Család

Több vitamin, kevesebb kalória

A kismamáknak nemcsak alakjuk, hanem saját és magzatuk egészsége érdekében sem szabad túlzottan elhízniuk. Ma már mindenki tudja, hogy a várandósnak nem kell kettõ helyett ennie.

A kalóriaszükséglet csak a terhesség vége felé emelkedik, átlagos testsúlyú kismamának mindössze kétszáz kalóriával kell megemelnie a javasolt napi kétezret, ám a magzat akkor sem szenved hiányt semmiben, ha a túlsúlyos kismama csak napi ezerötszáz kalóriát vesz magához.





A mennyiségnél lényegesebb a minőségi összetétel. A szervezet most valóban több fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, vasat és kalciumot használ fel. Helyesebb, ha mindezt természetes forrásokból, táplálékunkból pótoljuk, a vitamintablettákról lemondhatunk.

Sovány tejtermékek, hal, baromfihús, zöldség- és gyümölcsfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonatermékek fogyasztásával biztosan fedezhető szervezetünk tápanyagigénye.

A farkaséhség jelzi, hogy a szervezet elhasználta erőforrásait. Különösen az utolsó hetekben gyakori a nagyobb étvágy, hiszen a magzat súlya ekkor nő meg jelentősen, ilyenkor gyűjt magára némi zsírpárnát.





Azonban az is igaz, hogy a gyomor befogadóképessége a hatalmasra növekedett méh miatt korlátozott, a kismama pár falat után úgy érzi, tele van. Mivel a baba folyamatos ellátást kér a véráram útján, ezért iktassunk be több kisebb étkezést.

Aki folyamatosan édességet kíván, valószínűleg nem táplálkozik helyesen, nem biztosítja a folyamatos energiaellátást. A legrosszabb ilyenkor a nassolás: a cukor azonnal a vérbe kerül ugyan, ám csak rövid időre ad jóllakottságérzést, hamarosan ismét be kell kapnunk valamit. Nagy kalóriabevitel mellett is éhesek maradunk, a baba pedig nem jut hozzá a szükséges nyersanyagokhoz.


Miből jönnek össze a plusz kilók? 





A várandósság alatti átlagos súlygyarapodás tizenkét kiló. Az sem ad önmagában okot aggodalomra, ha ennél kevesebbet vagy többet mutat szülés előtt a mérleg, hiszen igencsak különböző alkatúak vagyunk.
Azok, akik kezdetben émelygéssel küszködtek, talán fogynak is az első hónapokban, így a gyarapodás végül alig öt-hat kilóval több, mint az eredeti testsúly.

Aggodalomra inkább csak a hirtelen bekövetkező, erőteljes gyarapodás ad okot, ennek hátterében ugyanis a vízháztartás zavara, esetleg terhességi toxémia állhat.

A plusz kilók nagyjából a következőkből állnak össze: magzat súlya: kb. 3400 gramm, méhlepény súlya: 500 gramm magzatvíz mennyisége: kb. egy liter méh súlya: 1500 gramm mellek súlynövekedése: 500 gramm. A vérmennyiség nagyjából két literrel lesz több.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top