Család

Vizsgálatok áldott állapotban

Szinte a fogantatás pillanatától rendelkezésünkre állnak a legújabb diagnosztikai eljárások, hogy minél biztosabbak lehessünk benne: magzatunk egészséges! Ha megterhelõnek is tûnik a sok vizsgálat, hidd el, szükség van rá.




A terhességi tesztek zöme már azokban a napokban kimutatja a várandósságot, amikor a menstruáció bekövetkezett volna. Az embrió ekkor még egészen apró, hiszen a megtermékenyülés óta még csak két hét telt el. Mivel a várandósság időtartamát mindig az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, ekkor nagyjából egy hónapos terhességről beszélünk. Hüvelyi ultrahangvizsgálattal már ekkor kimutatható a petezsák, a 36-40. naptól az embrió is látható, sőt, a parányi szív lüktetése is.

Ahogy múlnak a hetek, egyre több mérhető dolog jelenik meg, s mivel ebben az időszakban szinte valamennyi gyermek növekedése egyforma, az egészséges fejlődésről a megfelelő ütemű növekedés tanúskodik elsőként. Modern készülékekkel már az 5-6. héten felismerhetőek az ikerterhességek, s igen korán láthatóvá válik, ha az embrió nem fejlődik megfelelően, vagy elhal a terhesség.





Napjainkban azonban a rendszeresen végzett hüvelyi ultrahangvizsgálat nem tartozik a terhesgondozás során rutinszerűen végzett eljárások közé, s a fejlődési rendellenességek közül eleve csak a nagyfokú anatómiai eltérések felismerésére alkalmas. Inkább azoknál a kismamáknál végzik el, akiknél több sikertelen terhesség vagy meddőségi kezelés miatt a szokásosnál alaposabban nyomon követik az embrió fejlődését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top