már felkészül a magzat kihordására, és a hatodik héten már te is tudod, gyermeket vársz.





Az első két hét


A terhesség átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Csupán az egyszerűség kedvéért számolunk 280 nappal, a statisztikai átlag 281. A várva várt kisbaba élete azonban csak két héttel később, a megtermékenyülés pillanatában kezdődik.

Mi történik valójában? Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja „lesben álltak” és vártak a petesejtre, ám előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeztek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol.








A harmadik hét


Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.

Az anya mindebből még semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérted ébredési hőmérsékletedet, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmenetet tapasztalsz. Ekkor még nem érdemes elvégezni a terhességi tesztet, noha már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. Ennek kimutatásán alapulnak ezek a vizsgálati módszerek.


A negyedik hét

A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény.
Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. Az otthoni alkalmazásra szolgáló gyógyszertári tesztek használata egyszerű. Rendszerint vizeletmintába kell mártani a tesztcsíkot.

A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Sok kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és ekkor jelentkezik az első hányinger, émelygés és fejfájás is. A tünetek kellemetlenek, de céljuk egyértelmű: a kis életkezdemény védelmét szolgálják! Engedj nyugodtan a késztetésnek, s ha teheted, szunyókálj!


Az ötödik hét





A 16-22 nap között döntő változások következnek be. Kialakul a baba szíve, majd parányi erecskék hálózzák be testét. Már sejteni lehet, hol lesz a szeme, az orra, és a szája. Már magzatvíz is termelődik. A baba ekkor már 3 milliméter.

A hüvelyi ultrahang vizsgálattal már az ötödik héten megállapítható a terhesség.
A várandósság egyik legkorábban tapasztalható szubjektív jele, hogy a kismamák fokozottan szag- és ízérzékennyé válnak. Kerüld a fertőző betegeket, a kismacskák társaságát, a macskavécé takarítását, a nyers hús aprítását bízd átmenetileg másra.


A hatodik hét

Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése. Kialakul az alsó állkapocs, létrejönnek a hangszalagok. A monitoron a hüvelyi ultrahangvizsgálatnál már elkülöníthető a babától a köldökzsinór.

Már most jelentkezhetsz a terhesgondozáson, de az sem baj, ha vársz még egy hónapot. A várandós anyák könyvét valószínűleg csak akkor fogják kiállítani.

Ügyelj a helyes életmódra, ne fogyassz alkoholos italokat! Kerüld a felesleges gyógyszerszedést! A szervek kifejődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top