Család

A másik TB?

Ismét botrány szaga terjeng az egészségügyben, de ezúttal a társadalom egyik legmegbecsültebb rétegét az orvosokat vették tûz alá. A kiváltó ok nem más volt, mint a hálapénz. És akik lõttek: a kismamák.





Néhány hete, még az ünnepek előtt, új honlap jelent meg a világhálón a www.halapenz.hu. A halapenz.hu, lelkes ám elégedetlen kismamák kezdeményezésének szülötte, egy listát tett közzé, melyen ki-ki személyes tapasztalatai alapján szülőorvosával kapcsolatos információkat bocsátott a nagyközönség rendelkezésére. A weboldal a legjobb pillanatban startolt: az egészségügy már jó ideje terítéken volt, nem is beszélve a megjelenését közvetlenül megelőző MÁV kórházbeli botrányról. A közlekedési vállalat nevét viselő intézményben dolgozó – azóta elbocsátott orvos – kismamák százainál indította be a szülést mesterségesen – futószalagon szültek a keze alatt, hogy így kényelmesen, ügyeleti idejében letudja a beavatkozásokat. 





A weboldal tartalma adatvédelmi aggályokat vetett fel, ezért az említett névsor pillanatnyilag nem elérhető. Pedig nem volt haszontalan. Megtudhattuk, hogy melyik orvos hogyan bánik betegeivel és mennyit kér egy vizsgálatért, szülésért.
A hangsúly pedig a kér szón van. Az oldal készítői felvetik a kérdést, milyen hálapénz az, amely szabott, kötelező és gyakran előre fizetendő. Sőt, ilyenről is hallottunk, ki van függesztve a rendelőben.
A hálapénz rég túllépte saját kereteit, már nem jelképes köszönetnyilvánítás, sem pedig figyelmesség a beteg részéről.

Miért választják akkor mégis annyian a fizetős rendszert? Az okok a magyar egészségügyi rendszer anomáliái közt keresendőek. A fogadott orvos intézménye lehetővé teszi, hogy egyazon nőgyógyász kísérje végig a terhesség valamennyi intim fázisát, a szülést és az utógondozást, amire a sztenderd beteggondozás mai állapotában képtelen. A nagy beteggondozók munkatársai követhetetlen műszakban dolgoznak, az akut problémákat pedig az éppen ügyeletes orvos látja el, és ide tartozik a szülés is. A kórházak túlterheltsége miatt az egy-egy betegre jutó vizitek idejével és minőségével a bejáró gyakran elégedetlen, hiszen az időzavarral küszködő rendszer nincs tekintettel az egyéni igényekre. Így előfordulhat, hogy további vizsgálatok és egyeztetések helyett befektetik a kismamát.





Fogadott orvos esetében ennek sokkal kisebb az esélye, hiszen ő – hogy úgy mondjam – közvetlenül érdekelt a betegek sorsában. A beteg problémája az ő problémája is. A minőségi szolgáltatásnak és a huszonnégy órás ügyeletnek viszont ára van.

Mit tudunk javasolni? Ha sokallod az orvos árát, próbálj alkudni. Az APEH pedig legyen az ő gondja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top