Család

A terhesség elsõ jelei

A várandósság életünk legfontosabb eseményei közé tartozik. Csöppet sem meglepõ tehát, ha lehetõleg azonnal biztos válaszra vágyunk: vajon elindult-e odabent a kis emberke fejlõdése? Melyek azok a jelek, amelyek csalhatatlanul (!?) terhességre utalnak? <br>

1. Állandóan émelygés környékez!




A közhiedelemmel ellentétben a rosszullét nem csalhatatlan jel, s még csak nem is biztos kísérője a másállapotnak. Sokszor kívánságunknak, vágyainknak vagy félelmünknek megfelelően értelmezzük mindazt, amit odabent érzünk, s hányingert érzünk akkor is, amikor csupán átmeneti érzékenységről van szó. A terhességgel összefüggő émelygés anélkül is jelentkezik, hogy egyáltalán gondolnánk rá.


2. Feszül a mellem, talán babát várok?
A terhesség kezdetén valóban feszülnek a mellek, érzékenyebb a mellbimbó, később sötétebb, duzzadtabb lesz a bimbóudvar. Ám nem minden várandós érzi ezt, illetve sokan a menstruáció előtt is tapasztalnak hasonló tüneteket.

 




3. A hőmérőzés biztos módszer?
A női ciklus természetes hőmenetéből is következtethetünk a terhességre. Peteérés után a menstruációig 37 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Ha létrejött a terhesség, testhőmérsékletünk továbbra is magasabb, míg a menstruáció közeledtére ismét csökken. A hőgörbe értékelését azonban megzavarhatja egy váratlan betegség miatti hőemelkedés vagy láz.


4. Mikor ad legkorábban megbízható választ a terhességi teszt?
A fogamzás után egy héttel már beágyazódik az embrió. Az érzékenyebb tesztek a vérben, illetve a vizeletben lévő terhességi hormont, a HCG-t (Human-Chorion-Gonadotropin hormont) már ilyenkor is képesek kimutatni. Ha nem tudjuk biztosan a fogamzás napját, jobb, ha várunk a kimaradó menstruáció utáni első napokig. Ekkor már majdnem biztosra mehetünk!






5. Elképzelhető, hogy téved a teszt?


A tévesen pozitív eredmény szinte kizárt! A mai tesztek igen megbízhatóak. Előfordulhat azonban, hogy a terhesség korai szakaszában elhal az embrió, a vér HCG-szintje azonban nem nullázódik le egyik pillanatról a másikra – így a teszt még egy darabig terhességet jelez. Ilyenkor az embrió távozásáról egy megkésett, a szokásosnál erősebb menstruáció árulkodik.
Gyakoribb, hogy negatív teszt ellenére mégis babát várunk. Lehetséges, hogy túl korán kísérleteztünk, még nem volt egyhetes az embrió, ezért a vizelet nem tartalmazott elegendő HCG-t. Ez akkor is előfordulhat, ha túlságosan sok folyadékot fogyasztunk. Megbízhatóbb az eredmény, ha a reggeli első vizeletből veszünk mintát, ez ugyanis koncentráltabb.


6. A tesztlapocskán csak halovány a színváltozás. Mégsem vagyok terhes?
A tesztlap színezőanyaga fényérzékeny, ezért néha halványabb színt mutat a kelleténél. Bármilyen csekély színváltozás arra utal, hogy a vizeletminta tartalmazott HCG-hormont.


7. A menstruáció kimaradása biztos jel?




Nem minden esetben! Szigorú diéta, rendkívüli stressz, megerőltető sportolás vagy a hormonháztartás átmeneti zavara is okozhatja. A vérzés bármikor késhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is viszonylag rendszertelen volt a ciklusuk. Ha a késés már meghaladta az addigi leghosszabb ciklus hosszát, végezzük el a terhességi tesztet! 


8. Mikor állapítható meg kézi vizsgálattal a terhesség?
A hüvelybe vezetett feltáró műszer, népszerű nevén a kacsa láthatóvá teszi a méhszáj és a hüvelyflóra jellegzetes, kékes elszíneződését. A vérzés kimaradása után három héttel a terhesség már tapintható, a méh ugyanis megnagyobbodott, helyzete megváltozott.






9. A vérzés biztos jele annak, hogy nem vagyok terhes?
Nem! A terhesség első harmadában viszonylag gyakoriak a vérzések, ezért kétséges esetben ultrahangvizsgálatot végeznek. Előfordulhat, hogy a vérzés mögött vetélés áll, de az is megtörténhet, hogy az erős vérzés ellenére sincs semmi a baja a magzatnak.


10. Mikor lehetek biztos abban, hogy gyerekem lesz?
A vérzés kimaradása, különböző terhességre utaló jelek (hányinger, rosszullét, mellfeszülés) együttes előfordulása valószínűsítik a megtermékenyülést. A pozitív terhességi teszt bizonyossá teszi a pete beágyazódását. Ám ebben a korai szakaszban még semmi nem bizonyos. Megfigyelések szerint a tizenkettedik hétig dönt az anyai szervezet: megtartja-e a babát vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top