Család

Könnycsatorna és szemgyulladás

A szemrést az orrüreggel összekötõ könnyelvezetõ rendszer alsó szakaszának orr felõli nyílását a magzatban membrán zárja. Ez a hártya a szülés után magától felszívódik.





Ha ez még másfél hónapos korban sem történik meg, emiatt akadályozott a könny elfolyása az orrba, és a könnytömlőben pangó váladék felülfertőződhet.

Az antibiotikumos szemcseppek csak átmeneti tünetmentességet biztosítanak, a valódi megoldást a könnyutak megszondázása jelenti. Erre szemészeti szakrendelésen kerülhet sor, csak szemészorvos végezheti.


Szemgyulladás

A szem leggyakoribb gyulladásos betegsége a kötőhártya gyulladás. Jellemző tünete a szem kötőhártyájának vérbősége, a váladékozás, fénykerülés, fájdalom, könnyezés, reflexes szemrés-zárás. Oka bakteriális vagy vírus fertőzés, esetleg allergia vagy valamilyen kötőhártyát izgató anyag lehet.

Kezelése a kiváltó okoktól függ. A váladékos szemet mindig szemcseppel kezeljük, bekötni nem szabad. Fontos, hogy az antibiotikumot tartalmazó szemcseppet legalább 5 napig, naponta ötször cseppentsük. Ha más, vagy makacsul elhúzódó gyulladásos szembetegséget észlelünk a kisbabánál, szemész szakorvossal kezeltessük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top